Publicat de: damianion | iulie 25, 2011

Viziune şi Strategie în lucrarea lui Dumnezeu, II

Damian Ion

Viziune şi Strategie în lucrarea lui Dumnezeu

(continuare din numarul anterior) 

2.     Importanta viziunii si a strategiei in lucrarea lui Dumnezeu

Ce este o viziune? Viziunea este lucrarea primita de la Dumnezeu pentru gloria Sa si pentru zidirea Bisericii Sale. Ce nu este o viziune? Dorinţele, ambiţiile si orice alte provocări personale egoiste nu pot duce la o viziune de lucrare spre slava lui Dumnezeu.

Cartea Neemia ne oferă un studiu complex asupra Viziunii si Stategiei pentru lucrarea lui Dumnezeu.

          In exemplul profeţilor Daniel si Ezechiel, Biblia descrie o viziune de la Dumnezeu in felul următor:

ØEste înţeleasa de slujitor – Daniel 7:15-19

ØEste validata de Dumnezeu – Ezechiel – 8:1-4

ØEste personala – Daniel 10:7-9

ØAre in vedere transmiterea Cuvântului Domnului – Daniel 9:23-27

ØEste datata si localizata – Ezechiel 1:1-3

ØInspira respectul – Daniel 10:7-17

ØUrmăreşte scopul lui Dumnezeu – Daniel 9:21-24

ØÎmplinirea ei este sigura – Ezechiel 12:21-28

Apostolul Pavel este un slujitor al lui Dumnezeu care a lucrat in urma înţelegerii viziunii primite de la Domnul. De asemenea, profeţii, apostolii, slujitorii Bisericii Primare cat si înaintaşii noştri au slujit pe Dumnezeu sub călăuzirea stricta primita de la El prin Duhul Sfânt (2Petru 1:20-21, 2Timotei 3:16-17). 

Viziunea de lucrare este a Domnului, iar slujitorul o va primi de la Domnul urmând sa o împlinească după o strategie de lucru primita tot de la Domnul si unde va folosi darurile sale spirituale primite iarăşi de la Domnul. De asemenea, lucrarea pe care slujitorul o va face in vederea implinirii planului lui Dumnezeu, este o lucrare ce depinde total de Domnul deoarece tot El o va implini. Cu alte cuvinte, lucrarea este a Domnului, viziunea si strategia sunt ale Domnului, implinirea lucrarii o va realiza tot Domnul. Din perspectiva aceasta rolul slujitorului este sa asculte de Dumnezeu sa sa-I ramana credincios, iar succesul lucrarii este garantat (succes care nu intotdeauna se masoara dupa unitatea de masura omeneasca). Aici poate sa apara urmatoarea intrebare: dar slujitorul cand face si el ceva de la el? Problemele apar in situatia in care slujitorul doreste ca el sa fie evidentiat oferind astfel solutii sale pentru lucrare. Chemarea slujitorului este sa stea la dispozitia lui Dumnezeu alegand ca Domnul sa se foloseasca de viata lui pentru implinirea lucrarii Sale. Ce poate fi mai minunat, decat sa stii ca Dumnezeu te-a iertat de pacate, te-a mantuit, te-a nascut din nou in familia Sa, iar acum El lucreaza prin viata ta? Acest lucru nu diminuează voia, implicarea si rolul slujitorului pentru lucrarea Domnului, ci pune la mare incercare alegerea si decizia sa pentru ascultarea de Dumnezeu. Deci, ce face slujitorul cand se ofera pe sine lui Dumnezeu ca El sa lucreze tot ceea ce vrea prin viata lui? Lucrarea pe care slujitorul o face se numeste ascultare totala de Dumnezeu. Slujitorii nu sunt chemati sa faca mari sau mici lucrari, ci sunt chemati sa asculte de Dumnezeu ca astfel Domnul sa lucreze prin viata lor. Daca lucrarea este a Domnului, atunci este firesc ca El sa-si faca lucrarea si aceasta sa nu se bazeze pe un slujitor sau pe un altul. Slujitorul are har din partea lui Dumnezeu prin faptul ca este chemat de Domnul sa stea la dispozitia lucrarii Sale. Si anume, pentru ca Dumnezeu sa il foloseasca pe slujitor in lucrarea Sa. Pentru aceasta ascultare din dragoste slujitorul va fi rasplatit, iar slujirea lui va fi evaluata dupa roade, roade care vin in urma ascultarii si dependentei sale totale de Dumnezeu.

Slujind in viziunea Domnului Isus

„Dupa aceea Domnul a mai randuit alti saptezeci de ucenici si i-a trimis doi cate doi inaintea Lui, in toate cetatile si in toate locurile pe unde avea sa treaca El.” (Luca 2:1)

Un alt exemplu de viziune si strategie pentru lucrarea lui Dumnezeu ne este oferit de Scriptura in Evanghelia dupa Luca, in capitolul 10:1-16.

Astazi sunt putini oameni care mai plang pentru pacatele lor, insa si mai putini oameni care mai plang pentru pacatele altora. Exemplul oferit de Moise prin faptul ca se roaga pentru poporul Israel dupa ce acesta a cazut in pacatul idolatriei, ne invata ca trebuie sa ne punem toata inima in lucrarea de mantuire a oamenilor (Exod 32:11–14, 31-32). E dureros sa vezi oameni care nu mai sunt interesati de Evanghelie ca sa se intoarca la Dumnezeu din viata de pacat. Insa, e trist sa vezi oameni care nu mai sunt interesati de Evanghelie ca sa o vesteasca celor pacatosi.

ØSlujirea ucenicilor dupa viziunea Domnului Isus era o randuiala:

o   Autoritate primita

o   Colaborare a ucenicilor

o   Viziune clara

ØSlujirea ucenicilor dupa viziunea Domnul Isus implica rugaciunea acestora:

o   Datorita nevoii

o   Datorita solutiei care vine doar de la Domnul

ØSlujirea ucenicilor dupa viziunea Domnul Isus implica mobilizarea acestora:

o   In mijlocul lucrarii

o   In orice casa

o   In slujirea celor care primesc Evanghelia

ØSlujirea ucenicilor dupa viziunea Domnul Isus ii pune pe pacatosi in fata alegerii:

o   Unii resping

o   Unii primesc – vs.8,9 

Pericolul absentei viziunii

ØTrebuie amintit ca absenta viziunii este o tragedie, conform cu Proverbe 29:18. Acolo unde lucrarea nu are viziune, credinciosii nu au nici o perspectiva a slujirii si totul se va rezuma doar la niste slujbe religioase.

 

Pericolul viziunii false

ØTrebuie amintit ca nu orice viziune este de la Domnul. Au existat profeti falsi, iar astazi intalnim tot felul de slujitori crestini care cauta sa imite viziunile de la Domnul din motive si interese strict personale, Ieremia 14:14. 

Binecuvantarea viziunii de la Domnul

ØCand slujitorul are parte de o viziune pentru lucrare din partea Domnului, atunci el se va bucura si de urmatoarele resurse de la Domnul pentru implinirea lucrarii:

o   Calauzire – Geneza 46:2-5

o   Indrumare – Faptele Apostolilor 16:9-10

o   Incurajare – Faptele Apostolilor 18:9-10

o   Avertizare – Isaia 21:2-6

o   Intelegere – 1Samuel 3:15-18

o   Actiune pentru Domnul – Faptele Apostolilor 26:19-20 

Asa cum slujitorul primeste viziunea de la Domnul, el trebuie sa stea inaintea Domnului pentru a intelege si strategia de lucru in vederea realizarii viziunii sale.

O viziune buna fara o strategie buna si un plan serios de lucrare, ramane doar o buna intentie. Slujitorul Domnului nu trebuie sa se rezume doar a avea bune intentii pentru lucrarea lui Dumnezeu. Strategia ofera drumul pe care slujitorul va pasi toti pasii necesari implinirii lucrarii la care Domnul l-a chemat.

Exemplu de strategii:

ØStrategia lui Iosua – Iosua 8:1-22

ØStrategia lui Husai – 2Samuel 17:6-14

ØViziunea si strategia lui Neemia – cartea Neemia

ØStrategia financiara expusa de apostolul Pavel – 1Corinteni 16:1-3

 

Lucruri importante pentru realizarea strategiei:

ØRecunoasterea lui Dumnezeu in toate planurile – Proverbe 3:6

ØConsiderarea tuturor posibilitatilor – Luca 14:31-33 

Pericole care duc la falimentul lucrarii:

ØLasarea lui Dumnezeu afara – Luca 12:16-21

ØNeincrederea in Dumnezeu – Psalmul 52:7


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: