Publicat de: damianion | decembrie 3, 2011

Gallup Jr. despre contradicţia dintre vorbe şi fapte

George Gallup Jr. a criticat modul în care americanii îşi trăiesc credinţa şi a caracterizat-o ca fiind superficială. Sondajele realizate de organizaţia Gallup a surprins cifre impresionante, adeseori, însă liderul organizaţiei a surprins incongruenţa dintre declaraţii şi fapte.

„Preamărim Biblia, însă nu o citim. Credem că cele Zece Porunci sunt reguli valabile pentru viaţă, deşi nu suntem în stare să spunem care sunt. Credem în Dumnezeu, însă acest Dumnezeu este unul care doar ne susţine, nu unul care are cerinţe. El nu ne cere o supunere completă. Avem alţi zei înainte de El”, a declarat Gallup Jr.

Concluzia sociologului este că americanii simpli vor să beneficieze doar de „fructele religiei, dar nu şi de obligaţiile” pe care aceasta le impune.

Opiniile lui Gallup Jr. sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât sondajele realizate de organizaţia Gallup de-a lungul timpului au indicat procente mari privind adeziunea americanilor vizavi de credinţa creştină. Astfel, peste 90% dintre americani au răspuns cu DA la întrebarea „Credeţi în Dumnezeu?”. Iar acest procent a scăzut destul de puţin în sondajele realizate începând cu anii 1940.

Procentele celor care au declarat că au participat la un serviciu religios în cadrul unei biserici în săptămâna anterioară sau destul de recent au variat, de-a lungul timpului, între 41 şi 46%.

Un sondaj ale cărui rezultate au fost publicate în 2003 a arătat că deşi majoritatea creştinilor din SUA erau destul de legaţi de doctrinele creştine, nu acelaşi lucru se puteau spune şi despre practicarea virtuţilor creştine. Astfel, doar 39% dintre respondenţi au declarat că se regăsesc complet în afirmaţia „îmi cunosc darurile spirituale şi le folosesc pentru a-i ajuta pe alţii”; doar 34% au declarat că se regăsesc complet în afirmaţia „ofer timpul meu pentru a-i ajuta şi a-i sprijini pe alţii din comunitatea mea” şi doar 31% au declarat că se regăsesc complet în afirmaţia „prima mea prioritate în ce priveşte cheltuirea banilor este să sprijin lucrarea lui Dumnezeu”. Altfel spus, cei mai mulţi se declarau creştini, însă mult mai puţini dintre aceştia practicau fapte specifice credinţei creştine.

George Gallup a condus organizaţia fondată de tatăl său şi care a devenit sinonimă cu sondajele importante realizate în SUA. Spre deosebire de tatăl său, Gallup Jr. a adăugat o dimensiune nouă cercetărilor şi sondajelor realizate, incluzând în cercetare şi sfera religioasă alături de cea politică.

Gallup Jr. a încetat din viaţa în luna noiembrie, la vârsta de 81 de ani.

Cercetările sale în domeniul religiei au fost „cu mult înaintea epocii sale”. „În acest domeniu şi-a găsit odihna, parţial din cauza faptului că a fost împărţit între slujirea pastorală şi dorinţa de a călca pe urmele tatălui său”, a declarat Andrew Kohut, preşedintele Pew Research Center.

Surse: The Republic, The New York Times

preluat de pe www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: