Publicat de: damianion | august 9, 2011

CUVANTUL LUI DUMNEZEU PENTRU ASTAZI, August 2011

CUVANTUL LUI DUMNEZEU

PENTRU ASTAZI

 

1 AUGUST      ÎL VĂD CEILALŢI PE ISUS ÎN TINE?

‘l-a şi hotărât mai dinainte să fie asemenea chipului Fiului Său” (Romani 8:29)

Bill a fost un beţiv convertit în urma unei misiuni Skid Row. înainte de convertire, şi-a câştigat reputaţia de vagabond şi alcoolic pentru care nu mai exista speranţă. Dar când şi-a predat viaţa lui Hristos, totul s-a schimbat. A devenit cea mai implicată persoană din cadrul misiunii. Şi-a petrecut zilele acolo făcând tot ce trebuie făcut. Nimic din ce i s-a cerut să facă nu i s-a părut sub demnitatea lui. Fie că trebuia să cureţe voma unor alcoolici sau să cureţe toaletele folosite de oameni care le-au lăsat murdare, Bill făcea totul cu o inimă plină de mulţumire. Se puteau baza pe el să-i hrănească pe cei ce bântuie pe străzi, să-i dezbrace şi să-i pună în pat când aceştia erau incapabili de a o face singuri. într-o seară, după ce directorul misiunii şi-a prezentat mesajul evanghelic în faţa obişnuitei mulţimi de oameni cu capetele plecate, unul dintre ei s-a apropiat de aitar şi a îngenuncheat ca să se roage, plângând înaintea lui Dumnezeu să-l ajute să se schimbe. Beţivul continua să repete: „O, Doamne, fă-mă ca Bill! Fă-mă ca Bill! Fă-mă ca Bill!” Directorul misiunii s-a aplecat la el şi i-a spus: „Nu ar fi mai bine dacă te-ai ruga: „Fă-mă ca Isus?” După ce s-a gândit câteva clipe, omul s-a uitat la el şi i-a întrebat: „Seamănă cu Bill?” Trăieşte în aşa fel încât ceilalţi să-L vadă pe Isus în tine.

 

2 AUGUST      SECRETE (1)

„Dar Tu ceri ca adevărul să fie în adâncul inimii” (Psalmul 51:6)

Lisa Whittle spune: „Pornografia, cumpărăturile excesive, afecţiunile legate de mâncare se dezvoltă în izolare. Ceea ce privim, gândim, modul în care ne petrecem timpul sunt „locuri secrete” pe care le foloseşte Satana. Nu că nu dorim să fim cinstiţi, dar teama de a fi descoperiţi ne ţine legaţi. Dacă Satana poate ajunge la secretele noastre şi dacă poate să le îngroape, nu putem fi eficienţi pentru Dumnezeu; secretele noastre ne vor consuma, făcându-ne să ne simţim mizerabili şi nedemni. Adevărul e că noi suntem cei ce nu ne iubim şi nu ne acceptăm, nu Dumnezeu! „El … scoate la lumină ce este ascuns” (Iov 28:11) pentru că el cere ca „adevărul să fie în adâncul inimii”. Aşa că practică sinceritatea. Când te surprinzi spunând o minciună, opreşte-te, recunoaşte şi cere-ţi iertare. Este jenant, dar data viitoare te vei gândi de două ori! Dezvoltă o credinţă puternică. Fă-ţi o prioritate din autenticitate. Întăreşte-ţi umblarea cu Dumnezeu prin rugăciune zilnică şi prin citirea Bibliei. Gândeşte-te la motivaţia ta. Asigură-te că îmbunătăţirile la care lucrezi în viaţa ta nu sunt numai pentru a-i impresiona pe ceilalţi. Apreciază valorile puse de Dumnezeu în tine. Fă o listă, opreşte-te şi uită-te la ea când te simţi „mai puţin valoros”. Evaluează-ţi propria judecată. Gândeşte-te la ce ai realizat deja şi la deciziile bune pe care le-ai luat în trecut. Dr Edwin Locke spune: „gândeşte independent, fii atent la ce este potrivit pentru tine indiferent de ce spune restul lumii”. Nu mai încerca să fi perfect sau să pari super spiritual. Deschidere înseamnă să trăieşti fără prefăcătorie şi dându-le celorlalţi ocazia de a fi transparenţi. Ţine minte, oamenii ce par „împreună” au parte de momente în care nu sunt aşa de „împreună” şi separarea de ei este uneori modul în care reuşeşti să îţi revii. Trăieşte cu o autenticitate pe care alţii ar vrea s-o imite. Sinceritatea facilitează sinceritatea. Când eşti sincer, oamenii îşi dau seama.

 

3 AUGUST      SECRETE (2)

„Îmi voi mărturisi Domnului fărădelegile!” (Psalmul 32:5)

Ascunsă printre dunele de nisip din Bird Island, Carolina de Nord se află o cutie poştală pe care stă scris „Suflete înrudite”. Înăuntru se află carneţele şi creioane pe care vizitatorii le pot folosi pentru a-şi nota gândurile şi rugăciunile în anonimat. Autoarea Zoe Elmore spune: „Sunt uimită de ceea ce au scris oamenii. Oameni dispuşi să scrie lucruri pe care nu le-au împărtăşit niciodată cu familia sau prietenii şi pe care le lasă într-o cutie poştală de pe o insulă îndepărtată. Aceste bileţele sunt un indiciu al nevoi fiecăruia de a fi ascultat, de a-şi descărca sufletul fără întrerupere sau condamnare. În calitate de copii ai lui Dumnezeu, noi avem un adevărat Suflet înrudit căruia ne putem descărca sufletul. Numele lui este Isus si nu trebuie decât să-L chemi. El aşteaptă să-ţi asculte cele mai adânci temeri şi gânduri personale. Poate sunt lucruri pe care tânjeşti sa le împărtăşeşti; secrete pe care le-ai ţinut prea mult… Am o veste extraordinară… sepoate să experimentezi libertatea fără să vizitezi Bird lsland! Cheamă numele lui Isus descarcă-ţo sufletul într-o abandonare plină de încredere. El este prezent şi te ascultă”. Când faci asta, David spune: „Ferice de cel cu fărădelegea iertată, şi de cel cu păcatul acoperit! Ferice de omul căruia nu-i ţine în seamă Domnul nelegiuirea, şi în duhul căruia nu este viclenie! Câtă vreme am tăcut, mi se topeau oasele de gemetele mele necurmate. Căci zi şi noapte mâna Ta apăsa asupra mea; mi se usca vlaga cum se usucă pământul de seceta verii. Atunci Ţi-am  mărturisit păcatul meu şi nu mi-am ascuns fărădelegea. Am zis: „îmi voi mărturisi Domnului fărădelegile!” Şi Tu a iertat vina păcatului meu” (Psalmul 32:1-5). Ce sentiment extraordinar!  

 

4 AUGUST      FI ELIBERAT DF TEAMA DE MOARTE

„Sa izbăvească pe toţi aceia, care prin frica morţii erau supuşi robiei toată viata lor” (Evrei 2 15!

Joe Bayly, care a pierdut trei fii, spune: „La spital, după ce ne-am înmormântat fiul de cinci ani, am văzut un băiat jucându-se pe jos. „Are aceeaşi problemă pe care a avut-o fiul dumnea voastră”, a spus secretara. M-am aşezat lângă mama lui. „Nu e uşor să-l aduceţi aici pentru analize, nu-i aşa? am spus eu. „Nu! Mor de fiecare dată!” a urmat vocea ei. „E bine să ştiţi am spus eu rar, alegandu-mi vorbele cu grijă, „că deşi fişa medicală este fără speranţă după ce copiii noştri mor ei scapă de suferinţă şi sunt bine şi fericiţi”. Ea a răspuns: „Ce bine ar fi să pot crede asta dar nu cred. Va trebui să-l acopăr cu pământ şi să uit că l-am avut vreodată”. Bayly a dorit sa fie singur cu suferinţa lui, dar s-a simţit obligat să vorbească. „Eu mă bucur că nu simt aşa. Noi ne-am acoperit fiul cu pământ ieri şi mă aflu aici pentru a îi mulţumi doctorului pentru amabilitatea lui.  Ea a răspuns: „Păreţi o persoană raţională. Cum puteţi crede că moartea unui om sau a unui băieţel este diferită de cea a unui animal?”

Max Lucado scrie: „Cerul se bucură de o reacţie orientată spre maternitate … îngerii privesc modul în care bunicii monitorizează uşile de la sala de naşteri. Abia aşteaptă să-l vadă pe noul sosit. În timp ce noi conducem dricuri … ei atârnă raze de lumină. Domnul Isus a venit „să izbăvească pe toţi aceia, care prin frica morţii erau supuşi robiei toată viata lor”. Raiul nu cunoaşte moartea prematură. David a spus: „Când nu eram decât un plod fără chip ochii Tăi ma vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele cari-mi erau rânduite” (Psalmul 139:16) Teama şi spaima iau sfârşit când ştii că raiul este adevărata ta casă.

 

5 AUGUST      CÂND EŞTI DFZAMĂGIT

„Imi este mâhnit sufletul în mine, Dumnezeule; de aceea la Tine mă gândesc” (Psalmul 42 5)       

Max Lucado spune: „Nu este uşor când Dumnezeu nu face ce ne dorim noi; nu a fost niciodată şi nici nu va fi vreodată. Credinţa este convingerea că Dumnezeu ştie mai mult decât noi şi ca ne va ajuta s-o scoatem la capăt. Dezamăgirea este cauzată de aşteptări neîmplinite şi se vindeca prin aşteptări schimbate. Nu intra în panică, nu renunţa, ai răbdare. Dumnezeu este în control. Nu se termină decât la sfârşit”. Aşadar când eşti dezamăgit: 1) Priveşte înlăuntrul tău. David a întrebat: Pentru ce te mâhneşti, suflete, şi gemi înăuntrul meu?” (Psalmul 42-5) Nu nega ceea ce simţi. Nu poţi rezolva ceea ce nu recunoşti. Cere-i lui Dumnezeu să-ti arate rădăcina problemei. Este oare mânia înăbuşită? Invidia? Neiertarea? Mândria? Pofta? Oboseala fizică si mentala? Fii deschis faţă de ce-ţi descoperă El. 2) Priveşte în sus. David a spus: „Nădăjdu eşte în Dumnezeu, caci iarăşi ÎI voi lăuda” (v. 5). În loc să te concentrezi asupra descurajării, concentrează-te asupra Celui ce ştie calea de scăpare. 3) Adu-ti aminte de credincioşia lui Dumnezeu din trecut. Prin orice încercare a trecut, Iosif s-a agăţat de siguranţa că Dumnezeu îi controlează încă destinul. Amintirea credincoşiei lui Dumnezeu îţi măreşte încrederea că El va continua să se îngrijească de tine. 4) Tine minte, nu trebuie să înţelegi. Doar pentru că nu reuşeşti să înţelegi ce face Dumnezeu acum nu înseamnă că mai târziu nu va avea sens. „Toate lucrurile lucrează împreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu” (Romani 8:28). 5) Nu te lăsa doborât de amărăciune. Când speranţele ţi-au fost spulberate se poate instala resentimentul. „Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră?” (Romani 8:31). Oricât de adâncă ar părea groapa, Dumnezeu este de partea ta!

 

 

6 AUGUST      ÎNGĂDUINŢA

„Îngăduiţi vă unii pe alţii” (Coloseni 3:13)

Când vine vorba de iertare, nu putem s-o spunem mai bine decât a făcut-o Tim Stafford: „Prefer să fiu înşelat de o sută de ori decât să am o inimă de piatră”. Biblia spune: „îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul”. Nu poţi alege pe cine va trebui să ierţi. Dragostea este o poruncă, iertarea este un act al ascultării. „Aceasta este porunca pe care o avem dela El: cine iubeşte pe Dumnezeu, iubeşte şi pe fratele său” (1 loan 4:21). Nu poţi fi mai aproape de Dumnezeu decât de oamenii pe care îi iubeşti cel mai puţin. Dumnezeu pune standardul sus deoarece duşmănia este precum cancerul, iar iertarea este laserul care îl îndepărtează. Amărăciunea ne ţine legaţi de trecut, distruge familii, dezbină biserici şi acreşte relaţii. Iertarea este cheia ce deschide cătuşele mâniei. Adu sentimentele tale rănite înaintea iui Dumnezeu şi spune: „Vezi dacă sunt pe o cale rea” (Psalmul 139:24). Îţi trebuie curaj, dar este felul de rugăciune la care răspunde Dumnezeu. Devine mai uşor pe măsură ce creşti în Hristos; între timp, trebuie să lucrezi la acest aspect. În calitate de copil al lui Dumnezeu, Duhul Său locuieşte în tine. Nu mai eşti rob al păcatului (Romani 6:14). Dumnezeu ştie că e greu să ierţi rănile săpate adânc, dar El îţi va da harul să reuşeşti. Să „îngădui” înseamnă să ai o viziune pline de milă şi să te gândeşti la circumstanţele obositoare. Oamenii se schimbă şi în timp cresc, aşa că nu insista să te agăţi de o părere limitată şi expirată despre ei. Încearcă să-i vezi aşa cum sunt ei astăzi. Majoritatea oamenilor îşi dau toate silinţele bazându-se pe cunoaşterea şi pe înţelegerea pe care o au acum, aşa că nu le purta pică!

 

7 AUGUST      ÎNGĂDUINŢA (2)

„îngăduiţi-vă unii pe alţii” (Coloseni 3:13)

C S Lewis a spus: „Toată lumea crede că iertarea este o idee minunată până când trebuie să ierte ceva”. Autorul Mac Anderson scrie: „De câteva ori în viaţă mi s-a întâmplat să fiu nedreptăţit. Prima mea reacţie a fost mânia şi resentimentul. Am simţit noduri în stomac, mi-am pierdut pofta de mâncare şi bucuria din viaţa mea s-a evaporat de parcă am umblat încălţat cu pantofi de fier. Cineva mi-a spus: „încearcă perechea asta nouă de adidaşi şi vezi ce bine e”. Înmulţeşte cu zece şi vei înţelege ce simţi când îţi descarci bagajul emoţional prin puterea iertării”. Domnul Isus a dezminţit mitul că dragostea se bazează pe sentimente. Este un act al voinţei şi dacă îl iubeşti pe Dumnezeu, vei păzi poruncile Lui. E foarte simplu. Dacă te lupţi să ierţi pe cineva care te-a rănit, iată câteva indicii biblice care să te ajute.

Nu căuta răzbunarea. Ci „biruieşte răul prin bine” (Romani 12:21). Dumnezeu a spus: „Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti” (Romani 12:19). Nu judeca pripit. Nu este totdeauna uşor atunci când eşti partea vătămată, dar Judecătorul suprem a spus: „cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi” (Matei 7:2). Îndreaptă lucrurile. Domnul Isus a spus: „împacă-te cu fratele tău” (Matei 5:24). Nu aştepta ca celălalt să facă prima mişcare, fă-o tu. Pavel spune: „Urmăriţi pacea cu toţi” (Evrei 12:14). Roagă-te pentru cel ce te-a rănit. Oricât de mult ar părea că nu ai nimic de câştigat, când „te rogi pentru cei ce se poartă rău cu tine” (Luca 6:28), să şti că Dumnezeu îţi dă harul de a ierta şi de a-l vedea pe celălalt prin ochii Lui.

 

8 AUGUST      PAUZĂ

„Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului” (Psalmul 35:22)

Un turist încărcat cu două geamantane mergea de-a lungul şoselei pe o căldură de 35 de grade. Un şofer de camion s-a oprit şi i-a spus să urce. Mai târziu, când şoferul s-a uitat în oglinda retrovizoare, turistul stătea pe scaun ţinând încă cele două geamantane! Zâmbim, dar aşa cum arată Jon Walker, mulţi dintre noi „stăm în camionul credinţei încărcaţi de poveri, crezând că suntem independenţi de cursa în care suntem. Credem că Dumnezeu ne poate duce pe noi, dar nu şi poverile noastre. Psalmistul a spus: „încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini”. Odihneşte-te în puterea şi harul Său, încrezator ca El caută cele mai interese ale tale. Odihna necesită dependenţă şi un semn că nu te odihneşti în Domnul este îngrijorarea, nevoia de a controla. Data viitoare când te simţi copleşit, aşează-te pe un scaun, „Opriţi-vă şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu” (Psalmul 46:10). În acest exemplu, porunca de a te opri vine de la cuvântul rapha , care înseamnă „a lăsa, a elibera, a renunţa”. Te-ai luptat destul: încredintează-ţi povara în mâinile Purtătorului de poveri. Pune-o jos! Pentru a reuşi lucrul acesta, trebuie să faci doua lucruri. Mai ântâi spune nu. Dacă eşti mereu disponibil vei ajunge atât de slab, încât nu vei mai fi de folos nimănui. Domnul Isus nu a încercat să fie pe placul oamenilor. El s-a rugat şi s-a ţinut de planul lui Dumnezeu. Dumnezeu îţi va da harul de a face numai ce ti-a poruncit nu ce crezi tu sau ce le-ar plăcea altora. Al doilea lucru, preţuieşte solitudinea. Închide-ti pagerul şi telefonul mobil. Semnul unei minţi ordonate este abilitatea de a sta liniştit într-un loc şi de a te bucura de prezenţa lui Dumnezeu şi de propria ta companie.

 

9 AUGUST      „DAR DUMNEZEU”

„Aşa că nu voi m-aţi trimis aici, ci Dumnezeu” (Geneza 45:8)   

Eşti confuz în privinţa direcţiei în care vrea Dumnezeu să te ghideze? Jon Walker spune: „Hotărârea de a face voia Lui înainte de a cunoaşte detaliile dezvoltă încredere în caracterul Lui”. Aici mulţi oameni au de-a face cu voinţa dorind ca El să-Şi descopere planul mai întâi: dar nu asa lucrează El. Dumnezeu doreşte să te hotărăşti înainte de-a şti ceva, să te încrezi în El şi să crezi ca voia Lui este cea mai bună pentru viaţa ta. El ştie că eziţi. El nu va fi surprins dacă vei spune: Nu ştiui daca sunt dispus să merg prin credinţă fără să ştiu tot ce se va întâmpla dar sunt dispus sa fiu disponibil. Unul din motivele pentru care Dumnezeu nu-ti dezvăluie întregul tablou este ca s-ar putea să fi copleşit; îţi poate părea imposibil, dar asta e ideea – nu ai cum să-ti împlineşti misiunea fără El”.

Când losif şi-a regăsit fraţii în Egipt, el le-a spus: „nu fiţi mâhniţi… nu voi m-ati trimis aici ci Dumnezeu v. 5-8). Fraţii lui losif l-au vândut, „dar Dumnezeu” a folosit lucrul acesta pentru a salva poporul evreu. Israeliţii se aflau în robie, „dar Dumnezeu” l-a trimis pe Moise ca să-i conducă spre Ţara Promisă. Domnul Isus a murit pe cruce, „dar Dumnezeu” a folosit moartea Lui pentru a salva o lume pierdută. Oswald Chambers îl numeşte pe Dumnezeu „marele Inginer ce creează situaţii care sa aibă însemnătate divină, care să ne conducă spre întâlniri divine”. Gândeşte-te la trecut; îţi poţi aduce aminte de momente în care ai ajuns la capătul puterilor „dar Dumnezeu” s-a aplecat spre tine?

 

 

10 AUGUST    UMBLARFA ÎN CURĂŢIE       

„El… va curaţi… va lămuri cum se lămureşte aurul” (Maleahi 3:))

Când aurul este topit la temperaturi extrem de mari, primul lucru care se ridică la suprafaţă este zgura. Următorul lucru care se separă de el este argintul, un metal mai puţin preţios care este amestecat cu minereul de aur brut. De aici putem învăţa o lecţie importantă. Majoritatea dintre noi nu suntem în stare să separăm binele de cel mai bine, aşa că Maleahi scrie- „El va curaţi … va lamuri cum se lămureşte aurul”. Dumnezeu este cel ce face lucrul acesta deoarece noi nu ştim cum! După ce a comis adulter cu Batşeba, David scrie: „Zideşte în mine o inimă curata, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic!” (Psalmul 51:10). David se roagă pentru doua lucruri: pentru o inimă curată şi pentru o dorinţă statornică de a umbla în curăţie

Eşecul personal este de obicei rezultatul unei neascultări lente şi regulate nu al unui singur act de neascultare. El apare când ne concentrăm pe lucruri greşite şi neglijăm viata noastră spirituala. Deci Dumnezeu ne cheamă la un loc de solitudine, un loc fără distrageri ale atenţiei pentru a ne cerceta cele mai adânci gânduri şi a ne deschide ochii fată de anumite probleme care necesita atenţie. AICI este locul în care ne face conştienţi de lucrurile pe care le scuzăm sau încercam sa le ascundem de alţii. Aici se filtrează gunoiul pe care l-am strâns în timpul orelor aglomerate ale zilei. Scăpaţi de aceste resturi, putem vedea lucrurile mai clar şi putem răspunde la atenţionările lui Dumnezeu. Nu există alt mod de a avea o relaţie mai profundă şi mai intimă cu Dumnezeu fără disciplina de care vorbeşte lacov: „Apropiaţi-vă de Dumnezeu, şi El Se va apropia 28 de VOI. Curăţiţi-vă mâinile … curăţiţi-vă inima” (lacov 4:8).

 

 

11 AUGUST    TE LUPŢI DIN PUNCT DE VEDERE FINANCIAR (1)

„N-am văzut pe cel neprihănit părăsit” (Psalmul 37:25)

Pentru muiţi care şi-au pierdut locurile de muncă sau care nu câştigă suficient pentru a supravieţui, datoria a devenit o realitate dură. Într-o aşa măsură încât se tem să se gândească la situaţia lor. Dar îngroparea capului în nisip nu este răspunsul. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi a câtorva sugestii de bun simţ poţi începe să te mişti spre libertate financiară. Un consultant financiar respectat oferă următoarele sugestii. Mai întâi, fii cinstit. Înainte să poţi schimba ceva, trebuie să ştii pe ce ţi se duc banii. Nu trebuie sâ-ţi fie ruşine; asemenea unui alcoolic care intră în recuperare, primul pas este să recunoşti că ai o problemă. Notează-ţi pe un carneţel fiecare bănuţ pe care îl cheltuieşti timp de 30 de zile. Vei vedea că se adună foarte repede „vulpile cele mici, care strică viile” (Cântarea Cântărilor 2:15). Văzând situaţia în ansamblu, poţi reduce cheltuielile în anumite domenii. În al doilea rând, învaţă din experienţele trecute. Dacă nu înveţi din trecut, acesta se va repeta. De exemplu, dacă nu ai primit prea multe daruri de Crăciun când erai copil, poate fi tentant să compensezi acest lucru, cumpărând pentru proprii tăi copii şi ajungând să-ţi goleşti cardurile. Sau, dacă ai crescut într-o atmosferă de lipsuri financiare şi materiale, îţi poate părea dificil să vorbeşti despre bani cu soţul sau soţia. În al treilea rând, preţuieşte-te mai mult decât fluturaşul de salariu. Domnul Isus a spus că lucrurile importante în viaţă nu sunt „lucrurile” (Matei 6:25). Faptul că te epuizezi nu te va ajuta să câştigi mai mult; ci te va împiedica să vezi adevăratele binecuvântări ale vieţii. Ţine minte, indiferent cât este de greu, Dumnezeu este credincios. David a spus: „n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmaşii lui cerşindu-şi pâinea” şi nici nu vei păţi aşa ceva!

 

12 AUGUST    TE LUPŢI DIN PUNCT DE VEDERE FINANCIAR (2)

„Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre” (Fiiipeni 4:19)

lată încă trei paşi pe care îi poţi face pentru a scăpa în mod eficient de datorii. Mai întâi, găseşte o cale de scăpare. Este demoralizant să vezi cum se adună facturile pe masă în fiecare zi, dar trebuie să admiţi situaţia. Fă-ţi o listă a datoriilor de la cele cu dobânda cea mai mare la cele cu dobânda cea mai mică. Încearcă să achiţi cât mai multe din cele cu dobândă mai mare şi pe cele cu dobândă mai mică la sfârşit. Începe, oricât de greu ar fi; sunt prea multe în joc să stai. În al doilea rând, modelează principii financiare sănătoase pentru copiii tăi. Fii deschis cu ei şi explică-le că electricitatea, mâncarea, jucăriile şi îmbrăcămintea costă bani şi că motivul pentru care nu aveţi cea mai nouă maşină este că nu vă permiteţi. Copiii tăi îşi formează amintirile despre bani acum, aşa că „să le întipăreşti în mintea copiilor tăi” (Deuteronom 6:7). În al treilea rând, „Daţi, şi vi se va da” (Luca 6:38). Suze Orman spune: „într-o zi, eram într-o dispoziţie proastă. Am pornit televizorul şi s-a întâmplat să văd o strângere de fonduri. Am dat telefon şi am dăruit cât am putut. Acei oameni aveau nevoie de bani mai mult decât mine. Imediat am simţit că mi se ridică o povară. Din acel moment, de fiecare dată când mă simt prost, dăruiesc şi imediat mă simt mai bine. De necrezut, de fiecare dată suma mi se întorcea de zece ori mai mare”. Răsplătirile pentru dărnicie nu sunt totdeauna de ordin financiar; uneori ai parte de un sentiment de libertate şi de împlinire a unui scop. În plus, banii nu trebuie niciodată să fie atât de importanţi încât să nu poţi renunţa la ei. Ţine minte, ajutându-i pe alţii pregăteşti drumul pentru ca „Dumnezeu să se îngrijească de trebuinţele tale”, iar măsura Lui este mult mai mare decât a ta!

 

13 AUGUST    RIDICĂ-TE DEASUPRA ÎNGRIJORĂRII

„Singurul Stăpânitor, împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor” (1 Timotei 6:15)

Cu toţii ne îngrijorăm din când în când, dar oamenii înţelepţi au învăţat să evite neliniştea excesivă urmând aceste indicaţii.

1)      Defineşte situaţia în mod limpede. De ce te îngrijorezi mai precis? Fii concret. Deseori, când dorim să clarificăm problema, se va găsi o modalitate de soluţionare.

2)      Confruntă-te cu ce se poate întâmpla mai rău. îţi vei pierde locul de muncă? Relaţia? Investiţia? Sănătatea? În majoritatea cazurilor, chiar dacă s-ar întâmpla ce e mai rău, sunt şanse să nu te ruineze. Poate să fie neplăcut sau dureros, dar merită oare toată neliniştea ta?

3)      Hotărăşte-te să accepţi rezultatul, oricare ar fi acesta. Cea mai mare parte a stresului îngrijorării vine din negare, din faptul că nu eşti dispus să te confrunţi cu cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla. Odată ce te hotărăşti să accepţi orice s-ar întâmpla, vei vedea că îngrijorarea îsi pierde puterea asupra ta.

4)      Încearcă să îmbunătăţeşti situaţia. Renumitul neurolog James H. Austin a spus: „Şansa îi favorizează pe cei în mişcare”. Fă tot ce poţi să asiguri cel mai bun rezultat posibil şi „să rămâneţi in picioare, după ce veţi fi biruit totul” (Efeseni 6:13). Bizuieşte-te pe promisiunile iui Dumnezeu’

5)      Încredinţează problema lui Dumnezeu. El este „singurul Stăpânitor”. Psalmistul a spus: „Cei ce cunosc Numele Tău, se încred în Tine, căci Tu nu părăseşti pe cei ce Te caută, Doamne!” (Psalmul 9:10). Ţine minte, nimic nu ţi se poate întâmpla astăzi sau în oricare altă zi ca Dumnezeu să nu ştie sau să nu controleze şi să nu poată să te scoată la liman.

 

14 AUGUST    PECETLUIT

„Aţi crezut în El, şi aţi fost pecetluiţi” (Efeseni 1:13)      

Dacă ai îndoieli în privinţa mântuirii, trebuie să înţelegi foarte bine că în momentul în care te-ai încredinţat lui Hristos, Mântuitorul tău, sângele Lui te-a curăţat de orice păcat în acel moment”. Aţi crezut în El, şi aţi fost pecetluiţi cu Duhul Sfânt, care fusese făgăduit şi care este o arvuna a moştenirii noastre” (v. 13-14). Biblia spune: „voi n-ati primit un duh de robie ca să mai aveţi frica; ci aţi primit un duh de înfiere, care ne face să strigăm: „Ava! adică: Tată!” însuşi Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu” (Romani 8:15-16)

In cartea Rut citim că „pentru întărirea unei răscumpărări sau unui schimb, omul îşi scotea încălţămintea şi o dădea celuilalt: aceasta slujea ca mărturie în Israel” (Rut 4:7). Observăm că „răscumpărătorul” lua încălţămintea celuilalt, fapt ce semnifica disponibilitatea de a sta în locul lui. Asta a făcut Isus pentru noi la cruce. El a stat în „papucii” noştri pentru ca noi să putem sta înaintea lui Dumnezeu în „papucii” Lui – răscumpăraţi şi neprihăniţi! Nu lăsa ca îndoiala să-ţi fure bucuria. Refuză să te ghidezi după sentimente. Hotărăşte-te să crezi ce spune Dumnezeu, căci pana nu o faci vei fi torturat de nesiguranţă. Studiază Cuvântul lui Dumnezeu până ce poti spune cu convingere „ştiu în cine am crezut. Şi sunt încredinţat că El are putere să păzească ce i-am încredinţat până în ziua aceea” (2 Timotei 1:12). Te încrezi în Hristos ca Mântuitor al tău? Atunci mântuirea ta nu este sub semnul întrebării.

 

15 AUGUST    CARE ESTE CĂLCÂIUL LUI AHILE PENTRU TINE?

„Păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne” (Evrei 12:1)

Ahile, eroul grec, din războiul troian era invulnerabil, cu o singură excepţie: călcâiul său. Daca îl împuşcai acolo era doborât. Şi ghici ce? A murit fiind străpuns de o săgeată în călcâi! Cu toţii avem un călcâi al iui Ahile – „păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne”. Orbirea, indiferenţa sau negarea ne predispun la eşec. Aşadar cum învingem acest călcâi al lui Ahile? Autorul John Piper ne oferă câteva soluţii:

„Evită locurile şi situaţiile care trezesc dorinţe nepotrivite. Împiedică ceea ce alimentează apetitul tău pentru păcat. Spune nu la orice gând păcătos în primele cinci secunde. În primele două secunde strigă: „Nu, ieşi din mintea mea!” În următoarele două secunde strigă” „O Doamne, în numele Iui Isus, ajută-mă. Scapă-mă. Sunt al tău”. Strigă acest lucru cu voce tare. Scriitorul puritan John Owen a spus: „Omoară păcatul sau te va omorî el pe tine”. Îndreaptă-ţi gândul spre Hristos. Atacă păcatul cu promisiunile lui Hristos. Adu-ti aminte de promisiunea şi bucuria în Hristos. Cât timp? Până când celelalte imagini dispar. Nu renunţa. Nu întrerupe această practică. Ţine-te de ea până câştigi! Bucură-te de plăcerea în Hristos. Dacă ai o dorinţă mică pentru Hristos, plăcerile care concurează vor triumfa. Ocupă-te cu activităţi folositoare, departe de lenevie şi de alte comportamente vulnerabile. Sporeşte în lucrul Domnului (1 Corinteni 15:58). Înlocuieşte poftele înşelătoare cu pasiunea pentru fapte bune.” Astăzi, foloseşte aceste principii şi poţi trece de ia vulnerabilitate la victorie, bazându-te pe puterea Duhului lui Dumnezeu din tine (Gaiateni 5:25).

 

16 AUGUST    PĂSTORUL SI DOMNUL TĂU

„Domnul este Păstorul meu” (Psalmul 23:1)

Abraham Lincoln a scris: „De multe ori am simţit imboldul de a mă pleca pe genunchi datorită convingerii copleşitoare că nu mai am unde să merg. înţelepciunea mea şi tot ce avea legătură cu mine nu părea suficient pentru ziua respectivă”. Cu toţii simţim la fel uneori. Asta pentru că toţi suntem oi care avem nevoie de un păstor. Dintre toate creaturile lui Dumnezeu, oile par să fie cele mai puţin capabile să-şi poarte singure de grijă. Nu au direcţie; cad de pe stânci sau ajung în râuri şi se îneacă. Sunt lipsite de apărare; nu au gheare, deci nu se pot lupta, nu pot alerga mult şi nu se pot căţăra în copaci pentru siguranţă. Sunt murdare; pisica şi câinele se pot spăla singure, dar oile se murdăresc şi aşa rămân. Poate spui: „Nu-mi place să fiu comparat cu o oaie”. Bine, atunci răspunde la următoarele întrebări. Cât de bine îţi controlezi impulsurile? Faci vreodată pe victima? Personalitatea ta are două feţe? Eşti mereu jovial şi cinstit? Pui paie pe foc în cazul unui conflict sau încerci să aduci pace? Chiar îi iubeşti pe oameni sau te foloseşti de ei pentru propriile tale scopuri? Eşti generos, sau dăruieşti celor care au ceva să-ţi dea în schimb? Pe o scară de la unu la zece, ce notă îţi dai pentru teama de oameni, de eşec, de boală, de moarte, de respingere sau de risc? Este viaţa ta o carte deschisă? Cât de des cazi şi ai nevoie de iertare? Săptămânal? Zilnic? În fiecare oră? Se pare că ai nevoie de un păstor! În loc să spui: „Domnul este Păstorul meu”, încearcă să spui: „Pentru că am nevoie de un păstor, Te fac Domnul vieţii mele”.

 

17 AUGUST    CE-TI DOREŞTI CU ADEVĂRAT ESTE DOMNUL! 

„Domnul este Păstorul meu” (Psalmul 23:1)

Mai ţii minte cum era când toate posesiunile pe care le ai acum erau lucruri la care visai? Acum înţelegi că bucuria durabilă nu vine din ceea ce conduci, din ceea ce depozitezi sau din locul în care trăieşti. Cuvintele „Domnul este Păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic” ne învaţă că ceea ce avem în Dumnezeu este mai măreţ decât orice altceva ce nu avem. lată două povestiri care te ajută să înţelegi. Prima povestire: în timp ce se afla într-o scurtă călătorie misionară, pastorul Jack Hinton conducea închinarea într-o colonie de leproşi, când o femeie care stătea cu spatele la amvon s-a întors brusc. „A fost cel mai hidos chip pe care l-am văzut vreodată”, a spus Hinton. Nasul şi urechile dispăruseră complet. A ridicat o mână fără degete şi a întrebat: „Putem cânta: „la în seamă binecuvântările”? Copleşit, Hinton a părăsit serviciul. Un membru al echipei a spus: „Bănuiesc că nu vei mai putea cânta această cântare vreodată”. „Ba da”, a răspuns el, „dar nu o voi mai cânta la fel”. A doua povestire: Doug McKnight a fost diagnosticat cu scleroză multiplă la vârsta de 32 de ani. în următorii 16 ani acest lucru l-a costat cariera, mobilitatea şi în cele din urmă viaţa. Dar nu şi-a pierdut niciodată simţul mulţumirii. Când prietenii de la biserică i-au rugat să scrie o listă cu motive de rugăciune, le-a răspuns trimiţându-le 18 binecuvântări pentru care să fie mulţumitori şi şase motive de rugăciune. Binecuvântările lui erau de trei ori mai multe decât nevoile lui! Doug McKnight a descoperit că ce are în Dumnezeu este mai mare decât orice altceva nu avea în viaţa lui. Ai descoperit şi tu lucrul acesta?

 

18 AUGUST    VEI REALIZA MAI MULT ÎNVĂŢÂND SĂ FACI MAI PUŢIN     

„EI mă paşte în păşuni verzi” (Psalmul 23:2)

Eşti şi tu ca cel ce a zis: „Diavolul nu-şi ia niciodată vacanţă, eu de ce să-mi iau?” De când a devenit diavolul modelul tău? Cuvintele „El mă paşte în păşuni verzi” ne învaţă că numai păstorul poate alege drumul, poate pregăti păşunea şi ne poate proteja. Rolul nostru este acela de a-l urma, de a ne hrăni şi de a avea părtăşie cu El. Înţelegi ideea?

Din cele 10 porunci pe care Dumnezeu i le-a dat lui Moise, care crezi că a avut nevoie de mai multe cuvinte? Adulterul? Nu, pentru el au fost nevoie de numai trei cuvinte. Uciderea? Nu, ea a necesitat tot trei cuvinte. Cea mai lungă dintre cele 10 porunci se referă la ziua de odihnă; 96 de cuvinte! (Exod 20:8-11). Dumnezeu ne cunoaşte foarte bine. El a ştiut că patronul magazinului va spune: „Cineva trebuie să lucreze în acea zi; dacă eu nu pot, fiul meu o va face”. Aşa ca Dumnezeu spune: „Nici fiul tău”. „Atunci fiica mea”. „Nici fiica ta”. „Atunci un angajat” „Nici robul tau”. Dumnezeu spune: „O zi pe săptămână vei spune nu lucrului şi da închinării. Vei încetini ritmul, te vei aşeza, vei sta întins şi te vei odihni. La urma urmelor, Eu m-am odihnit în a şaptea zi şi lumea nu s-a prăbuşit. Aşa că repetă după mine: „Slujba mea nu este să conduc lumea”. Charles Spurgeon a spus: „Chiar şi marea face o pauză pentru flux şi reflux; pământul ţine Sabat în zilele de iarnă şi omul trebuie să se odihnească sau va leşina, stinge-i lampa sau las-o sa arda încetişor. Pe termen lung vom face mai mult, alteori mai puţin” Concluzia este că daca onorezi principiile lui Dumnezeu, vei găsi odihnă pentru trupul tău, pentru mintea ta şi pentru emoţiile tale.

 

19 AUGUST    DUMNEZEU VA FI LÂNGĂ TINE

„EI… mă duce Ia ape de odihnă” (Psalmul 23:2) ”           

Philip Yancey spune: „Credinţa înseamnă să ai încredere în avans…”. Dacă te temi de viitor priveşte în urmă şi vezi cum s-a îngrijit Dumnezeu de tine în trecut. „Iată ce mai gândesc în inima mea, şi iată ce mă face să mai trag nădejde: Bunătăţile Domnului nu s-au sfârşit, îndurările Lui nu sunt la capăt, ci se înnoiesc în fiecare dimineaţă. Şi credincioşia Ta este atât de mare! Domnul este partea mea de moştenire” zice sufletul meu; de aceea nădăjduiesc în El Domnul este bun cu cine nădăjduieşte în El, cu sufletul care-L caută” (Plângerile lui leremia 3:21-25) Poate spui: „Nu ştiu ce mă fac dacă moare persoana iubită”. Dar vei stii – când vine vremea. Poate spui: „Nu ştiu cum îmi voi plăti facturile”, lehova Jireh, Domnul care poartă de grijă va fi cu tine – când vine vremea. Poate spui: „Nu sunt calificat să fac fată, sunt prea multe lucruri pe care nu le ştiu”. Poate vrei să ştii totul prea repede. Dumnezeu îti va da înţelepciune – când vine vremea. Cheia este să întâmpini problemele de azi cu tăria de azi şi lasă ziua de mâine în mâinile lui Dumnezeu. In cel de-al Doilea Război Mondial, Arthur Sulzberger, editorui dela The NewYork Times nu putea să doarmă şi nu-şi putea elibera mintea de teamă până când nu a adoptat cuvintele acestei cantan: „Fii călăuza mea, Lumină: nu cer să văd depărtarea, un pas înainte îmi ajunge”. Şi Dumnezeu nu te va lăsa nici pe tine să vezi depărtarea. Nu, El promite o candelă pentru picioarele tale, nu un glob de cristal pentru a-ţi vedea în ei viitorul. „El mă duce” este suficient pentru ziua de astăzi. Şi mâine? „Să găsim har, ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie” (Evrei 4:16).

 

20 AUGUST    ŢI-AI PIERDUT PACEA MINŢII?

„EI… îmi înviorează sufletul” (Psalmul 23:3)        

Când viaţa ne copleşeşte, de obicei căutăm unul din cele două lucruri. Căutăm pe cineva care are toate răspunsurile. Problema este că atunci când cauţi pe cineva pentru ceea ce numai Dumnezeu poate da, faci ca acea persoană să greşească şi vei fi dezamăgit. Ca alternativă căutam pe cineva care are probleme mai puţine. Paul Harvey a scris: „După ce uraganul Andrew a devastat sudul Floridei, Patricia Christy a jurat că va pleca cu primul avion. Era hotărâtă să plece cat mai departe de oroarea daunelor provocate de uragan ca să poată avea o vacantă odihnitoare”. Harvey a spus: „Tocmai am aflat despre Patricia Christy. Stătea la rând să primească apă proaspătă pe insula hawaiană Kauai, pentru că tocmai a trecut prin uraganul Iniki”.

Oile devin neliniştite în apropierea furtunii, a urletelor prădătorilor sau când sunt obligate să se mute in teritorii necunoscute. Cum se descurcă în asemenea situaţii? înghesumdu-se mai aproape de păstor! Ţi-ai pierdut pacea minţii? Citeşte următoarele versete; ele te vor ajuta să te apropii de Pastor: „toţi cei ce se încred în Tine, se vor bucura, se vor veseli totdeauna căci Tu îi vei ocroti” (Psalmul 5:11). „Dumnezeul cel veşnic este un loc de adăpost, si sub braţele Lui cele veşnice este un loc de scăpare” (Deuteronom 33:27). „Celui cu inima tare, Tu-i chezăşluieşti pacea; da, pacea, căci se încrede în Tine” (Isaia 26:3). „Domnul este bun, El este un loc de scăpare în ziua necazului; şi cunoaşte pe cei ce se încred în El” (Naum 1:7). Căci „Domnul Şi-aduce aminte de noi: El va binecuvânta” (Psalmul 115:12).

 

21 AUGUST    NEPRIHĂNIT PRIN HRISTOS

„Mă povăţuieşte pe cărări drepte” (Psalmul 23:3)

Cum se poate că Dumnezeu care este perfect locuieşte în ceruri alături de oameni ca noi care nu sunt perfecţi? E ca şi cum ai întreba dacă universităţile Oxford sau Cambridge pot admite persoane fără diplomă de bacalaureat. Atunci ce trebuie să facem? Să găsim un substitut demn sau să fim pierduţi pentru totdeauna! Aici intervine Isus; El este Păstorul cel bun care Şi-a dat viaţa pentru oile Lui. Este marele transfer! La cruce, Dumnezeu a aruncat toate păcatele noastre asupra lui Hristos, iar în momentul credinţei, El pune toată neprihănirea lui Hristos asupra noastră. Uimitor!

Actorul Kevin Bacon îşi aminteşte că fiul lui de şase ani a văzut filmul „Footloose” pentru prima oară: „Tată, ştii faza din film când te-ai legănat pe barcă? A fost super, cum ai făcut?” l-am răspuns: „Ei bine, nu eu am făcut partea aceea, a fost un cascador”. „Ce înseamnă cascador?” a întrebat el. „E cineva care se îmbracă ca mine şi face ce eu nu pot face”. „Aaa”, a spus el şi a plecat din cameră puţin confuz. Mai târziu, a spus: „Hei, tată, mai ştii faza din film în care te învârteşti pe o bară de gimnastică şi aterizezi în picioare? Cum ai făcut-o?” l-am spus: „Nici pe asta nu am făcut-o eu. A fost un gimnast, o dublură”. „Ce înseamnă un gimnast dublură?” a întrebat el. „E cineva care se îmbracă cu haineie mele şi face lucrurile pe care eu nu le pot face”. Atunci fiu! meu m-a întrebat: „Tată, dar ce ai făcut tu?” „Eu am primit toată gloria” am răspuns eu sfios”. Compozitorul a spus-o în felul următor: „îmbrăcat în neprihănirea Lui, fără pată, stau înaintea tronului Tău. Stau pe Hristos, stânca cea tare, pământul se clatină ca nisipul”.

 

22 AUGUST    EL ESTE TOTUL!

„Din pricina Numelui Său” (Psalmul 23:3)

Te-ai întrebat vreodată: „Cum a putut Dumnezeu să folosească pe cineva ca mine?” Psalmistul răspunde: „Din pricina Numelui Său”. Un singur nume contează – şi acela nu este al tău! Cu aceeaşi intensitate cu care Dumnezeu urăşte mândria, El iubeşte smerenia. Cuvântul Său spune: „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar dă har celor smeriţi” (lacov 4:6). lată câteva sfaturi despre cum să stai smerit. Mai întâi, evaluează-te în mod cinstit. Nu fi asemenea castorului care i-a spus iepurelui în timp ce se uitau amândoi la zidul barajului Hoover. „Nu, nu l-am construit eu. Dar are la bază o ideea de-a mea”. Biblia spune: „să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine; ci să aibă simţiri cumpătate despre sine” (Romani 12:3-4). în al doilea rând, învaţă să-i onorezi pe ceilalţi. Pavel scrie: „Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci în smerenie fiecare să privească pe altul mai presus de el însuşi” (Fiiipeni 2:3). Fiecare punct câştigat în viaţă este de obicei un efort de echipă. Fii ca băieţelul care a venit acasă de la o audiţie pentru piesa şcolii şi a anunţat: „Mamă, am obţinut rolul. Am fost ales să stau în sală şi să aplaud”. Când poţi face lucrul acesta, îţi cunoşti măsura. În cele din urmă, nu-ţi anunţa succesul înainte să se întâmple. „Cine încinge armele, să nu se laude ca cel ce le pune jos!” (1 împăraţi 20:11). Când unul din studenţii lui Charles Spurgeon s-a ridicat mândru să predice, dar s-a întors cu un eşec, se pare că Spurgeon a spus: „Dacă te-ai fi ridicat aşa cum te-ai aşezat, acum te-ai fi aşezat aşa cum te-ai ridicat”. Dumnezeu ne binecuvântează eforturile numai când ele sunt făcute „din pricina Numelui Său”.

 

23 AUGUST    PRIVEŞTE MOARTEA CU ÎNCREDERE

„Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de nici un rău, căci Tu eşti cu mine” (Psalmul 23:4)

într-o zi, Domnul Isus va veni şi ne va duce acasăla El.”Cum se ajunge acolo?” spui tu. „Prin valea umbrei morţii”. Acest verset este citat la înmormântarea celor săraci şi este săpat pe pietrele funerale ale preşedinţilor din două motive. Primul, pentru că toţi trebuie să ne confruntăm cu moartea. Câţiva cetăţeni în vârstă leneveau în curtea interioară a comunităţii lor de pensionari. Unul s-a uitat cum un mare stol de păsări zboară pe deasupra capului lor. Şi-a înghiontit tovarăşul care era pe jumătate aţipit. „Frank. mai bine te-ai mişca puţin, vulturii aceia arată de parcă se apropie de noi”. Biblia spune: „oamenilor le este rânduit să moară o singură dată” (Evrei 9:27). Mai devreme sau mai târziu, vor veni „vulturii”; vei fi gata? Donna Spratt scrie: „la începutul unei discuţii despre valori, pastorul nostru cu tineretul le-a pus adolescenţilor această întrebare: Ce aţi face dacă doctorul v-ar spune că mai aveţi 24 de ore de trăit?” Răspunsurile lor au fost in mod tipic adolescentin: „Voi sta cu prietenii şi familia”. Dar discuţia s-a înteţit când Jason, un băiat de 13 ani a spus: „Aş cere o a doua opinie”. Când vine vorba de opinii despre moarte, una singură contează: „Isus i-a zis: „Eu sunt învierea şi viata. Cine crede în Mine chiar dacă ar fi murit, va trăi. Şi oricine trăieşte, şi crede în Mine, nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta?” (loan 11:25-26). Bucură-te, nu trebuie să faci singur această călătorie. Mai mult lucrurile la care renunţi pentru Hristos în această viată nu vor fi nimic fată de ceea ce vei moşteni în viaţa viitoare.

 

24 AUGUST    VICTORIA ASUPRA VRĂJMAŞULUI

„Tu îmi întinzi masa în faţa potrivnicilor mei” (Psalmul 23:5)

Pentru a-şi proteja turma, păstorul trebuie să fie mereu atent la un şarpe mic şi maroniu numit viperă care poate ţâşni din gaură şi poate ucide oile prin muşcătura lui. Asta este ce a făcut Domnul pentru noi! Ei s-a confruntat cu Satana, vechiul şarpe şi ne-a pregătit „o masă în fata potrivnicilor noştri”. El a făcut pentru noi ce a făcut pentru Petru după nefericitul episod al lepădării: ne-a invitat înapoi în părtăşie cu El. La trei zile după ce Domnul Isus a înviat din morţi îngerul a spus: „duceţi-vă de spuneţi ucenicilor Lui, şi lui Petru, că merge înaintea voastră în Galilea” (Marcu 16:7). După un asemenea eşec şi totuşi Domnul Isus l-a invitat pe nume. Când Petru a mers pe malul mării în acea dimineaţă zdrobit şi răvăşit, focul ardea, masa era pregătită iar Domnul Isus a spus: „Veniţi de prânziţi” (Ioan 21:12). Ai eşuat teribil? Domnui Isus te invită sa vii, sa prânzeşti, să fii vindecat şi să refaci părtăşia cu El. Dar atenţie: Petru nu a crezut că va cădea, dar a făcut-o. Şi tu poţi păţi la fel. Sf Augustin a spus: „Diavolul este ca un câine turbat legat in lanţ. Nu are putere să ne rănească când nu suntem lângă el, dar când intrăm în cercul iui, ne expunem rănirii sau răului”. Tu nu eşti o pradă pentru vrăjmaş! Şi Dumnezeu ţi-a dat o strategie de a te confrunta cu el: „Supuneţi-vă, deci, lui Dumnezeu. Împotriviti-vă diavolului şi el va fugi de la voi” (lacov 4:7).

 

25 AUGUST    UNTDELEMN PROASPĂT

„Îmi ungi capul cu untdelemn” (Psalmul 23:5)

Păstorul îşi unge oile cu untdelemn din două motive. Primul, pentru a îndepărta insectele. Dacă reuşesc să-şi depună ouăle în membrana moale din nasul oilor, ele le pot înnebuni; oile nu mai dau lapte, iar mieii nu mai cresc. Aşa că păstorul le unge cu un ulei care tine vrăjmaşul departe şi turma în pace. In al doilea rând, pentru a vindeca rănile. Majoritatea rănilor rezultă din convieţuirea în turmă. Aşa că păstorul îşi inspectează oile în mod regulat pentru că nu doreşte ca rănile de astăzi să devină infecţiile de mâine. Fie că circumstanţele te înnebunesc sau ai fost rănit ca urmare a traiului tău în turmă, mergi de fiecare datăla Păstor.Înainte de a apela la altcineva, apeleazăla Dumnezeu, deoarece El „tămăduieşte pe cei cu inima zdrobită, şi le leagă rănile” (Psalmul 147:3). Apoi pleacă-te înaintea Lui. Pentru a fi unse. oile trebuie să-şi lase capul in jos şi să-l lase pe păstor să aplice uleiul. Smereşte-te, cheamă-L pe Domnul. „Dumnezeu nu va face dreptate aleşilor Lui, care strigă zi şi noapte către El, cu toate că zăboveşte faţă de ei?” (Luca 18:7). David scrie: „m-ai stropit cu untdelemn proaspăt” (Psalmul 92:10). Uleiul de ieri este rapid contaminat de mizeria şi praful de pe drum, aşa că trebuie să mergila Dumnezeuîn fiecare zi şi să-i ceri să-ţi dea puterea Duhului Sfânt. Oaia nu înţelege cum funcţionează uleiul, dar nici nu trebuie. E suficient să ştie că unele lucruri se întâmplă în prezenta păstorului si nicăieri în altă parte.

 

26 AUGUST    EL ESTE DUMNEZEUL BELŞUGULUI

„Paharul meu este plin de dă peste ei” (Psalmul 23:5)  

Pavel scrie: „a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi” (Efeseni 3:20). Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al belşugului! în Scriptură, paharul ce dă peste el reprezintă un simbol puternic. Atâta timp cât paharul era plin, erai binevenit. Dar dacă rămânea gol, gazda dădea semnalul că e timpul să pleci. Dacă se bucura cu adevărat de compania ta, ţi-l tot umplea până dădea peste el şi curgea pe masă. Paharul tău dă peste el astăzi? Asta înseamnă că eşti primit la masa lui Dumnezeu, locul tău este garantat, nimeni nu ţi-l poate lua şi nevoile tale vor fi împlinite din belşug. F B Meyer a scris: „Oricare ar fi binecuvântarea din paharul tău, cu siguranţă că dă peste. Cu Dumnezeu, viţelul e mereu un viţel îngrăşat, haina e haina cea mai bună, bucuria este negrăită, pacea depăşeşte orice pricepere. Calea lui Dumnezeu este mereu caracterizată prin bunătate de dă peste”. Deci ultimul lucru de pe pământ pentru care trebuie să ne îngrijorăm este „starea noastră materială”. Paharul nostru e plin de dă peste el. Să luăm de exemplu harul: „dar unde s-a înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit şi mai mult” (Romani 5:20). A fi în belşug înseamnă a avea un surplus! Paharul pe care îl oferă Dumnezeu este plin de milă. Te temi că se va goli? Că îţi va expira garanţia? Că greşelile tale sunt prea mari? Nici gând! înainte ca Pavel să devină creştin, el îi persecuta, îi închidea şi îi omora pe creştini. Totuşi, el a scris: „harul Domnului nostru s-a înmulţit peste măsură de mult” (1 Timotei 1:14). Oricare ar fi lucrul de care ai nevoie astăzi, Dumnezeu îl are din belşug. Aşa că cere-l şi crede că Dumnezeu ţi-l va da!

 

27 AUGUST    E UN LUCRU SIGUR

„Da, fericirea şi îndurarea mă vor însoţi în toate zilele vieţii mele” (Psalmul 23:6)

Să luăm acest verset pe bucăţi: „Da, fericirea şi îndurarea”. Oamenii te pot dezamăgi, dar fericirea şi îndurarea lui Dumnezeu sunt lucruri sigure! „Orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit este de sus, pogorându-se dela Tatălluminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare” (lacov 1:17). Devotamentul nostru faţă de Dumnezeu poate fi oscilant, dar devotamen¬tul Lui faţă de noi nu se clatină niciodată: „Dacă suntem necredincioşi, totuşi El rămâne credincios” (2 Timotei 2:13). David nu a spus: „poate, e posibil, sper, am o bănuială”. Nu, el a spus: „Da” şi aceasta este o promisiune pe care te poţi baza. „Mă vor însoţi”. Aceasta sună ca o altă promisiune a lui Dumnezeu făcută poporului Său: „toate binecuvântările care vor veni peste tine şi de care vei avea parte” (Deuteronom 28:2). Să remarcăm cuvintele „vor însoţi, vor veni peste tine, vei avea parte”. Nu poţi scăpa de ele! Fericirea şi îndurarea lui Dumnezeu l-au însoţit pe lona pe fundul mării, pe Daniel în groapa cu lei, pe loan în exil, deschizându-i cerul. Opreşte-te şi priveşte în urmă. Gândeşte-te la necazurile din care te-a scăpat Dumnezeu, la situaţiile încurcate din care te-a ajutat să scapi, la uşile pe care ţi le-a deschis şi ce vezi? Binecuvântări pe care nu le meriţi, de care nu poţi scăpa şi care sunt noi în fiecare dimineaţă. „În toate zilele vieţii mele”. Gândeşte-te la zilele care te aşteaptă şi ce vezi? Zile petrecute acasă crescându-ţi familia? Zile petrecute la un loc de muncă exasperant, luptându-te să mergi mai departe? Zile de singurătate şi de boală? Zile în care ai grijă de o persoană dragă bolnavă? Zile în care te lupţi cu dezamăgirea şi depresia? „Da, fericirea şi îndurarea mă vor însoţi în toate zilele vieţii mele”.’ Fericirea purtării de grija şi milostivirea Lui; nu va fi nici o zi fără ele în viaţa ta!

 

28 AUGUST    CERUL – CASA TA    

„Voi locui în Casa Domnului până la sfârşitul zilelor mele” (Psalmul 23:6)

Când eşti tânăr, cerul te atrage în mod limitat. Avem prea multe vise, cum ar fi dragostea, căsătoria, copiii, cariera şi altele. Îmbătrânirea este calea prin care Dumnezeu ne îndreaptă spre casă. Dar moartea? Creştinii nu sunt înmormântaţi, ei sunt plantaţi. Pavel spune: „Trupul este semănat în putrezire, şi înviază în neputrezire; este semănat în ocară, şi înviază în slavă; este semănat în neputinţă, şi înviază în putere” (1 Corinteni 15:42-43). Calvin Miller scrie: „Lumea este săracă deoarece comoara ei este îngropată în cer, iar harta comorii este pe pământ”. Ai auzit povestirea despre pasărea pe nume Putsy? Când nimeni nu a dorit-o, Societatea umanitară a dăruit-o lui Sue. S-au împrietenit foarte repede. Într-o bună zi, pasărea a făcut ceva incredibil; s-a cocoţat pe umărul fetei şi i-a şoptit: „Strada South Oneida, numărul cincisprezece, Green Bay Wisconsin”. Sue a rămas consternată. A descoperit că adresa chiar există, s-a dus acolo şi a găsit un om pe nume John Stoobants. „Aveţi un papagal?” l-a întrebat ea. „Mai demult. Îmi e foarte dor de el”, a răspuns el. Când a văzut-o pe Putsy, a fost încântat. „Ştii”, i-a spus el, „ştie chiar şi numărul ei de telefon”. Această povestire nu este aşa de prostească pe cum ai crede. Cu toţii avem o adresă eternă în noi. Dumnezeu „a pus în inima lor chiar şi gândul veşniciei” (Ecleziastul 3:11). În lăuntrul nostru, ştim că nu suntem încă acasă, aşa că trebuie să avem grijă să nu trăim ca şi cum am fi. Ţi-ai stabili domiciliul într-un hotel? Cea mai mare nenorocire nu este să te simţi departe de casă atunci când eşti, ci să te simţi acasă când nu eşti. Şi noi nu suntem încă acasă, deoarece „cetăţenia noastră este în ceruri” (Fiiipeni 3:20).

 

29 AUGUST    RIDICĂ-TE ŞI MERGI

„Ilie a zis de şapte ori: „Du-te iarăşi” (1 împăraţi 18:43)

„llie i-a zis lui Ahab: „Suie-te de mănâncă şi bea; căci se aude vuiet de ploaie”… Ilie … a zis slujitorului său: „Suie-te şi uită-te înspre mare.” Slujitorul s-a suit, s-a uitat şi a zis: „Nu este nimic!” Ilie a zis de şapte ori: „Du-te iarăşi.” A şaptea oară, slujitorul a zis: „lată că se ridică un mic nor din mare, ca o palmă de om.” Ilie a zis: „Suie-te, şi spune lui Ahab: „înhamă, şi pogoară-te, ca să nu te oprească ploaia.” Peste câteva clipe, cerul s-a înnegrit de nori, a început vântul, şi a venit o ploaie mare” (v. 43-45). Să remarcăm că Ilie a spus de şapte ori „du-te iarăşi”. Trebuie să stărui! Dacă nu, vei pierde ceea ce doreşte Dumnezeu să ai. În plus, dacă nu recunoşti şi nu sărbătoreşti minunile mici „de mărimea palmei unui om” le vei rata pe cele mai mari care sunt atât de importante pentru viitor.

Beth Anne DeCiantis a trebuit să termine maratonul de41 KMîn mai puţin de două ore şi 45 de minute pentru a se calificala Olimpiadă. Aajuns pe ultima linie dreaptă în două ore şi 43 de minute, mai erau încă două minute. Cu două sute de metri înainte de linia de sosire s-a împiedicat şi a căzut. Uluită, a rămas la pământ 20 de secunde. Mulţimea a strigat: „Ridică-te!” Timpul trecea – mai puţin de două minute. Beth Anne s-a ridicat îh picioare şi a început să meargă. La cinci metri de sosire, cu zece secunde înainte de expirarea timpului, a căzut din nou. Mulţimea a încurajat-o şi ea a trecut linia de sosire în patru labe. Timpul? Două ore, 44 de minute şi 57 de secunde. Deci cuvântul pentru tine astăzi este „Ridică-te şi mergi!”.

 

30 AUGUST    VIZIUNEA PENTRU VIATA TA

„Chemaţi după planul Său” (Romani 8:28)

Nimeni nu-ţi poate da o viziune pentru viaţa ta, dar iată cum ţi-o poţi găsi singur. 1) Priveşte înlăuntrul tău. Ce te mişcă? Ce te entuziasmează? Pavel a spus: „trebuie s-o vestesc [Evanghelia]” (1 Corinteni 9:16). 2) Priveşte în urma ta. Ce te-a învăţat viaţa? Experienţa ne dă înţelepciunea necesară pentru a ne împlini destinul. Ce-ţi spune trecutul tău despre viitor? 3) Priveşte în jurul tău. Dumnezeu nu ne cheamă singuri. Moise a avut nevoie de 70 de bătrâni. Domnul Isus şi-a ales 12 ucenici. Pavel a vorbit despre cei ce au lucrat cu el. Împlinirea destinului tău cere să ai oamenii potriviţi în viaţa ta. 4) Priveşte înaintea ta. Helen Keller a spus: „Singurul lucru mai grav decât să fi orb este să ai vedere, dar să nu ai viziune”. Ce vezi prin ochii credinţei? Sf Augustin a spus: „Credinţa înseamnă să credem ce nu vedem, iar răsplata credinţei este să vedem ceea ce credem”. 5) Priveşte în apropierea ta. Ce resurse ai tu la dispoziţie, de exemplu cărţi, CD-uri, conferinţe şi mentori? Dacă viziunea ta nu este mai mare decât tine, nu este dela Dumnezeu. Cucât este mai mare, cu atât mai multe resurse va necesita. 6) Priveşte deasupra ta. Ieremia scrie: „spun vedenii ieşite din inima lor, nu ce vine din gura Domnului” (Ieremia 23:16). Noi suntem „chemaţi după planul Său”, nu potrivit nevoii sau faptului că uşa este deschisă sau că talentul nostru va fi apreciat şi răsplătit cum se cuvine. Viziunea ta trebuie să împlinească destinul tău stabilit de Dumnezeu, nimic altceva. Deci trebuie să-ţi recunoşti viziunea, trebuie s-o reînvii sau trebuie să te concentrezi asupra ei?

 

31 AUGUST    SUNT DOAR NIŞTE BANI     

„Să nu fiţi iubitori de bani” (Evrei 13:5)

Mulţi dintre noi credem că scopul muncii este să acumulăm suficienţi bani ca să nu mai muncim. Nu, dacă munca ta nu te împlineşte, în final o vei urî. Faptul acesta este adevărat fie că ai un câştig mare sau unul mic. Nu merită să-ţi dai viaţa doar pentru bani.

John Ortberg scrie: „Am un prieten. Este om de afaceri. Acum are şaptezeci de ani. Cu ani în urmă, am mers la biserica lui şi a ţinut o predică formidabilă. Am discutat după aceea şi mi-a spus: „Ştii, când eram tânăr, am simţit mereu că trebuie să intru în lucrarea pastorală”. L-am întrebat: „Şi de ce nu ai intrat?” „Ei bine, problema au fost banii”. Se descurca bine în lumea afacerilor, deci nu a urmat ceea ce a simţit că este chemarea lui Dumnezeu pentru viaţa lui. Acum avea siguranţă financiară, dar nu mai avea timp. Doar bani! Ne dăm peste cap pentru ei, nu dormim noaptea gândindu-ne la ei, fierbem, ne neliniştim, facem planuri, ne vindem integritatea pentru a avea încă puţin … şi ne îngrijorăm când altcineva pune mâna pe ei. Sunt doar bani! Ei nu sunt un motiv pentru a nu-L urma pe Hristos. Nu sunt un motiv de a nu mai face ce ne-a chemat El să facem”.

Billy Graham a pus punctul pe i când a spus: „Dacă cineva îşi corectează atitudinea faţă de bani, lucrul acesta va corecta aproape orice domeniu din viaţa lui”. Este bine să faci bani şi să te bucuri de bani, dar „să nu fiţi iubitori de bani”.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: