Publicat de: damianion | septembrie 30, 2011

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt online

Secole întregi de istorie stau la îndemâna oricărui utilizator de Internet care ar dori să arunce un ochi asupra Manuscriselor de la Marea Moartă, cel mai vechi vestigiu biblic pe care îl are, în prezent, omenirea.

Google și Autoritatea Israeliană pentru Antichități au lansat prima bază de date online, conținând sulurile cu o vechime de 2.000 de ani, informează Daily Mail. Baza cuprinde imagini cu sulurile, fotografiate la o rezoluție de 1.200 megapixeli (de sute de ori mai clară decât rezoluția oferită de cea mai scumpă cameră profesională existentă pe piață). Imaginile au fost captate dintr-o singură expunere, pe parcursul căreia, timp de 50 de minute, o cameră a scanat sulul și a absorbit cantități uriașe de informații.

Oamenii de știință spun că sulurile, vechi de 2.000 de ani, au fost redactate de o sectă iudaică din Qumran, în deșertul Iudeii, și au fost ascunse în peșteri în jurul anului 70 d.Hr., când romanii au distrus templul din Ierusalim.

Sulul cărții lui Isaia – cel mai cunoscut dintre manuscrise – poate fi tradus în întregime, la simpla trecere cu mouse-ul în dreptul textului.

Shai Halevi fotografiind unul dintre fragmentele de sul, la sediul AIA.

Așa arată primele fragmente de sul, vândute de păstori pentru o sumă infimă, dar care au astăzi o valoare incalculabilă.

Un fragment din cartea lui Isaia, descoperit pe la jumătatea secolului XX.

Fragmentele de text sunt scrise pe piei de animal, unele atât de fragile încât curatorii muzeului evită pe cât posibil să le expună la lumină pentru a împiedica deteriorarea lor.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: