Publicat de: damianion | mai 2, 2011

Osama ben Laden a fost ucis

Osama ben Laden, cel mai cunoscut terorist al lumii, a fost ucis de trupele speciale americane. Anunțul a fost făcut de Barack Obama duminică seara (ora Americii), pe data de 1 mai. Știrea „breaking news”, mediatizată pe toate canalele, reprezintă împlinirea unei ținte foarte importante a luptei împotriva terorismului din ultimii 10 ani.

osama_bin_laden_dead_or_alive_xlarge.„În seara aceasta pot informa poporul american și întreaga lume că Statele Unite au condus o operațiune în urma căreia a fost ucis Osama ben Laden, liderul Al Qaeda și teroristul responsabil de moartea a mii de bărbați, femei și copii nevinovați.” Anunțul a fost făcut în dimineața zilei de luni (ora României) de președintele american Barack Obama. „Dispariția lui ben Laden ar trebui să fie primită cu bucurie de toți cei ce cred în pace și în demnitatea umană”, a mai spus Obama. „S-a făcut dreptate.”

Cel mai cunoscut terorist islamist al ultimului deceniu, liderul Al Qaeda a fost autoritatea supremă a operațiunilor de la 11 septembrie 2001. Încă înainte de 9/11, Osama ben Laden se afla pe lista celor mai căutați infractori ai FBI-ului, după ce, într-un interviu difuzat de CNN în 1997, Osama ben Laden declara Jihadul împotriva Statelor Unite ale Americii. Din 11 septembrie 2001 liderul terorist a ocupat primul loc al topului celor mai căutați infractori, având pusă asupra capului său o recompensă de 25 de milioane de dolari. În 2001 președintele George W. Bush spunea cu privire la ben Laden: „Vreau să se facă dreptate. Era un poster vechi în Vestul sălbatic care spunea: Viu sau mort!”

Prima informație cu privire la locația liderului Al Qaeda a apărut în august, anul trecut. Reședința sa părea să se afle într-o zonă pakistaneză foarte populată, în orașul Obbottabad, nu în pustietățile munților sau în Afganistan. Clădirea era înconjurată de ziduri înalte de 6m, nu avea paznici ci doar sârmă ghimpată, nu avea conexiuni de telefonie sau internet. Specialiștii CIA au dedus că locația de un milion de dolari este centrul de comandă al unui grup de teroriști.

Săptămâna trecută informațiile acumulate au fost suficiente pentru a autoriza operațiunea. La primele ore ale dimineții de duminică a avut loc atacul forțelor speciale americane asupra reședinței unde se afla Osama ben Laden. Trupul neînsuflețit al lui Osama se află în custodia armatei americane, au declarat oficiali americani care au dat asigurări că deținerea trupului se face în condiții care nu încalcă tradiția islamică cu privire la gestionarea trupului unui musulman mort.

După ora 21, Obama a vorbit la telefon cu George W. Bush și Bill Clinton, pe care i-a informat cu privire la succes. Într-un comunicat ulterior, Bush a declarat: „Lupta împotriva terorii continuă, dar în seara aceasta America a transmis un mesaj foarte clar: Indiferent cât de mult va dura, tot se va face dreptate.”

Între cei uciși alături de ben Laden este unul dintre fiii său, care era membru în eșalonul superior al rețelei. Oficialii americani consideră că lovitura este una căreia Al Qaeda îi va face cu greu față, dar nu au oferit nicio informație cu privire la starea sau locația celui care este nr. 2 în rețeaua teroristă, Ayman as-Zawahri.

În Statele Unite, mii de oameni s-au adunat în miez de noapte pentru a sărbători anunțul, atât în fața Casei Albe, la Washington, cât și la Ground Zero în New York. Dolarul american a câștigat pe piețe, iar prețul petrolului a scăzut, ca urmare a anunțului privind moartea lui ben Laden. Anunțul a generat însă și o avertizare către toate ambasadele americane din lume și pentru turiștii americani, cu privire la potențiale atacuri ale militanților islamiști extremiști.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: