Publicat de: damianion | decembrie 20, 2011

Creştinismul se mută din Europa în Africa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, cei de la centrul de cercetare pentru religie şi viaţă publică, Pew Research Center Forum, au publicat un raport demografic despre mărimea şi distribuţia creştinilor de pe tot Globul, intitulat „Global Christianity: A Report on the Size and Distribution of the World’s Christian Population”.

Studiul arată că la ora actuală există 2,18 miliarde de creştini de toate vârstele răspândiţi în mai mult de 200 de ţări, reprezentând aproape o treime din populaţia de 7 miliarde a Pământului.  Creştinii sunt atât de răspândiţi geografic încât niciun continent sau regiune nu poate să pretindă că este centrul creştinătăţii .

Acum  100 de ani, însă, două treimi din toţi creştinii trăiau în Europa (conform datelor istorice conferite de Centrul pentru Studiul Creştinismului Global, de la Gordon-Conwell Theological Seminary, din  Massachusetts ). Astăzi, conform raportului Pew, doar o pătrime din totalul creştinilor se află în Europa  (26 la sută). Aproximativ 37 la sută trăiesc în Americi, 24 la sută în Africa (teritoriul Sub-Sahara) şi restul de 13 la sută trăiesc în zona Asia-Pacific.

În ultimii 100 de ani, numărul creştinilor din toată lumea s-a triplat de la estimările istorice care numărau 600 de milioane în anul 1920, la 2 milarde azi. Dar şi populaţia globală a crescut rapid, de la 1,8 miliarde în 1910 la 7 miliarde în 2011. Prin comparaţie, creştinii ocupă astăzi acelaşi procentaj din populaţia globală (32 la sută), cât acum un secol (35 la sută).

Această stabilitate aparentă, maschează o schimbare monumentală, se arată în raport. Deşi Europa şi Americile deţin în continuare majoritatea lumii creştine (63 la sută), procentul este cu mult mai mic faţă de acum 100 de ani, când era 93 la sută. Proporţia populaţiei creştine europene a scăzut de la 95 la sută în 1910, la 76 la sută în 2010, în timp ce proporţia populaţiei creştine din Americi (America de Nord, America Latină şi Caraibe) a scăzut de la 96 la sută, la 86 la sută.

În aceeaşi perioadă de 100 de ani creştinismul s-a extins foarte mult în regiunea Africa Sub-Sahara şi în partea Asia-Pacific, unde erau relativ puţini creştini la începutul secolului XX. Populaţia creştină din regiunea africană a crescut de la 9 procente, în 1910, la 63 la sută, în 2010, în timp ce în partea de Asia-Pacific a crescut de la 3 la 7 procente în ultima sută de ani.

Puteţi vedea studiul complet, care conţine şi hărţi, pe site-ul Pew Forum.

Preluare: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: