Publicat de: damianion | decembrie 15, 2011

Studiu: mamele care lucrează, mai fericite şi sănătoase decât cele casnice

Mamele care lucrează au o stare de sănătate mai bună şi mai puţine simptome de depresie decât mamele care stau acasă, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord, SUA.

Mamele care sunt angajate cu jumătate de normă pot cel mai bine să echilibreze îndatoririile maternale şi serviciul.

Pentru realizarea studiului, publicat în revista de specialitate Journal of Family Psychology, cercetătorii au strâns date de la peste 1.300 de mame din Statele Unite, care au fost monitorizate imediat după naştere şi până la vârsata de 10 ani a copilului.

„În toate situaţiile în care au apărut diferenţe semnificative în ceea ce priveşte starea de bine a acestora, comparaţia a fost în favoarea celor care aveau un serviciu în regim part-time, faţă de cele care nu aveau job sau faţă de cele care lucrau full-time. Şi totuşi, în multe cazuri, mamele care lucrau full-time erau la fel de fericite ca cele care munceau part-time”, a declarat Cheryl Buehler, cea care a coordonat studiul.

Mamele care lucrau cu jumătate de normă erau la fel de implicate în viaţa copilului lor ca cele casnice, şi mai implicate decât cele care lucrau cu normă întreagă. Cercetătorii au mai observat că cele care lucrau în regim part time erau mai sensibile faţă de preşcolarii lor şi reuşeau să îi inveţe mai multe pe copii decât cele casnice şi cele care lucrează în regim de 8 ore.

În Statele Unite, cercetătorii au ajuns la concluzia că mulţi angajatori, apelează adesea la formula cu jumătate de normă  deoarece nu trebuie să le ofere angajaţilor aceleaşi beneficii ca unui angajat cu normă întreagă, cum ar fi asigurarea de sănătate, cursuri şi avansarea pe locuri mai bune.

Tot în Statele Unite, mai mult de jumătate dintre mamele care au copii mici lucrează, comparativ cu anul 1970, când doar o treime dintre proaspetele mămici se întorceau la muncă după naştere. Mamele care lucrează sunt acum regula, nu excepţia. Femeile au intrat pe piaţa muncii, nu doar pentru o satisfacţie carieristică, ci pentru a asigura un venit sigur familiei. Foarte multe femei cu copii din America, au soţi care câştigă mai puţin de 30.000 de dolari într-un an întreg. Mai mult de un sfert dintre copii trăiesc în familii mono-parentale, mamele asigurând tot bugetul familiei. Pentru copiii aflaţi în această situaţie alternativa unei mame care lucrează este sărăcie lucie.

Surse: American Academy of Pediatrics, Health Day

 Preluare: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: