Publicat de: damianion | octombrie 29, 2011

Evanghelicii europeni: criza euro e întâi o chestiune morală

Liderii evanghelici europeni au lansat o declarație comună în care avertizează că problemele economice ale Uniunii Europene sunt provocate primordial de o criză morală, nu de una economică. Declarația evanghelicilor vine la scurt timp după ce Vaticanul  a acuzat că actuala criză economică europeană a fost generată de „mentalitatea utilitaristă” și a pledat pentru o reglementare globală a industriei financiare și a rezervei monetare internaționale.

Alianța Evanghelică Europeană (AEE), o coaliție a alianțelor evanghelice naționale reunite cu mai multe agenții misionare europene, a transmis un comunicat publicației Christian Post, în care face apel la necesitatea ca liderii Europei să își ia un angajament de „solidaritate” față de țările aflate în dificultate.

Potrivit secretarului general al AEE, care semnează comunicatul, „liderii europeni trebuie să solicite ajutorul liderilor economici, să catalizeze comitetele bancare și conducătorii de companii să dea un exemplu mai bun de leadership.”

Tramper subiniază totodată că liderii politici trebuie să „se înfrâneze de la remunerațiile mari, și să militeze pentru stabilitate și sustenabilitate, în loc să pună în aplicare pure principii de piață.” El somează liderii să nu facă nimic mai puțin decât „efortul suprem” pentru a rezolva această criză.

Secretarul general al AEE a precizat și că problemele economice actuale au fost provocate de o criză spirituală marcată de egoism, de o lipsă de iubire și respect față de Dumnezeu și de frică.

Cu ocazia summitului de la Bruxelles, Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru recapitalizarea băncilor, scrie Mediafax. Printre măsurile prevăzute pentru consolidarea disciplinei bugetare comune a Uniunii monetare figurează „adoptarea, în fiecare stat, a unor reguli privind un buget echilibrat, care să transpună Pactul de stabilitate şi creştere în legislaţie, de preferinţă la nivel constituţional sau echivalent, până la sfârşitul anului 2012″, afirmă textul adoptat la încheierea summitului de la Bruxelles. Totodată, datoria greacă va fi redusă cu 100 de miliarde de euro graţie renunţării de către bănci la aproximativ 50 la sută din creanţele lor.

Însă AEE, care reprezintă 15 milioane de creștini evanghelici din 35 de țări spun că măsurile politice și economice nu sunt suficiente.

„Criza nu este un accident, ci o consecință a unei crize morale,” se arată în comunicatul AEE. „ Valorile umane și sociale ale libertății și solidarității au fost înlocuite de neîncredere, lăcomie și îmbogățire de sine.”

Luna trecută, la Întâlnirea Internațională pentru Rugăciune și Pace, care a avut loc în Munchen, Angela Merkel cerea sprijinul comunităților religioase în rezolvarea problemelor economice. „Vă cer să ne ajutați cu rugăciunile dvs. și cu alte conferințe ca aceasta care transmite că deși Europa este un continent bogat, trebuie să devenim capabili să nu consumăm resursele generațiilor viitoare.”

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: