Publicat de: damianion | iunie 28, 2011

Euharistia este antidot la individualism

Papa Benedict al XVI-lea

27.06.2011, Vatican (Catholica) – Duminică, 26 iunie 2011, câteva mii de credincioşi s-au reunit la ora amiezii în Piaţa San Pietro pentru a se ruga împreună cu Papa Benedict al XVI-lea şi a-i asculta cuvântul de învăţătură în alocuţiunea ce precede recitarea antifonului marian Angelus – Îngerul Domnului. Înainte de saluturile în diferite limbi, Papa s-a referit la două beatificări, una sâmbătă în Germania şi alta duminică la Milano, în Italia. A amintit de asemenea că duminica aceasta în Italia se celebrează Ziua pentru caritatea Papei şi a mulţumit tuturor celor care contribuie la “obolul” Sfântului Petru. Vă oferim alocuţiunea Pontifului, după traducerea realizată de Radio Vatican.

Iubiţi fraţi şi surori,

Astăzi în Italia şi în alte Ţări se celebrează Corpus Domini – sărbătoarea Euharistiei, Sacramentul Trupului şi Sângelui Domnului, pe care El l-a instituit la Cina cea de Taină şi care constituie comoara cea mai de preţ a Bisericii. Euharistia este ca inima pulsantă care dă viaţă întregului trup mistic al Bisericii: un organism social bazat în întregime pe legătura spirituală dar concretă cu Cristos. Aşa cum afirmă apostolul Paul: “Noi, cei mulţi, formăm un singur trup, pentru că este o singură pâine, iar noi toţi ne împărtăşim din aceeaşi pâine” (1Corinteni 10,17). Fără Euharistie Biserica pur şi simplu nu ar exista. Euharistia, într-adevăr, face dintr-o comunitate umană un mister de comuniune, capabil să îl ducă pe Dumnezeu în lume şi lumea în Dumnezeu. Duhul Sfânt, care transformă pâinea şi vinul în Trupul şi Sângele lui Cristos, îi transformă şi pe cei care îl primesc cu credinţă în mădulare ale Trupului lui Cristos, astfel că Biserica este în mod real Sacrament de unitate a oamenilor cu Dumnezeu şi între ei.

Într-o cultură din ce în ce mai individualistă, cum este cea în care suntem cufundaţi în societăţile occidentale, şi care tinde să se răspândească în toată lumea, Euharistia constituie un fel de “antidot”, care lucrează în minţile şi în inimile credincioşilor şi seamănă continuu în ei logica comuniunii, a slujirii, a împărtăşirii, pe scurt, logica Evangheliei. Primii creştini, la Ierusalim, erau un semn evident al acestui nou stil de viaţă, deoarece trăiau în fraternitate şi puneau în comun bunurile lor, pentru ca nimeni să nu ducă lipsă (cf. Faptele Apostolilor 2,42-47). Din ce derivau toate acestea? Din Euharistie, adică de la Cristos înviat, prezent în chip real în mijlocul ucenicilor săi şi lucrând cu puterea Duhului Sfânt. Chiar şi în generaţiile următoare, de-a lungul secolelor, Biserica, în pofida limitelor şi erorilor omeneşti, a continuat să fie în lume o forţă de comuniune. Ne gândim în special la perioadele mai dificile, de încercare: ce a însemnat, de exemplu, pentru ţările supuse unor regimuri totalitare, posibilitatea de a se regăsi la Liturghia duminicală! Cum spuneau străvechii martiri din Abitene: “Sine Dominico non possumus” – fără “Dominicum”, adică fără Euharistia duminicală nu putem trăi. Golul produs de falsa libertate poate fi însă la fel de periculos, şi atunci împărtăşania cu Trupul lui Cristos este leac al inteligenţei şi al voinţei, pentru a regăsi gustul adevărului şi al binelui comun.

Dragi prieteni, să o invocăm pe Fecioara Maria, pe care Predecesorul meu, Fericitul Ioan Paul al II-lea a definit-o “Femeie euharistică” (Ecclesia de Eucharistia, 53-58). La şcoala ei, şi viaţa noastră să devină pe deplin “euharistică”, deschisă lui Dumnezeu şi altora, capabilă să transforme răul în bine cu puterea iubirii, tinzând să favorizeze unitatea, comuniunea, fraternitatea.

Sursa: Radio Vatican


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: