Publicat de: damianion | iunie 1, 2011

Femeile, mai prost platite decat barbatii

Femeile, mai prost platite decat barbatii

Principiul potrivit caruia femeile si barbatii trebuie remunerati la fel pentru munca egala este incalcat in Romania si in UE. Tu simti ca esti discriminata in vreun fel?

  • Veniturile femeilor sunt cu 18 la suta mai mici
Fenomenul nu este specific tarii noastre. In Europa, femeile castiga, in medie, cu aproximativ 17,8 la suta mai putin decat barbatii, in alte tari diferenta fiind chiar mai mare. Totodata, statistic, se observa faptul ca barbatii reprezinta mai mult de jumatate din populatia activa, in conditiile in care populatia Romaniei este in proportie de 51,3 la suta formata din femei, relateaza MEDIAFAX.

Ocupatiile in care predomina femeile sunt, in general, mai prost platite, activitatile „feminizate” ale economiei nationale fiind educatia si sanatatea. Datele oficiale releva ca la nivelul ministrilor, in 2009, doar 14 la suta erau femei. De asemenea, dintr-un total de 3.184 de primari, doar 114 erau femei, ceea ce reprezinta 3,5 la suta.

In ceea ce priveste femeile membre ale parlamentelor nationale in Europa, media este de 24 la suta, iar in cazul guvernelor nationale, media este de 27 la suta.

Legislatia nationala obliga angajatorii sa asigure egalitatea de sanse si de tratament intre angajati, femei si barbati, in cadrul relatiilor de munca de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispozitii pentru interzicerea discriminarilor bazate pe criteriul de sex in regulamentele de organizare si functionare si in regulamentele interne ale unitatilor.

  • Ghid pentru integrarea egalitatii de sanse
Astazi a fost lansat un ghid privind integrarea egalitatii de sanse in politicile intreprinderilor si portalul carierepentrufemei.ro, care fac parte din proiectul european „Sanse egale pentru cariere de succes”.

Ghidul cuprinde analiza legislativa, instrumente de lucru, exemple de bune practici dezvoltate la nivel national si international, pentru asigurarea egalitatii de sanse, constituind un instrument pentru departamentele de resurse umane din cadrul companiilor romanesti in asigurarea de sanse egale.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: