Publicat de: damianion | iunie 18, 2011

Cum iti poate afecta noul Cod al Muncii concediul de odihna

Te pregatesti de vacanta? Vezi noile reglementari din Codul Muncii legate de concediul de odihna.

Codul Muncii trebuie modificat… din nou

Una dintre modificarile semnificative pe care le aduce noul Cod al Muncii in ceea ce priveste concediul de odihna este cea care prevede cate zile poti pleca fara intrerupere, potrivit incont.ro.

Astfel, daca pana in prezent dintre cele peste 20 de zile lucratoare angajatorul era obligat sa iti dea 15 fara intrerupere, de la intrarea in vigoare a noii legi, perioada s-a redus la 10 zile
. Acest lucru nu inseamna ca nu iti mai poti lua un concediu mai mare de 10 zile odata, dar se poate refuza o vacanta mai lunga.

Angajatorul este obligat insa sa iti acorde cele peste 20 de zile de concediu in fiecare an, iar efectuarea concediului in anul urmator este permisa doar in cazurile exceptionale prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil. Angajatorul este, de asemenea, obligat sa acorde angajatului zilele de concediu neefectuate pana la sfarsitul anului urmator.

  • Fara bani pe concediu

Daca nu ti-ai luat toate zilele de concediu, nu poti obtine bani pentru perioada pierduta. Potrivit Codului Muncii, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Mai mult, concediul trebuie solicitat cu cel putin 60 de zile inainte de efectuarea acestuia. In caz contrar, angajatorul iti poate refuza perioada in care doresti sa pleci.

www.9am.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: