Publicat de: damianion | octombrie 21, 2011

Cinci factori pe care Dumnezeu îi foloseste ca sa ne modeleze pentru o slujire eficienta

Factorii pe care Dumnezeu îi foloseste

ca sa ne modeleze pentru o slujire eficienta

Acum, de unde stiu ce fel de slujire trebuie sa fac ? Dumnezeu i-a format pe oameni într-un mod unic pentru o lucrare. Exista cinci factori pe care Dumnezeu îi foloseste ca sa ne formeze, ca sa ne modeleze pentru o slujire eficienta.

1. Daruri spirituale (1 Corinteni 12; Romani 8; Efeseni 4)

Primul lucru pe care El îl foloseste pentru a te forma sunt darurile spirituale pe care ti le da. În momentul în care devii un credincios, primesti niste daruri spirituale. Acestea sunt entionate în cartile Romani, Efeseni si I Corinteni. Biblia ne spune ca unii au darul de a învata, altii au darul de întelepciune, altii au darul de a încuraja si ajuta, si altii au alte daruri. Deci, trebuie sa-i ajutam pe oameni sa-si descopere… darurile spirituale, pentru ca, daca tu ai darul de a învata, atunci tu trebuie sa fii învatator în biserica. Daca ai darul de a conduce, atunci trebuie sa fii conducator în trupul lui Hristos. 

2. O chemare (pasiune) (Matei 12:34; Proverbe 4:23; Psalmul 37:4)

Dar nu ai primit numai daruri. Biblia ne mai spune ca Dumnezeu îti da o chemare unica. Asta este ce îti place sa faci. Ai observat ca sunt lucruri pe care pur si simplu îti place sa le faci ? Si sunt altele de care nu prea îti pasa. Sunt unele lucruri fata de care esti foarte încântat si altele fata de care nu ai nici un interes. De unde crezi ca vine asta ? Acea dorinta înnascuta vine de la Dumnezeu. Si Dumnezeu ne da fiecaruia chemari diferite, pe plan emotional si fizic. 

Stiai ca fiecare fiinta umana are bataile inimii unice? Asa cum ai amprente unice, asa ai batai ale inimii unice. Dumnezeu ne da, de asemenea, niste emotii unice. De aceea îti plac unele lucruri care nu plac altora, iar ceea ce le place altora  nu-ti place tie. Dumnezeu da fiecaruia interese diferite pentru ca tot ceea ce trebuie facut în lume sa se faca. 

Sa spunem, de exemplu, ca eu am darul de a învata. Dar, chemarea pe care o am eu va influenta modul in care imi voi exercita acel dar. De exemplu, daca am darul de învatator, dar am o chemare pentru copii, sau pentru oameni saraci sau am o chemare pentru a lucra cu adolescentii, aceasta va determina felul în care îmi voi folosi darul spiritual. Deci, primim daruri de la Dumnezeu, dar primim si o chemare. Ea se identifica prin ceea ce îmi place sa fac.

3. Abilitati native (Exod 31:3; 1 Corinteni 12:5)

Al treilea lucru la care trebuie sa ne uitam sunt abilitatile noastre. Dumnezeu ne da fiecaruia abilitati înnascute. Unii oameni se pricep foarte bine la animale. Altii se pricep la mecanica, la repararea aparatelor sau a masinilor. Altii sunt foarte buni în folosirea cuvintelor, ei pot fi buni gânditori sau vorbitori sau scriitori. Altii stiu sa lucreze cu oamenii. Altii se pricep sa lucreze cu teorii foarte abstracte, iar altii se pricep sa lucreze cu idei si lucruri foarte concrete. De ce este asa ? Pentru ca Dumnezeu ne-a facut diferiti, cu un scop. El ne da abilitati diferite. Unii sunt buni la calcule, iar altii nu prea se pricep asa de bine la calcule. Aceste abilitati nu le primesti numai pentru a le folosi pentru tine însuti. Ci, Dumnezeu ti-a dat aceste abilitati cu un scop, la fel cum ti-a dat darurile spirituale si chemarea. Iar acest scop este de a-L sluji, de a-L sluji printr-o lucrare anumita.

4. Personalitate (1 Corinteni 2:11)

Al patrulea lucru care îti determina slujirea este personalitatea. Dumnezeu ne da niste personalitati diferite. Unii oameni sunt foarte exuberanti si le place sa vorbeasca cu oamenii, sa fie în grupuri mari si sa fie în centrul atentiei, în timp ce alti oameni au o personalitate foarte timida, sunt mai retrasi, si le place sa vorbeasca mai degraba cu o singura persoana decât cu un grup mare. Unor oameni le place sa faca acelasi lucru la nesfârsit. Le place rutina, le place sa faca acelasi lucru la fel, în fiecare zi. Altor oameni le place varietatea si doresc sa faca ceva diferit în fiecare zi. Aceasta nu este o chestiune de bine sau rau. Ci, acesta este modul în care Dumnezeu te-a creat. Si personalitatea ta este o mare parte din ceea ce te face pe tine sa fii tu.
Este unul dintre lucrurile la care trebuie sa privesti când descoperi ce vrea Dumnezeu sa faci tu, si care ar trebui sa-ti fie locul în trupul lui Hristos. 

Privesc deci la darurile mele spirituale, la lucrurile care îmi place sa le fac, la abilitatile mele înnascute, si la personalitatea mea.

5. Experientele (Romani 8:28; 2 Corinteni 1)

Ultimul lucru la care trebuie sa privesti sunt experientele pe care le-ai avut. Dumnezeu nu iroseste niciodata o experienta. Sunt patru feluri de experiente pe care le-ai avut si care determina care ar trebui sa fie slujirea ta în biserica.

De Rick Warren


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: