Publicat de: damianion | iunie 28, 2011

80% din membrii bisericilor sunt inactivi și consumatori

Conform unui studiu recent, în bisericile creștine activează 20% dintre membri, în timp ce restul de 80% sunt spectatori, inactivi și neimplicați, participând din ce în ce mai rar la în acțiunile interne sau externe ale bisericii. 

boredmanwithheadinhand_400În America, Convenția Baptiștilor de Sud avea în 2008 un număr de 16.160.088 de membri, din care participarea activă anuală era de 38%. Biserica Evanghelică Luterană avea 4.542.868 de membri în 2009, cu o participare activă anuală de 28%. Conducătorii studiului afirmă că deși problema participării membrilor la biserică reprezintă o criză, rareori se vorbește deschis despre aceasta. „Am discutat cu foarte mulți pastori care au recunoscut problema, dar nu știu ce să facă și atunci, în loc de a o aborda preferă să nu o discute”, spune Scott Thumma citat de Christian Post.

Alături de Warren Bird, el a vizitat 12 biserici diferite pentru a descoperi de ce unii oameni se implică la activitățile bisericii și alții nu. Cei doi au scris o carte cu titlul „Ceilalți 80% – cum să-ți transformi spectatorii de la biserică în participanți activi”. În urma studiului au descoperit că „aproape toate bisericile acționează sub potențial pentru că nu găsesc metodele prin care să revigoreze oamenii și să-i păstreze interesați, implicați, dedicați.”

Unul dintre motive, spune Thumma, este acela că pastorii sunt mult prea concentrați pe aducerea de membri noi în biserică în timp ce alții pleacă pe ușa din dos. „Trebuie să ai oameni zâmbitori și la ușa din spate așa cum ai la ușa de la intrare.” Ilustrând situația prin parabola oii pierdute, Thumma afirmă că mulți pastori nu se îngrijesc de oile pierdute pentru că gândesc că „nu e nicio problemă… încă mai am 99 de alte oi”.

80procent_400_01Cartea atrage atenția spre cei 80% membrii ai bisericii care sunt „pierduți” prin neimplicare. Între recomandările făcute sunt reconcentrarea pastorilor pe membrii bisericii, oferirea unor resurse pentru creșterea spirituală a acestora și angajarea lor în activitățile bisericii. În cadrul unui sondaj Barna din 2010 46% dintre pastori au afirmat că evanghelizarea și atragerea de noi membri va fi o dimensiune prioritară a activităților lor în 2011. În schimb doar 28% au menționat ca prioritate creșterea spirituală și doar 19% implicarea membrilor.

Pe măsură ce membrii adună ani de zile ca prezență în biserică este nevoie de programe de dezvoltarea spirituală. Motivul central al scăderii implicării este răcirea credinței. Cu toate acestea majoritatea bisericilor au programe pentru atragerea noilor membri dar nu pentru menținerea și revigorarea celor deja membri. „Dacă ești deja în biserică de 10 ani, de 20 de ani, de 40 de ani, cu greu mai găsești un program care să îți fie dedicat și care să te anime permanent.”

Prima recomandare făcută de carte este aceea de a forma o echipă de ascultători – oameni care pur și simplu să ia pulsul comunităților și să vadă ce doleanțe și așteptări au membrii din perspectiva dezvoltării lor spirituale. Autorii au aflat în demersul lor că între aceste doleanțe se numără lipsa prietenilor și lipsa grupelor de vârstă apropiată, fapt ce au dus la diminuarea rolului lor în biserică.

O a doua recomandare are de-a face cu crearea unei echipe de cercetare, care să urmărească dinamica socială și culturală externă bisericii și modul în care acestea afectează viața spirituală și participarea la biserică. Ca exemplu autorii oferă cazul în care activitățile bisericii se suprapun cu evenimente culturale, sociale sau sportive, și în fața cărora credincioșii aleg să sară peste mersul la biserică în favoarea participării la un alt eveniment. Aceeași echipă ar putea găsi și noi metode de implicare a bisericii în comunitatea socială locală prin programe umanitare. După ce ambele grupuri colectează informațiile fiecare biserică trebuie să aibă imaginea de ansamblu a propriului context și să vină cu o strategie bazată pe nevoi și oportunități.

Autorii desfințează și mitul conform căruia pastorii pot mobiliza întreaga adunare. Chiar dacă niciodată pastorii nu vor reuși să mobilizeze 100% din membri, autorii cred că procentul obișnuit de 20% este totuși prea mic în condițiile în care există nevoi și resurse pentru a face față cu succes crizei actuale.

 Situația din 2011 nu este însă deloc una nouă. O anchetă facută pe plan național în SUA în privind membrii bisericilor, oferea urmatoarele cifre în 1984:

 

10% – nu pot fi găsiți nicaieri fizic, decât în registre

20% – nu participă niciodată la un serviciu divin

25% – mărturisesc că nu se roagă niciodată

35% – mărturisesc că nu citesc niciodată Biblia

40% – nu contribuie financiar la programele bisericii

60% – nu donează nimic pentru proiectele misionare

65% – nu citesc niciodată studiul săptămânal

75% – refuză orice răspundere în biserică

85% – nu invită niciodată pe cineva nou la biserică

90% – nu iau parte niciodată la ora de rugăciune săptămânală

95% – nu câștigă niciodată un suflet la Hristos

dar 100% – așteaptă să meargă la cer!

citat în Signs of the Times, septembrie 1984

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: