Publicat de: damianion | iunie 8, 2011

„cei de la UDMR au ajuns foarte aproape de implinirea visului de autonomie”

Dupa ani de lupta si nenumarate guvernari la care au participat, cei de la UDMR au ajuns foarte aproape de implinirea visului de autonomie.

Statutul Minoritatilor

Dupa cum chiar presedintele UDMR, , Kelemen Hunor, a declarat, – cel tarziu in luna iunie ar trebui adoptata Legea minoritatilor nationale.
Ce presupunea Legea minoritatilor nationale?

Proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale, elaborat de UDMR, a fost negociat de formatiunea maghiara din 2005 incoace, la fiecare participare in coalitiile de guvernare, dar a fost blocat in Parlament.

Proiectul garanteaza autonomia culturala a minoritatilor nationale, care inseamna capacitatea comunitatii unei minoritati nationale de a avea competente decizionale in problemele privind identitatea sa culturala, lingvistica si religioasa, prin consilii alese de catre membrii sai. In acest scop, se propune infiintarea Consiliului National al Autonomiei Culturale (CNAC).

Statutul minoritatilor a fost scris, discutat in Guvernul Tariceanu. A fost o dezbatere lunga, din 2005 s-au spus toate argumentele pro si contra. Am facut si noi compromisurile noastre si eu cred ca in acest moment nu mai exista argumente noi. Daca exista vointa politica si daca exista o oarecare consecventa, atunci proiectul trebuie adoptat in Parlament foarte repede. Daca este nevoie, se poate si prin asumarea raspunderii, dar eu cred ca PNL, daca a fost cinstit si corect in 2005, 2006 si 2007 – si eu sunt convins ca a fost cinstit si corect – atunci si acum ar trebui sa fie consecvent. Este un subiect care nu ar trebui sa fie aruncat in lupta putere-opozitie. Eu sunt optimist. Dar daca nu exista o vointa politica si o majoritate pentru ca acest proiect sa fie adoptat in acest an, atunci vom avea o problema. Deocamdata atat pot sa va spun„, a declarat Kelemen Hunor la inceputul lunii Martie.

Ei bine, dorintele lui par a fi foarte aproape de realizare, avandu-l de partea sa si pe presedintele Traian Basescu – foarte doritor de adoptarea statutului minoritatilor.

www.9am.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: