Publicat de: damianion | decembrie 19, 2011

Copiii cu taţi fumători prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de leucemie

Bărbaţii care fumează în perioada conceperii unui copil pun în pericol sănătatea bebeluşului, care, potrivit unui studiu recent, va prezenta un risc cu 15% mai mare de a se îmbolnăvi de leucemie.  Descoperirea a fost făcută de un grup de oameni de ştiinţă de la Institutul Telethon de Cercetarea Sănătăţii Copilului din Australia.

Aceştia au intervievat familiile a aproape 400 de copii bolnavi de leucemie acută limfoblastică, cea mai frecventă formă de cancer la copii, şi a altor 800 de copii sănătoşi. Vârsta micuţilor, indiferent de starea lor de sănătate, era aproximativ aceeaşi. Dacă obiceiul mamelor de a fuma în perioada concepţiei nu a influenţat riscul de cancer al copiilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre viciul taţilor. Experţii cred că toxinele din ţigări afectează ADN-ul spermatozoizilor şi copiii fumătorilor au şanse ridicate de a dezvolta maladia.

„Fumul de ţigară conţine toxine şi este posibil ca ele să afecteze ADN-ul spermatozoizilor. Aceştia sunt capabili să fertilizeze ovulul şi pot să favorizeze apariţia unor boli”, a explicat pentru Daily Mail Patricia Buffler, una dintre cercetătoarele implicate în proiect.

Cu cât numărul de ţigări fumate de tată este mai mare, cu atât creşte probabilitatea copilului de a dezvolta această formă de cancer, susţin australienii. De exemplu, micuţii ai căror taţi fumează cel puţin 20 de ţigări pe zi în perioada concepţiei au un risc cu 44% mai mare de a fi diagnosticaţi cu leucemie acută limfoblastică.

www.gamdul.info


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: