Publicat de: damianion | septembrie 30, 2011

„O femeie din Arabia Saudită a fost găsită vinovată pentru că a condus o maşină, lucru interzis în această ţară.”

 

O femeie din Arabia Saudită a fost găsită vinovată pentru că a condus o maşină, lucru interzis în această ţară. Conform legilor,  aceasta a fost condamnată la zece lovituri de bici.

Shema a fost găsită vinovată pentru conducerea  unei maşini în oraşul Jeddah, zonă în care şofatul este interzis prin lege  femeilor.

Potrivit grupului Women 2 drive, care a lansat o  campanie prin care se cere ca femeilor să li se acorde drept prin lege şofatului  în Arabia Saudită, Shema ar fi contestat decizia în apel.

Zeci de femei s-au mobilizat în mai multe oraşe  saudite, urcându-se la volanul maşinilor, în semn de protest şi în încercarea de  a face presiune asupra monarhului să schimbe legea, acordându-le şi lor acest  drept. Sentinţa a fost dată la două zile după ce regele Abdullah a anunţat că femeile vor avea drept de vot, pentru prima dată, în 2015.

Deocamdată, în privinţa şofatului, se pare că lucrurile nu se schimbă. În perioada următoare alte două femei vor apărea în  faţa judecătorilor, sub aceeaşi acuzaţie, relatează Libertatea.ro

Arabia Saudită este singura ţară din lume în  care femeile nu au voie să conducă o maşină. Însă mai multe activiste ale unor  mişcări feministe au declanşat pe internet o campanie intitulată “Women 2  Drive”. Aceasta constă într-o zi de nesupunere prin care  femeile pot  conduce autovehicule. Ziua aleasă a fost chiar cea de azi.Astfel, femeile cu  permise de conducere obtinute în străinătate, pentru că în ţara lor este  imposibil, au hotărât să folosească maşinile pentru a-şi duce copii la şcoală sau pentru a face cumpărături. După mai multe proteste individuale, este pentru  prima oară când revendicările se manifestă colectiv, în cadrul acestei campanii  pregătite din timp şi lansate pe Facebook. Inspirate de revoltele din Egipt şi  Tunisia, iniţiatoarele protestului au stabilit reguli clare şi le-au recomandat  femeilor să respecte poarte haine tradiţionale, pentru a nu crea un motiv de  conflict cu autorităţile, comunică Reporter NTV.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: