Publicat de: damianion | iunie 18, 2011

Prima Casa 4: 12 banci interesate, 4 participante

Prima Casa 4: 12 banci interesate, 4 participante

shutterstock

Cele 12 banci care si-au anuntat intentia de a acorda in continuare credite cu garantia statului au un plafon total de 1,4 miliarde euro pentru programul „Prima Casa 4”, care ar putea fi epuizat intr-un an, a declarat Aurel Saramet, seful Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

„Au semnat deja patru banci protocolul cu Fondul, iar celelalte opt urmeaza sa transmita protocoalele semnate. In total aceste banci au la dispozitie un plafon total de 1,4 miliarde de euro, ceea ce inseamna garantii din partea statului de 700 milioane de euro”, a spus Saramet, dupa semnarea primului contract de credit din cadrul noului sistem al programului guvernamental „Prima Casa”.

Primul contract a fost semnat de Banca Comerciala Romana, in prezenta premierului Emil Boc, anunta Mediafax.

Saramet a aratat ca avand in vedere ritmul de depunere a dosarelor la banci, plafonul alocat ar putea fi epuizat pana „la anul, pe vremea aceasta”.

„Am primit deja 37 de cereri de garantare de la BCR, din care 15 au fost deja semnate, iar banca mai are in lucru 1.000 de dosare. Cele mai multe cereri sunt pentru achizitia de locuinte vechi, dar din cate cunosc vom avea si cereri de credite pentru constructia de locuinte noi”, a spus Saramet.

Valoarea medie a creditelor solicitate pentru aceasta faza a programului este de 40.000 de euro.

Programul se adreseaza oricarei persoane fizice care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, sau care detine cel mult o unitate locativa, dobandita prin orice alt mod decat prin program, in suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

Programul guvernamental „Prima Casa” a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.

Guvernul a decis, in martie, ca garantia statului sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

www.9am.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: