Publicat de: damianion | octombrie 1, 2011

Libertatea religioasă, restrânsă în Kazahstan prin lege

Parlamentul din Kazahstan a aprobat o controversată lege religioasă despre care unii spun că va fi utilă pentru combaterea extremismului religios, iar alții spun că va fi o lovitură pentru libertatea religioasă din fosta republică ex-sovietică.

Noua lege le va cere formațiunilor și organizațiilor religioase deja existente să se dizolve și să se reînregistreze în baza unor proceduri despre care se spune că vor exclude grupurile religioase mai puțin numeroase, inclusiv o serie de minorități creștine, informează AP.

Pentru a fi recunoscut la nivel local, un grup religios va trebui să aibă un minim de 50 de membri. Recunoașterea la nivel regional va necesita un minim de 500 de membri, iar recunoașterea la nivel național va presupune existența unui minim de 5.000 de membri răspândiți „în toate regiunile țării”.

Organizația Freedom House din SUA a avertizat că, în aceste condiții, multe dintre grupările religioase minoritare nu vor avea dreptul să existe și vor fi pasibile de diferite sancțiuni în cazul în care vor încălca legea.

„Legea interzice asocierile religioase care sunt bazate pe destrămarea familiilor, care obligă la cedarea proprietăților în favoarea comunităților religioase… și care sunt dăunătoare moralei și sănătății cetățenilor”, se arată într-un comunicat oficial al Senatului din Kazahstan. Noua lege va stabili reguli privind locurile unde oamenii au voie să se roage, va permite o revizuire de către autorități a literaturii religioase și va presupune un control strict al autorităților asupra activităților misionare ale formațiunilor religioase.

Două treimi dintre formațiunile religioase actuale ar putea să fie desființate ca urmare a implementării acestei legi, a avertizat un activist pentru drepturile omului. Criticii legii spun că aceasta a fost trecută foarte repede prin forurile legislative, fără a fi supusă în prealabil unei dezbateri publice.

„Această lege nouă a legalizat pur și simplu practica curentă de persecutare a grupărilor religioase minoritare și de limitare a activităților misionare”, a declarat Ninel Fokina, activist pentru drepturile omului.

Pe de altă parte sunt însă vocile celor care susțin această lege, argumentând că este utilă pentru a lupta împotriva extremismului religios. Aceștia din urmă aduc în sprijinul poziției lor și exemplele recente ale violențelor inspirate de islamismul extremist în Kazahstan, violențe care au avut loc în ultimele luni.

Deși majoritatea musulmanilor din Kazahstan au o perspectivă mai deschisă asupra religiei, în ultima vreme s-a observat o creștere a numărului celor care aderă la viziuni mai conservatoare, chiar extremiste. Se observă o creștere a numărului celor care participă la serviciile religioase ale moscheilor, precum și o frecvență sporită a acestei participări.

Sunt și voci care se arată rezervate în privința succesului acestei legi în sensul de a controla și de a limita mișcările musulmane radicale.

Pentru a intra în vigoare, legea are nevoie de semnătura președintelui Nursultan Nazarbayev, însă e de așteptat ca aceasta să fie o simplă formalitate, dacă se ține cont de faptul că, în cursul lunii septembrie, acesta a cerut un control mai strict asupra formațiunilor și organizațiilor religioase.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: