Publicat de: damianion | decembrie 5, 2011

Procesul încălzirii globale ar putea fi inversat? Cum vor oamenii de ştiinţă să răcească Pământul

Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească o soluţie pentru a putea inversa efectul de încălzire globală. Într-un domeniu mai mult teoretic, geoingineria, o echipa de cercetători britanici este pe cale să anunţe o premieră în lume.

Cum vor oamenii de ştiinţă să „răcească” planeta (Imagine: Mediafax Foto/AFP )

Ei lucrează la răcirea artificială a planetei prin reflectarea luminii solare departe de Pământ, relatează dailymail.co.uk.

În cadrul unei conferinţe ONU, ce a avut loc vineri în Africa de Sud, tema centrală dezbătută a fost „reinversarea” procesului de încălzire a planetei.

Teoretic, dacă ar fi reflectată o cantitate mică din lumina solară înapoi în spaţiu, înainte de a lovi suprafaţa Pământului, s-ar produce un efect imediat şi extrem de răcire. Astfel, în doar câţiva ani, temperatura medie anuală ar reajunge la valoarea pe care o avea în urmă cu 250 de ani, înainte ca revoluţia industrială să înceapă să reverse cantităţi uriase de dioxid de carbon ce au rămas captive în atmosferă, cauzând creşterea temperaturilor, şi totodată supraîncălzirea Pământului.

Planul găsit de cercetătorii britanici ar putea funcţiona, însă nu sunt cunoscute efectele adverse pe care le-a putea avea asupra climei şi nivelului de precipitaţii.

Geoingineria este văzută ca fiind „planul B” împotriva schimbărilor climatice şi va intra în funcţiune dacă negocierile internaţionale privind reducerea gazelor cu efect de seră vor da greş.

John Shepherd, autor principal al raportului, de profesie oceanograf în cadrul Universitaţii din Southampton, este de părere totuşi că geoingineria nu este o alternativă la lupta împotriva schimbărilor climatice, deoarece „nimeni nu garantează că aceasta va ajuta la reducerea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă”.

Această propunere, cunoscută şi sub numele de managementul radiaţiilor solare este doar o parte a geoingineriei, insă ideea de management al radiaţiei „poate fi foarte utilă sau foarte dăunătoare”.

John Shepherd a adăugat că „pentru moment trebuie să se rămână la Planul A, care, întradevăr, va dura mai mult timp, dar este mai sigur”.

În cercurile ştiinţifice, se discută de ceva timp despre teorii de manipulare a climei pentru a împiedica încălzirea globală, însă abia acum ideea începe să se mute în centrul atenţiei.

http://www.mediafax.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: