Publicat de: damianion | august 9, 2011

Violențele din Anglia – cele mai mari din ultimele 3 decenii

În cea de-a treia zi consecutivă de violențe, mișcările antisociale s-au extins în mai multe zone ale Londrei dar și în alte orașe britanice. Tinerii se confruntă violent cu poliția, jefuiesc magazine, incendiază vehicule și clădiri. Premierul britanic a revenit din concediu pentru a monitoriza situația. 

artlondon1420x0_400După ce la finalul săptămânii un tânăr de 29 de ani a fost ucis de poliție într-o urmărire, rudele și cunoscuții acestuia s-au adunat pentru a protesta în fața secției de poliție din Tottenham, în nordul Londrei. Protestul pașnic de sâmbătă seara a degenerat violent.

Revoltele s-au extins treptat în mai multe cartiere londoneze făcând ca evenimentele să reprezinte cele mai teribile violențe în ultimele trei decenii. Luni tulburările s-au extins și în mai multe cartiere, dar și în orașele Liverpool, Bristol, Manchester, Birmingham și Nottingham.

Hackney, o zonă multietnică din Londra a fost cuprinsă de violențe, tinerii incendiind tomberoane și aruncând spre poliție cu sticle și cărămizi. Într-un gest rar, poliția a scos în stradă vehicule blindate și a mobilizat un surplus de 1700 de polițiști.

Tulburările sunt oarecum atipice. Fugind de poliție, tinerii au jefuit anumite magazine, în special de telefoane mobile și sport, dar și de băuturi fine. Dacă unii râdeau de poliție, alții au jefuit orice le-a căzut în mână. Un tânăr a fost văzut furând o pungă de fulgi de cereale, altul patru sticle de băutură. 

Un grup s-a fotografiat în fața unui autoturism incendiat, iar alții au făcut o grămadă de cărămizi cu care să arunce spre poliție și magazine. „Veniți și voi să ne distrăm”, a strigat un tânăr. Un alt grup a spart un magazin de măști cu care s-au deghizat în desfășurarea acțiunilor turbulente.

Au fost incendiate atât de multe clădiri sau chiar depozite încât Thames Water, distribuitorul de apă al Londrei a avertizat că presiunea apei va fi scăzută pentru ca pompierii să facă față urgențelor. Poliția a operat deja 334 de arestări. Zeci de persoane sunt rănite, atât din rândul protestatarilor cât și a polițiștilor.

Unii au pus tulburările pe seama greutăților economice cu care se confruntă populația. Alții au denunțat criminalitatea de bandă. „Este fără scuză, doar jaf oportunist și violență, nimic mai mult, nimic mai puțin. Este total inacceptabil”, a afirmat vice-premierul Nick Clegg. Ministrul de interne, primarul Londrei și premierul și-au întrerupt fiecare vacanța, revenind în capitala britanică pentru administrarea crizei.

Oficialii au denunțat tulburările și jafurile amenințând că vinovații vor plăti. Evenimentele aruncă o umbră asupra capacității poliției de a face față manifestărilor de acest gen în pregătirile pentru Jocurile Olimpice din Londra de anul viitor.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: