Publicat de: damianion | decembrie 19, 2011

Cel mai vechi pergament cu cele 10 porunci, expus la New York

Pergamentul cel mai bine conservat al Decalogului va fi va fi expus public în New York, în cadrul unei expoziţii, „Manuscrisele de la Marea Moartă. Viaţa şi credinţa în timpurile biblice”, informează Daily Mail. Galeriile „Discovery Times Square” le vor oferi vizitatorilor şansa de a vedea artefactul, vechi de 2.000 de ani, găsit la Marea Moartă. Pergamentul menţionat, extrem de fragil, este făcut din piele de animal şi măsoară doar 45 centimetri lungime şi opt, înălţime, fiind considerat cel mai vechi şi complet.  Muzeografii l-au expus în condiţii optime de lumină şi temperatură şi vizitatorii nu au voie să-l atingă.

Exemplarul, adus din Israel, face parte din Manuscrisele de la Marea Moartă care au fost descoperite cu peste 60 de ani în urmă, în anul 1947, în peşterile din apropierea oraşului antic Qumran, din Israel, şi care sunt atribuite esenienilor. Cele 972 de texte datează din anul 70 al erei creştine, iar unele dintre ele ar putea fi mult mai vechi, datând din secolul al treilea de înainte de Hristos.

„Se poate vedea, de aproape, cea mai veche copie pe pergament a legilor care au influenţat atât de multe aspecte religioase ale culturii seculare occidentale. Într-adevăr, acest text a avut o influenţă extraordinar de mare şi de durată chiar şi asupra legislaţiei civile ale Americii”, a declarat Risa Levitt Kohn, profesor de iudaică la Universitatea de Stat din San Diego.

Potrivit învăţămintelor biblice din Cartea Exodului, Cele Zece Porunci au fost dictate de Dumnezeu lui Moise, pe Muntele Sinai. Profetul le-a scris pe tăbliţe din piatră şi le-a folosit pentru a propovădui legea sfântă. Episodul este redat în Biblie în Vechiului Testament, în cărţile Exodului şi ale Deuteronomului.

http://www.gandul.info


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: