Publicat de: damianion | decembrie 19, 2011

Preşedinţii moderni, în afara bisericilor

Într-un articol din revista TIME, jurnalista Amy Sullivan încearcă să explice de ce preşedinţii americani moderni nu ar mai putea să fie membri vreunei biserici. Făcând o retrospectivă a alegerilor religioase a ultimilor preşedinţi, şi a evoluţiei tehnologiei, autoarea a ajuns la o concluzie: era politicii prin internet a schimbat felul în care preşedinţii americani îşi trăiesc viaţa zi de zi, iar libertatea de a merge la biserică ar putea fi prima tăiată de pe listă.

În anii ’90 era posibil ca un preşedinte să aibă o prezenţă discretă într-o comunitatea religioasă, fără să deranjeze enoriaşii şi fără repercursiuni politice. În timpul celor 8 ani la Casa Albă, Bill Clinton şi familia sa au participat constant la slujbele unei biserici locale, Foundry Methodist Church. În schimb nici Ronald Reagan şi nici George W. Bush nu s-au afiliat unei comunităţi locale. Pe de altă parte, preşedintele Jimmy Carter, era membru al primei biserici baptiste din DC, unde ţinea şi lecţii la Şcoala Duminicală.

George W. Bush participa la serviciile religioase împreună cu personalul militar la Camp David, unde este reşedinţa de odihnă a preşedinţilor, şi rareori la fosta sa biserică din  Crawford, Texas. Autoarea articolului crede că această decizie a fost influenţată de procedurile de securitate implementate după atacurile din 11 septembrie 2001, care ar fi făcut ca mersul la o biserică locală să devină foarte complicat.

Obama a aflat la rândul său cât de politică poate să devină alegerea comunităţii religioase, după ce în 2008, înregistrarea unei predici a pastorului său din Chicago era să îi doboare candidatura. După ce Fox News a difuzat controversata predică, Obama a fost nevoit să se dezică public de Jeremiah Wright, pe atunci pastor la biserica Trinity United Church of Christ, şi să îşi retragă familia din comunitatea religioasă din care făcuseră parte timp de 20 de ani.

Să nu ne mirăm atunci că preşedinţii se gândesc de două ori înainte să aleagă o biserică. După cum au descoperit candidaţii republicani în timpul ultimei campanii electorale, acum trebuie să răspundă şi pentru ce predici şi declaraţii au făcut pastorii lor, sau alţi lideri religioşi cu care sunt asociaţi. „Dacă Obama şi-ar alege acum o nouă biserică, congregaţia ar trece sub microscop şi fiecare predică ar fi tratată ca o declaraţie politică”, concluzionează autoarea, care nu îşi imaginează cum vor putea viitorii preşedinţi americani să meargă la biserică fără să se işte un întreg haos.

Sursa: TIME

Preluare: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: