Publicat de: damianion | decembrie 23, 2011

Franţa sancţionează negarea actelor de genocid

Deputaţii francezi au aprobat joi un proiect de lege care cere sancționarea celor care neagă că au existat acte de genocid precum cel armean din 1915. Legea a fost aprobată în pofida ameninţărilor Turciei şi a protestelor a mii de manifestanţi reuniți în faţa Adunării Naţionale.

 Proiectul de lege prevede pedepsirea cu un an de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro a oricărei acţiuni de negare publică a genocidului. Franţa recunoaşte două acte de genocid, cel împotriva evreilor şi cel împotriva armenilor.

Genocidului împotriva armenilor (1915-1917) a fost recunoscut oficial de francezi în 2001, moment salutat de ministrul armean de Externe, Eduard Nalbandian, care și-a exprimat totodată „mulţumirea” ţării sale pentru adoptarea de către Franța a legii care sancţionează negarea genocidului.

Premierul Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat în schimb că ţara sa îşi va retrage ambasadorul de la Paris, va bloca toate vizitele politice şi va opri proiectele militare comune. Prim-ministrul turc consideră că adoptarea legii genocidului împotriva armenilor este o decizie rasistă, discriminatorie şi xenofobă.

Pentru a fi adoptat definitiv, textul trebuie să fie adoptat şi de Senat.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: