Publicat de: damianion | mai 18, 2011

Mituri despre căsnicie, de Marius Cruceru

Care sînt sursele din care provin ideile false despre căsnicie?

1. Prietenii, congenerii necăsătoriţi. Glumele proaste, bancurile, discuţiile la “o cafea”, la o “băută” între “băieţii de gaşcă” etc.

2. Prietenii căsătoriţi frustraţi în propria căsnicie, care îşi proiectează propriile dureri şi eşecuri asupra altora. Sînt principalii clienţi care stau la coadă ca să spună bancuri proaste la nunţi. 

3. În unele cazuri… părinţii, care au avut o căsnicie nereuşită. Sînt şanse să îţi urmezi părinţii, dar nu eşti programat neapăret pentru divorţ, dacă ai avut părinţi divorţaţi.

4. Romanele (proaste), literatura, dar pericolul nu este mare, că nu prea mai citim.

5. Filmele, media în general, internetul (aici am detaliat, să nu generalizăm… )… căsnicia de tip Hollywood, tipul de sfaturi … “10 tips and hints for a happy and hot christian marriage”.

6. Predicile (proaste) de la nunti. Atenţie, predicatori, oamenii chiar vă iau în serios. Este urîcios cînd vezi un pastor care dă sfaturi generale la nuntă, fără să fi fost pregătit, fără să cunoască familia, cuplul şi varsă peste ei hortative generale. Mai bine le recitaţi o poezie…. Am alergie la “lasă că vedeţi voi… după luna de miere…. vine butoiul cu fiere…. “. Mituri.

7. “Specialiştii“. “Ştiinţa”, medicii cu genul de sfaturi “schimbaţi partenerul, se pare că v-aţi plictisit.. ” sau “consilierii premaritali”, literatura “despre căsătorie”. Mai mult de jumătate din literatura premaritală ar face un foc bun.

 

Partea a II-a

1. Căsnicia te va păzi de alte ispite şi te va elibera de orice alte tensiuni sexuale. Fals. Cine nu se înfrînează ca băiat, nu se va înfrîna nici ca bărbat. Înfrînarea nu este o roadă a căsniciei, ci a Duhului Sfînt.

2. “După luna de miere urmează butoiul cu fiere”. Fals. Dragostea nu este tot timpul la fel. Da! Dar vinul cel bun este mai vechi şi uneori, mai ales la o nuntă la care a fost Isus, a fost scos la final. Dragostea are urcuşuri şi coborîşuri, anotimpuri şi vremi. Urăsc glumele proaste spuse la nunţi pe tema asta.

3. Dragostea va fi tot timpul la fel de intensă,  ba chiar va creşte cu vremea. Aşa cum spuneam… urcuşuri şi coborîşuri… şi emoţional şi fizic.

4. Soacra şi nora vor dezvolta conflictul legendar. Prostii! Nu-i obligatoriu. Dacă Duhul le locuieşte şi pe una şi pe cealaltă… da, se pot ivi probleme, dar nu neapărat. Eu telefonez mamei, eu vorbesc 5 minute, mama şi Natalia vorbesc 55 de minute. Urăsc bancurile cu soacre. Eu nu am avut socră, dar am cunoscut-o pe mama Nataliei. O femeie absolut minunată!

5. Dacă nu avem bani, căsnicia ne va merge prost. Fals. Banii nu sînt ochiul dragului… Fericirea nu depinde de cele financiare neapărat. Ne-am mutat de 11 ori în 10 ani de căsnicie. Trăim şi azi într-o sărăcie decentă, aşa cum i-am promis soţiei. Aici m-am ţinut de cuvînt. Da, iresponsabilitatea financiară poate aduce tensiuni. Dacă familia nu are de mîncare şi tu dai banii pe rîmele şi beţele de pescuit, atunci… da, s-ar putea să ai probleme. Dacă sînteţi în lipsă şi în loc să te duci să mai munceşti ceva stai la table cu băieţii…

 

Partea a III-a

6. Frumuseţea fizică nu contează, numai cea spirituală, să fie pocăită şi atît. Nu trebuie să îţi placă din punct de vedere fizic, numai bărbaţii nespirituali îşi iau ca punct de reper frumuseaţea fizică. Mit! sau… depinde… unii bărbaţi sînt mai pocăiţi ca alţii, alţii doar mai miopi… sau … depinde…

7. Viaţa sexuală nu contează, dimpotrivă… . “Alea e păcate, noi cu misiunea şi cu rugăciunea”. Împreunarea fizică este numai pentru făcut copii, plăcerea este vinovată. Pot să mă repet? Prostii! sau… depinde…

8. Ele nu se bucură de viaţa intimă. Noi vrem şi ele acceptă. Nouă ne place şi ele suportă. N-au ce face! Depinde…. Aici, vă rog… fără confesiuni.

9. Intimitatea (pentru el) şi cadourile scumpe (pentru ea) repară relaţia. Dacă avem crize, mergem într-o nouă lună de miere sau într-un miniconcediu. Conflictele se rezolvă oricum în pat sau prin cadouri scumpe. Nu! Comunicarea rezolvă sau … depinde….

10. Copiii îi leagă mai mult pe cei doi. Aveţi probleme, faceţi un copil, scăpaţi de divorţ. Fals! sau… depinde…

Urmăriţi şi AICI.

http://mariuscruceru.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: