Publicat de: damianion | decembrie 15, 2011

Revista Time a ales „omul anului 2011” – Protestatarul

Anul 2011 a fost marcat de proteste civile –  de la primăvara arabă la mișcarea Occupy. Evenimentele au marcat atât de puternic istoria recentă, încât revista Time a desemnat personajul colectiv „protestatarul” ca fiind „persoana anului 2011″.

„Protestul în masă și eficient a fost un oximoron până când – în mod șocant – exact acum an, a devenit simbolul definitoriu al vremurilor noastre. Iar protestatarul a devenit din nou cel care face istoria”, scriu jurnaliștii de la Time. Pe această linie, editorii au hotărât ca „protestatarul” să fie desemnat persoana anului – omul care a influențat cel mai puternic evenimentele anului.

„Mohamed a suferit mult. A muncit mult. Dar, atunci când și-a dat foc, nu a făcut-o ca să protesteze pentru niște bunuri confiscate. A fost vorba de demnitatea lui.” Așa descrie Mannoubia Bouazizi (Tunisia) motivația primului protestatar arab, care, prin gestul lui a dat startul mișcării „primăvara arabă.”

„În Tunisia, demnitatea este mai importantă decât pâinea,” a declarat o tânără tunisiană, în vârstă de 16 ani, citată de revista Time. O astfel de metalitate a făcut posibilă „primăvara arabă” valul de proteste care a dărâmat regimuri de decenii în Tunisia, Egipt, Libia.

În 2001, aproape pe fiecare continent s-a putut observa cel puțin o mișcare de protest care a influențat în mod semnificativ situația politică, fie că a fost vorba de manifestări violente, fie pașnice. O listă de țări în care protestatarii au ieșit în stradă cuprinde: India, Israel, Chile, China, Siria, Marea Britanie, Spania și, cel mai recent SUA și Rusia, toate inspirate parcă de revoluțiile care au zguduit lumea arabă, notează Hotnews.

Redactorul Time, Rick Stengel comentează topul într-un material video: „Există oare un punct maxim al frustrării? Peste tot, se pare, oamenii spun că s-au saturat. S-au opus; au cerut; nu au disperat, chiar și atunci când răspunsurile au venit în forma gazelor lacrimogene sau a ploii de gloanțe. Au întruchipat ideea că acțiunea individuală poate aduce schimbări colosale la nivel colectiv.”

Clasamentul revistei cuprinde și personalități precum amiralul William McRaven, comandantul operațiunilor speciale SUA și al misiunii secrete în Pakistan, care l-a ucis pe Osama Bin Laden. După acesta, Time menționează contribuția dizidentului chinez ai Weiwei, pe care autoritățile chineze l-au ținut în detenție secretă timp de 81 de zile la începutul anului, provocând reacții puternice la nivel internațional. Lista este încheiată cu ducesa de Cambridge, Kate Middleton, care a deveni soția Prințului William al Marii Britanii, în luna aprilie.

Anul trecut, revista Time îl desemnase ca „om al anului„ pe Mark Zuckerberg, fondatorul rețelei sociale Facebook.

video

 http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: