Publicat de: damianion | noiembrie 30, 2011

Studiu: cum pot jocurile violente să îți modifice creierul

Prima cercetare științifică orientată pe analizarea efectelor jocurilor video violente asupra creierului a produs rezultate spectaculoase. După ce au scanat creierele mai multor tineri care, timp de o săptămână, au petrecut 10 ore jucând jocuri violente, oamenii de știință au observat modificări seminficative la nivelul activității cerebrale.

Studiul a folosit imagistica prin rezonanță magnetică pentru a scana creierele mai multor tineri, aleși aleatoriu și a aplicat de asemenea teste psihologice verbale, precum și sarcini de numărare. Un grup a jucat jocuri violente pe computer, timp de 10 ore, de-a lungul unei săptămâni, după care s-a oprit. Rezultatele de la teste au fost apoi comparate cu cele obținute de un grup de control care nu jucase niciun joc cu împușcături.

După doar o săptămână, creierele gamerilor prezentau mai puțină activitate în regiunile cerebrale responsabile de controlul emoțiilor și a comportamentuui agresiv. Dr Yang Wang, cercetător asisten la Departmentul de Radiologie și Științe Imagistice ale Facultății de Medicină din cadrul Universității Indiană (Indianapolis) a declarat pentru Medical News Today că „pentru prima dată am descoperit că un eșantion aleatoriu de tineri adulți au prezentat o activare redusă în anumite regiuni ale lobului cerebral frontal, după o săptămână în care a jucat jocuri video violente, acasă.”

Totuși, cercetătorii au fost rezervați în privința unei relații de cauzalitate între cele două elemente. Orice activitate nouă, care trebuie învățată, provoacă schimbări la nivelul activității cerebrale, vizibile la o scanare cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică. Prin urmare, studiul nu dovedește clar că a juca jocuri violente alterează comportamentul.

Însă, declară dr. Wang, faptul că, o scanare ulterioară (după încă o săptămână de la test) a relevat o revenire la activitatea cerebrală anterioară experimentului, arată că „jocurile violente pot avea efecte pe termen lung asupra funcționării creierului”.

Potrivit jurnaliștilor de la Daily Mail, care citează studiul, ceea ce e îngrijorător la aceste rezultate, este faptul că zonele cerebrale a căror activitate pare să fie afectată sunt legate de funcția cognitivă și de controlul emoțional.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: