Publicat de: damianion | august 12, 2011

Scurtă incursiune în lumea celor „nici-nici”

Atunci când se pune întrebarea cu privire la apartenența religioasă, și se oferă o serie de opțiuni, există oameni care răspund adesea cu „nici-nici”. Spiegel Online prezintă o incursiune în lumea celor ce sunt „nici-nici”.

„Ne-religioșii, sau „nici-nici”, au cea mai mare creștere pe piață. În ultimii 20 de ani în SUA și-au dublat numărul ajungând la 15%”, spune Barry Kosmin, sociolog și director al Institute for the Study of Secularism in Society and Culture de la Trinity College din SUA. Grupul îi include pe atei, agnostici, umaniști sau cei pur și simplu indiferenți la religie.

Proiectat la nivel global, numărul secularizaților ajunge la 1 miliard, fiind a treia grupare după creștini (2,3) și musulmani (1,6). Țările asiatice puternic industralizate conduc în topul secularismului: China, Japonia, Coreea de Sud. Dacă în Germania reprezintă 27%, în Franța este de 40%. În fostul RFG, doar 18% dintre cetățeni nu au o afiliere religioasă. În schimb, în fostul RDG, unde comunismul și ateismul au avut puternice influențe, numărul cetățenilor fără afiliere religioasă se ridică la 68% din populație.

Se știu relativ puține despre „nici-nici”, deși toată lumea vorbește despre secularism. Fără a avea o organizație, se pare că doar un nucleu mai dur dintre ei pot fi etichetați ca membri radicali sau „atei puternici”. Principalii lideri – cel puțin în media – fiind ateii din Marea Britanie și SUA. Majoritatea celorlalți sunt însă indiferenți sau agnostici moderați.

„O problemă a cercetării ateismului este acela că pur și simplu nu putem cădea de acord asupra unei terminologii comune”, spune Kosmin. Un motiv principal e dat de faptul că ei înșiși nu cad de acord asupra unor elemente de bază. Spre exemplu, anul trecut au încercat o mare demonstrație în Washington, dar nu au reușit nici să ajungă la un motto comun. „E ca și cum ai vrea să ai o turmă de pisici”, adaugă Barry Kosmin. Mitingul a fost anulat.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: