Publicat de: damianion | decembrie 13, 2011

Studiu: Naşterea lui Isus a fost în 25 decembrie?

 Mulţi creştini nu cred că Isus Cristos S-a născut  în 25 decembrie, potrivit unui studiu recent condus de ChristiaNet.com “Un  procent copleşitor de creştini intervievaţi cred că Isus nu S-a născut în 25  decembrie”, a declarat William Cooper, CEO al site-ului.

Aceste date au fost compilate de la răspunsurile celor 2400 de oameni care  s-au identificat ca fiind creştini. Studiul a constatat că aproximativ 70% din  grupul intervievat au simţit că Isus nu S-a născut în 25 decembrie.

Intervievaţii au reacţionat la întrebări prin a-şi exprima propriile  convingeri că Isus probabil a fost născut primăvara, nu iarna. Un intervievat a  spus: “Potrivit istoricilor biblici, descrierea condiţiilor vremii pe durata  naşterii a fost indicatorul că s-ar putea ca El să nu Se fi născut în decebrie,  ci în octombrie.”

El a explicat modul în care naşterea lui Cristos a avut loc în timp ce mieii  erau încă pe câmp, şi cum în luna decembrie ar fi fost prea rece pentru a fi  acolo. De asemenea, este o credinţă comună între experţi şi cercetători asupra  convingerii că Cristos S-a născut într-o perioadă călduroasă a anului.

Alţi credincioşi au pus accentul pe însemnătatea vacanţei, care este  importantă decât data exactă a naşterii lui Cristos. Acest lucru pare a fi  foarte important în rândul creştinilor în ultimii ani, deoarece a devenit ataşat  comercializării  cu aspectul “dăruire de cadouri” al vacanţei.

“Pentru majoritatea oamenilor, aspectele cu adevărat supărătoare ale  Crăciunului, cum ar fi cadourile, sunt de fapt comercialismul care s-a ataşat  spiritului sărbătorii, şi apare presiunea care îi împinge pe oameni să dea  daruri altora, deoarece este de aşteptat, nu o dăruire din dragoste”, a declarat  Hank Hanegraff, preşedintele Institutului Creştin de Cercetări, într-o recentă postare pe Facebook.

Sondajul a arătat că 17% dintre creştinii chestionaţi au fost siguri de data  naşterii lui Cristos, iar 13% au răspuns că 25 decembrie a fost data exactă, invocând tradiţia ca sursa lor principală.

Această tradiţie a sărbătoririi naşterii lui Isus în 25 decembrie a fost o  practică a Bisericii timp de secole. Cei mai mulţi cercetători cred că această zi a fost stabilită pentru Crăciun în Biserica romană incipientă, în conjuncţie  cu solstiţiul de iarnă roman. Validitatea zilei nu a fost contestată decât în  secolul al XVIII-lea, când filosofi precum Isaac Newton au  început  propunerea unei teorii alternative.

“Practic, urmăm tradiţia care spune că data iniţială a fost sărbătorită în 25  decembrie. Mulţi sunt de acord că Isus a fost născut într-o primăvară târzie,  cum ar fi martie. Poţi găsi şi asta. Personal, consider că ne-am suprasolicitat  cu data celebrării naşterii lui Isus Cristos”, a spus pastorul Timothy McIntyre,  lider al Bisericii “Oază Creştină” din centrul New York-ului, pentru Christian  Post.

Subiectul celebrării lucrurilor dumnezeieşti pe date specifice a devenit un  subiect de dezbatere încă din Noul Testament. Dar acestea nu ar trebui să dividă Biserica, potrivit învăţăturilor lui Pavel.

“Scriptura spune că unul onorează o zi, altul onorează altă zi. Nu suntem sub  lege şi avem libertate în asemenea lucruri, dar atâta timp cât nu se contrazic  cu Evanghelia”, a adăugat McIntyre.

În afară de relatarea biblică a naşterii lui Cristos în Noul Testament, cele  mai vechi celebrări înregistrate în 25 decembrie sunt  incluse  în  Cronografia din 354, un manuscris din secolul al IV-lea produs în 354 AD pentru  un creştin roman bogat care se numea Valentinus.

În manuscris, datele de comemorare ale martirilor sunt incluse şi încep cu “VIII kal. Lan. Natus Christus in Bethleem Iudeae” ( Eight day before the  Kalends of January-25 decembrie, Naşterea lui Cristos în Betleem, Iudeea).

www.stiricrestine.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: