Publicat de: damianion | decembrie 27, 2011

Crăciunul în lume: tradiţii mai puţin cunoscute

Intrăm în anul 2012 cu 7 miliarde de oameni. Dintre aceştia 2,18 miliarde sunt creştini de toate vârstele, răspândiţi în mai mult de 200 de ţări. La o asemenea expansiune geografică şi culturală, nu este de mirare că celebrarea naşterii lui Iisus, a luat o mulţime de forme şi stiluri pe glob. Huffington Post  a pus laolaltă câteva dintre cele mai spectaculoase tradiţii de Crăciun.

Filipine: Simbang Gabi

Cu 9 nopţi înainte de ajunul Crăciunului, filipinezii participă la Simbang Gabi, o serie de liturghii similare celor religioase romano-catolice, însă cu un puternic accent festiv, care includ imnuri în limba Tagalog, procesiuni cu lampioane din bambus în formă de stea şi mâncăruri filipineze.

Tradiţia datează încă din sec.  XVI, când colonizarea spaniolilor a dus la convertirea populaţiei la catolicism. Cea mai mare parte din populaţia din colonie munceau de dimineaţă ca pescari sau fermieri, aşa că orele dinainte de răsărit au fost cele mai bune pentru slujbele religioase.

Bulgaria şi Macedonia: Koledari

Crăciunul vecinilor, sau Koledouvane, cum mai este cunoscut, este o sărbătoare marcantă pentru orice bulgar. Începând cu noaptea de Ajun, colindătorii, numiti aici koledari, merg din casă în casă purtând pe umeri câte un koledarka – baston lung din lemn de stejar, bogat ornamentat şi sculptat cu figuri din mitologia bulgară – cântând colinde şi transmiţând urări de sănătate şi prosperitate.

O tradiţie similară e ţinută şi în Macedonia, doar că se petrece în dimineaţa de 6 ianuarie, care corespunde la macedoneni cu ajunul Crăciunului. Colindătorii primesc de la gazde bani, fructe şi prăjituri.

Mexic, Guatemala şi părţi din Statele Unite: Posadas

Pentru posadas copiii şi adulţii se îmbracă ca Maria şi Iosif, şi participă la mici procesiuni care au loc în cele 9 zile dinainte de Crăciun. Tradiţia ar trebui să refacă drumul părinţilor Domnului Iisus spre găsirea unui loc potrivit pentru naştere.

În fiecare seară, unul dintre „pelerini” găzduieşte o petrecere la el acasă. Invitaţii trebuie să cânte un cântec prin care cer adăpost, iar gazda le răspunde tot cântând, deschizându-le uşa. La sfârşitul petrecerii se rupe o piñata în formă de stea de Crăciun.

Puerto Rico: Parradas

Parrada este o tradiţie puertoricană în care grupuri de prieteni şi chiar străini se adună pentru a lua cu asalt casele prietenilor în spiritul bucuriei de sărbători. Unii cântă la instrumente muzicale, cum ar fi chitară, tamburină şi maracas, în timp ce alţii dansează. Toată lumea cântă, iar grupul se face din ce în ce mai mare trecând de la o casă la alta.

Finlanda: Lumânări lângă sicrie

În seara de Crăciun, finlandezii obişnuiesc să pună lumânări la mormintele celor dragi. Tradiţia datează din timpurile pre-creştine, când finlandezii credeau că solstiţiul de iarnă aducea spiritele morţilor la viaţă. Se lăsa mâncare pe masă şi oamenii dormeau pe jos, pentru ca spiritele să aibă unde să se odihnească. Tradiţia lumânărilor a rămas şi seara de Crăciun este o noapte specială pentru onorarea celor care au murit în războaie.

Columbia: Dia de las Velitas şi Novenas

Novenas este o serie de rugăciuni cu cereri şi mulţumiri care se spun 9 zile consecutive începând cu 16 decembrie. Familiile se adună pentru a recrea scena naşterii Mântuitorului şi pentru a se ruga împreună. Novenas se pot ţine în case diferite în fiecare noapte.

O altă tradiţie de Crăciun în Columbia este Dia de la Velitas, sau Ziua Lumânărilor. Aproape fiecare zonă publică este acoperită de lumânări în anticiparea sărbătorii Imaculatei Concepţii, care se serbează pe 8 decembrie.

Polonia: Napolitane de Crăciun

Masa de Crăciun a polonezilor, vigilia, este una dintre cele mai importante mese din an. Un moment important al acesteia are loc când familiile şi prietenii apropiaţi împart între ei şi mânâncă împreună o napolitană tradiţională, decorată cu motive de Crăciun şi care a fost binecuvântată în prealabil de către episcop.

Georgia: Alilo

În Georgia, Crăciunul se sărbătoreşte pe 7 ianuarie, conform calendarului ortodox de rit  vechi. Una dintre tradiţiile care au ţinut până în ziua de azi este alilo, când copiii se îmbracă în costume speciale şi merg pe străzi în grupuri mari, cântând colinde.

Etiopia: Ganna și Timket

Ajunul Crăciunului, conform calendarului ortodox de rit vechi cade pe 6 ianuarie în Etiopia. În acea noapte preoţii conduc procesiuni prin oraşe şi sate ducând umbrele decorate foarte elaborat şi purtând costume tradiţionale. Procesiunile se termină în biserici unde începe slujba. În dimineaţa de Crăciun, care se numeşte Ganna se dau cadouri, şi unii credincioşi participă la sporturi tradiţionale.

La Timket, pe 19 ianuarie, se sărbătorește botezul lui Iisus în râul Iordan. Mai jos este un videoclip cu o sărbătoare Timket din Addis Abeba, Etiopia, din anul 2003.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: