Publicat de: damianion | iunie 8, 2011

Tinerii resimt cel mai mult presiunile locului de muncă

Tinerii sunt, la nivel global, cei mai afectaţi de presiunile resimţite la locul de muncă, cu mult mai mult decât alte grupe de vârstă. Totuşi, în România situaţia e diferită: nivelul de stres este resimţit în egală măsură atât de tineri, cât şi de cei mai vârstnici, conform unui studiu GfK.

Stresul şi munca

Studiul a inclus 30.556 de angajaţi din 29 de ţări ale lumii.

Un procent de 40% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 29 de ani, angajaţi în ţările incluse în cercetare, se simt stresaţi în mod frecvent la locul de muncă. Presiunile de la locul de muncă îşi spun cuvântul, desigur, şi asupra celorlalte grupe de vârstă, însă într-o măsură mai mică. Menţinerea unui echilibru între viaţa personală şi activitatea la locul de muncă este o problemă dificilă pentru 40% dintre tinerii respondenţi, aceştia simţindu-se presaţi să lucreze cât mai multe ore pe zi. Dacă 34% dintre tinerii angajaţi cred că nu au resurse suficiente pentru a putea să îşi îndeplinească munca în mod eficient, procentul angajaţilor cu vârste peste 60 ani, care cred acelaşi lucru, este mai mic şi anume de 22%.

Angajaţii din România au percepţii relativ asemănătoare în privinţa raportului dintre muncă şi viaţa personală. De fapt, spre deosebire de rezultatele obţinute în celelalte ţări, studiul GfK notează că, în România, procentul celor îngrijoraţi că nu reuşesc să menţină un echilibru între activitatea de muncă şi viaţa personală este mai mare în rândul angajaţilor cu vârste de peste 50 de ani (57% dintre aceştia) decât printre cei cu vârste între 18 şi 29 de ani (46%).

GfK a urmărit să afle nivelul de angajament faţă de locul de muncă şi a constatat că procentele celor care au „un nivel foarte ridicat de angajament faţă de organizaţie” este destul de mic atât în categoria de vârstă 18-29 de ani (21% dintre aceştia), cât şi în categoria angajaţilor cu vârste de peste 60 de ani (31%).

„Trebuie să ținem minte că atitudinile față de muncă și realitatea de zi cu zi la job au fost diferite pentru fiecare generație. Nu mai există așteptări și nu se mai oferă locuri de muncă pe viață. Mulți tineri caută ceea ce percep ca fiind o carieră care înseamnă ceva, și cred că au dreptul să obțină acest lucru, și vor lucra în joburi de scurtă durată, timp în care vor căuta alte locuri în care să își îndeplinească ambițiile”, a declarat Sukhi Ghataore, director al GfK din Marea Britanie.

Cauzele cele mai frecvente ale stresului la locul de muncă sunt: (1) teama de concediere; (2) creşterea numărului de ore suplimentare ca urmare a reducerii de personal; (3) presiunea de a îndeplini sarcini multiple, fără a primi o recompensă; (4) presiunea de a lucra permanent la nivelul optim. Ca urmare a presiunilor şi stresului de la locul de muncă pot să apară simptome precum iritabilitatea, depresia, anxietatea, apatia, oboseala, tulburări ale somnului, dificultăţi de concentrare şi memorie, tulburări digestive, etc.

Sondajul a fost realizat în Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Cehia, Franța, Germania, Ungaria, Israel, Macedonia, Mexic, Olanda, Peru, Filipine, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Suedia, Elveția, Turcia, Marea Britanie, Ucraina şi SUA.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: