Publicat de: damianion | noiembrie 1, 2011

Populaţia lumii a ajuns la 7 miliarde de locuitori

  Asia, continentul unde trăiesc două treimi din  populatia mondială a primit, cu 2 zile în urmă, locuitorul numărul 7 miliarde   (7000 de milioane).

Este vorba de Danica Camacho, o fetiță care s-a născut în Filipine, una din  tările cele mai sărace de pe planetă, și a cărei veniri a fost sărbătorită într-un spital public din Manila, atestat de jurnaliști. Fetița cântărește 2,5  kg și părinții Florante Camacho și Camille Dalura au fost felicitați de  funcționarii ONU, carea au adus un tort mare, pentru această ocazie  specială.

“Este aşa de frumoasă, încă nu îmi vine să cred că este locuitoarea numărul 7  miliarde”, spunea emoționată mama fetiței mediilor de comunicare din sala de  nașteri a spitalului Memorial Jose Fabella, din capitala Filipinei, a  doisprezecea țară cea mai populată de pe planetă, cu 94,9 milioane de locuitori,  din care 54% au mai putin de 25 de ani.

În doar 12 ani, Pământul a trecut de la 6000 la 7000 milioane de locuitori,  creșterea demografică cea mai vertigionoasă din istorie. În fiecare an se nasc  83 milioane de persoane. În India la fiecare minut sunt 51 de nașteri. Africa  subsahariană, cu 883 milioane, este locul unde populația a crescut cel mai mult  în ultimele 3 decade. În țările subdezvoltate sau în proces de dezvoltare, de  asemenea creșterea populației se produce într-o profundă săracie.

“Din anul 1980, cea mai mare creștere de populație s-a concentrat în țările  cele mai sărace, ceea ce face și mai dificilă eradicarea sărăciei”, spune Wendy  Baldwin, preşedinta Biroului de Evidență a Populatiei ONU. În Africa  subsahariana, populatia s-a multiplicat în ultimii 30 de ani: de la 390 milioane  a trecut la 883. Este probabil, afirmă ONU, că în următorii 40 de ani, acestă zonă să ajungă la 2 miliarde. O cifră 48% din populația mondială trăiește cu mai  putin de 2 dolari pe zi (1,4 euro) pe zi.

În primul an al erei creștine populația mondială era de doar 200 milioane de  persoane. Acea cifră a crescut foarte lent cu trecerea secolelor, până ce a  ajuns la 1 miliard în 1804. În ultimii 200 de ani, creșterea populației a fost  vertiginoasă, după cum reflectă cifrele ONU. Între 1930 si 2011  s-au  născut 5 miliarde de oameni. ONU afirmă  că această creștere este o  consecință a inovațiilor tehnologice și generalizarea accesului la medicină.

Astăzi se trăiește mai mult ca oricând. Speranța de viaţă se situează între  70 de ani (68 pentru barbati, 72 pentru femei).

Țările dezvoltate au populația cea mai longevivă. Japonia cu o speranță de  viaţă de 83 de ani, este cea mai mare de pe planetă. Țările din Europa  occidentală de asemenea conduc, cu o speranță de viaţă de 80,5 ani. Dintre ele,  Spania cu o speranță de viață de 82 de ani.

În Africa subsahariană , speranța de viață scade la 55 de ani, 53 pentru  bărbați 56 pentru femei. Națiuni chinuite de războaie civile și invazii străine  cad dramatic în această clasificare. Din 7 națiuni a căror speranță de viață e  mai mică de 50 de ani, 6 sunt africane. Afganistan, după 3 decade de conflicte,  este țara cu cea mai scăzută speranță de viață de pe planetă.

www.stiricrestine.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: