Publicat de: damianion | octombrie 1, 2011

„Politicienii nu indraznesc sa articuleze aceste cuvinte: tiparirea de bani …”

Politicienii nu indraznesc sa articuleze aceste cuvinte: tiparirea de bani, insa exista voci care sustin ca a venit timpul sa recurgem la aceasta optiune „nucleara” pe scara mare.

Alternativa este pierderea unui deceniu din viata economica a omenirii, risipa mai mult decat inutila, relateaza CNBC. Risipa cruda, am putea zice. Sadicii par a accepta aceasta cruzime, insa oamenii sanatori ar trebui sa o respinga.

Recesiunea bate la poarta marilor state bogate, dupa mai putin de patru ani de la declansarea celei anterioare.

A doua recesiune ar fi un dezastru pentru adultii care isi vor pierde slujbele si pentru tinerii care se vor trezi ca ies de pe bancile scolii si pica in hau.

 

Abandonul, raspunsul la criza?

Caderea pietei imobiliare din statele dezvoltate va produce un dezastru in sistemul bancar. O noua recesiune ar zgudui si farama de incredere pe care oamenii o mai au in mediul de afaceri, ceea ce se va reflecta in scaderea investitiilor. In state precum Marea Britanie, investitiile in business au scazut deja cu 20% in 2011 fata de perioada ante-criza.In plus, PIB-ul este inca mai mic cu 4% fata de anul 2007.

Aceasta noua recesiune ar fi mai de durata si mai costisitoare, din punct de vedere al productiei pierdute, chiar si decat Marea Depresiune care a zguduit lumea in anii ’30.

Ce se poate face? Primul lucru este sa renuntam la ceea ce Adam Posen, un membru al comitetului de politica monetara, numeste „defetism politic”.

Dupa cum argumenteaza acesta intr-un discurs recent: „De-a lungul istoriei economiei moderne, fiecare criza financiara majora a fost urmata de un abandon prematur, si nu de stimulii politici necesari pentru o revenire sustenabila.

De fiecare data, acest abandon a fost cauzat de vocile care au propovaduit o combinatie intre stimulii politici distructivi, ineficienti si alterati de coruptie”.

Ce efecte ar avea inundarea cu bani

Spencer Dale, economistul sef al Bank of England, sustine ca scaderea abrupta a economiei Marii Britanii indica o reducere a potentialului de productie si crestere.

Acesta mai spune ca o parte din caderea recenta a productivitatii se datoreaza inovarii precare in randul afacerilor mici, pe fondul constrangerilor financiare.

Solutia vitala este cresterea cererii. Cu o politica fiscala inasprita pana peste limite si o politica monetara conventionala epuizata, omenirii nu-i ramane decat renumita „ajustare cantitativa” („quantitative easing”), despre care au vorbit si americanii in cursul acestui an.

Posen recomanda tiparirea unei sume generoase, „minim 50 de miliarde de lire care sa fie investite in aur pe pietele secundare”. Pentru inceput.

Mai departe, se poate ajunge pana la 75-100 de miliarde de lire, pe fondul mediului extern infricosator. Scaderea ratelor dobanzilor pe termen lung ar fi, de asemenea, benefica pentru economia britanica.

Insa Posen recomanda si doua inovatii institutionale: o banca publica sau o autoritate care sa ofere credite firmelor mici si o institutie de securizare a imprumuturilor acordate companiilor mici si medii.

O alternativa ar fi formarea unei noi agentii care sa preia din riscurile creditelor bancare acordate IMM-urilor. Aceasta ar fi o cale mult mai eficienta pe care guvernul ar putea promova creditarea companiilor.

Economistul Milton Friedman recomanda metoda „banilor elicopter”, expresie in spatele careia se ascunde o operatiune cvasi-fiscala. Banii Bancii Centrale ar putea ajunge la public via guvern. Sau guvernul ar putea sa se autofinanteze direct de la Banca centrala. Sau, si mai bine, guvernul ar putea sa-si cresca deficitele, prin taierea taxelor, bani pe care ii poate recupera de la Banca Centrala.

Oricare dintre aceste metode ar fi aplicata, Banca centrala s-ar comporta ca orice alta banca, creand bani pentru a-i da cu imprumut.

Articol de Silvia Panturu

http://www.bloombiz.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: