Publicat de: damianion | iunie 18, 2011

La fiecare minut, un copil suferă un accident de muncă

În fiecare minut al zilei, un copil din lume, implicat într-o activitate lucrativă, suferă un accident sau un traumatism. Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că 115 milioane de copii din întreaga lume sunt angajaţi în câmpul muncii, îndeplinind sarcini cu nivel ridicat de risc.

copii care muncesc

Raportul OIM a fost publicat cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva Muncii Copiilor. Experţii OIM apreciază că numărul copiilor care muncesc la nivel global este de cca 215 milioane, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate dintre aceştia au ocupaţii care le pun viaţa în pericol. Ocupaţiile copiilor variază de la minerit şi construcţii până la agricultură şi ateliere de prelucrare a mărfurilor, informează ilo.org.

„În ciuda progreselor importante din ultima decadă, numărul copiilor care muncesc la nivel internaţional – şi în special al acelora care îndeplinesc munci cu nivel ridicat de risc – rămâne încă foarte mare. Combaterea muncii care pune în pericol siguranţa, sănătatea şi starea morală a copiilor trebuie să fie o prioritate urgentă şi comună”, a declarat Juan Somavia, directorul general al OIM.

Comparativ cu situaţia muncitorilor adulţi, în rândul copiilor şi adolescenţilor se înregistrează o rată mai mare de accidentări şi decese survenite la locul de muncă.

Asia ocupă primul loc în topul regiunilor cu cei mai mulţi copii implicaţi în activităţi lucrative cu risc sporit de accidentare. Urmează America Latină şi Africa sub-sahariană.

În martie, administratorii a 3 dintre cele mai mari cinematografe din SUA au primit amenzi în valoare de 277.000 de dolari pentru că adolescenţii pe care îi aveau angajaţi au lucrat mai mult decât timpul prevăzut de lege, conform AP. Situaţia nu este însă aceeaşi în alte regiuni ale lumii, unde legislaţiile au lacune serioase la acest capitol.

OIM a publicat o serie de coordonate care definesc ce înseamnă o activitate lucrativă riscantă. Astfel, orice activitate care expune copilul riscului de a fi abuzat fizic, psihologic sau sexual, orice activitate desfăşurată în subteran, sub apă, pe locuri aflate la înălţime sau în spaţii închise, orice activitate care implică lucrul cu sisteme, instrumente şi unelte complicate şi periculoase, orice activitate desfăşurată în medii defavorabile sănătăţii (la temperaturi ridicate, cu poluare fonică sau în preajma unor substanţe periculoase), orice activitate desfăşurată în condiţii dificile precum turele de noapte poate fi considerată o muncă riscantă pentru minori.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: