Publicat de: damianion | iunie 14, 2011

UE sarbatoreste 26 de ani de la infiintarea spatiului Schengen

UE va sarbatori marti 26 de ani de la infiintarea spatiului Schengen fara control frontiere, la aproape o saptamana dupa ce a amanat pe termen nedefinit aderarea Romaniei si Bulgariei.

Intr-un comunicat publicat luni de Comisia Europeana pe site-ul sau de Internet, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, prezinta beneficiile acestui spatiu fara control la frontiere, care s-a extins de la cinci tari initial, la 25 in prezent (toti membrii UE cu exceptia Romaniei, Bulgariei, Ciprului, Marii Britanii si Irlandei – ultimele doua optand sa nu adere la aceasta zona, carora li s-au alaturat Norvegia, Islanda si Elvetia).

„Crearea spatiului Schengen este una dintre achizitiile cele mai tangibile, mai populare si mai de succes ale Uniunii Europene si, daca va fi necesar, va trebui sa gasim modalitati sa il imbunatatim”, a declarat Malmström, citeaza MEDIAFAX.

Ea a subliniat responsabilitatea tarilor de a-si proteja granitele externe in numele celorlalte state membre Schengen, salutand activitatea „excelenta” a agentiei Frontex.

„Comisia Europeana consolideaza in prezent normele Schengen si integritatea Schengen pentru a face aceasta cooperare mai solida. Pentru ca Schengen sa functioneze, statele membre trebuie sa aiba incredere unele in altele”, a adaugat comisarul european.

„Evenimentele recente au aratat necesitatea unei guvernante europene solide a Schegen, pentru a fi siguri ca normele sunt decise si implementate corect si echitabil in toata zona Schengen”
, a continuat ea.

La sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul UE a decis ca Romania si Bulgaria trebuie sa mai astepte pana la aderarea la Schengen, desi amandoua au indeplinit cerintele tehnice.

State membre ca Olanda, Franta si Germania si-au exprimat ingrijorarea in privinta coruptiei si crimei organizate din Bulgaria si Romania si au facut legatura intre aceste doua probleme si aderarea la Schengen.

www.9am.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: