Publicat de: damianion | iunie 29, 2011

Christine Lagarde este noua șefă a FMI

Christine Lagarde, ministrul de finanțe francez, a preluat funcție de director al Fondului Monetar Internațional. Ea este prima femeie și primul tehnocrat fără formația de economist care conduce această organizație.

imfchief_400Deși era favorită, Lagarde a obținut nominalizarea finală după ce adminstrația Obama și-a dat acordul marți, 28 iunie. Câteva ore mai târziu boardul de 24 de membri al FMI a votat numirea. „Sunt profund onorată de încrederea acordată”, a spus Lagarde după vot. „Doresc să mulțumesc membrilor fondului pentru sprijinul larg și deosebit pe care l-am primit.”

Săptămâna viitoare va începe mandatul de cinci ani la conducerea Fondului. Lagarde are 55 de ani și este primul lider al FMI care nu este economist. A intrat în politica franceză în 2005, după ce a lucrat la firma de avocatură americană Baker & McKenzie. Este cel mai longeviv ministru al administrației Sarkozy iar Forbes a listat-o în topul celor mai puternice femei din lume.

Numirea ei vine după ce Dominique Strauss-Kahn a demisionat în urma acuzațiilor de hărțuire secuală asupra unei cameriste din New York. Lagarde a afirmat că directorul „trebuie să conducă prin exemplu”, anunțând că are ca țintă și „redobândirea mândriei angajaților FMI”, ca parte a „procesului de vindecare”. Cele mai mari așteptări de la Lagarde vor fi însă stabilizarea crizei datoriei țărilor europene. Votul pentru Lagarde a venit într-un moment crucial pentru soarta Greciei.

FMI a fost fondat în 1947, are 187 de țări membre și a fost condus tradițional de un oficial din Europa occidentală.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: