Publicat de: damianion | aprilie 25, 2011

Lumina Sfântă de la Ierusalim – minune sau înşelătorie? de Marius Comper

 

Lumina Sfântă de la Ierusalim

minune sau înşelătorie?

autor: Marius Comper

 

Lumina Sfântă de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?Foto (4)

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui.

În cadrul ceremoniei, Patriarhul grec al Ierusalimuluiînconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi şi depreoţi. După procesiune, Patriarhul intră cu 33 de lumânări înSfântul Mormânt, unde se crede că Lumina Sfântă coboară şi leaprinde. După acest eveniment, Patriarhul iese din mormânt şiîmparte Lumina credincioşilor prezenţi în biserică.

Evenimentul este considerat de către adepţii creştinismului cafiind cel mai vechi miracol atestat anual. Deşi a fost descrisă înmai multe scrieri începând cu secolul 4 e.n., minunea a început săfie documentată sistematic începând cu 1106, când a fost menţionatăîn scrierile călugărului rus Daniel.

Controverse de-a lungulistoriei

Încă de pe vremea când Ierusalimul se afla subconducerea musulmanilor a existat o doză serioasă de scepticismasupra acestui fenomen, însă acesta era tolerat pentru că peleriniice călătoreau special pentru a fi martori la moment aduceauvenituri consistente. Când Ierusalimul a fost cucerit decruciaţi, aceştia au izgonit preoţimea ortodoxă şi au descoperit cămiracolul a încetat să mai se producă. Absenţa pelerinilor şi ataxelor plătite de aceştia l-au convins pe regele Baudouin să lepermită preoţilor ortodocşi să revină în Biserica SfântuluiMormânt, însă întâmplarea a amplificat scepticismul.

Fenomenul este descris de celebrul istoric Edward Gibbon înopera sa de căpătâi, Istoria declinului şi prăbuşirii ImperiuluiRoman, în volumul IV, publicat în 1788: „Musulmanii zâmbeau cucondescenţă la menţiunea flacării miraculoase ce se aprindea înajunul Paştelui. Această fraudă pioasă, concepută în secolul alIX-lea, era apreciată de cruciaţii latini şi este repetată anual decătre preoţimea sectelor greceşti, armene şi copte, impunând-oasupra spectatorilor creduli pentru beneficiul propriu şi pentrucel al tiranilor ce îi conduc. Cu timpul, toleranţa asupra acestuifenomen a fost sporită şi de interes, veniturile prinţului şi aleemirului crescând în fiecare an datorită miilor de străini ceveneau să observe fenomenul”.

O altă sursă istorică la care apelează scepticii estearhimandritul rus Porfirie, ce a fost trimis în secolul al XVII-leala Ierusalim de către Biserica Ortodoxă Rusă pentru a fondamisiunea rusească. În jurnalul pe care l-a ţinut, acestamenţionează că preoţimea din Ierusalim ştia că «miracolul» este defapt o fraudă. „Un ierodiacon care a intrat în altarulMormântului atunci când, după cum crede toată lumea, focul sfântcoboară, a văzut oripilat că focul este aprins de la o simplă lampăde icoană care nu se stinge niciodată, şi astfel focul sfânt nueste o minune. El însuşi mi-a spus despre asta azi„, ascris Porfirie în jurnalele ce au fost publicate între1894-1901.

Victoria Clark, corespondenta pentru România a publicaţieibritanice The Observer în anii ’90, a scris o carte dedicatămiracolului de la Ierusalim, intitulată Holy Fire: The Battle forChrist’s Tomb. Jurnalista relatează că în secolul alXIX-lea, clerul ortodox din Ierusalim a dorit să prezintepublicului larg miracolul ca fiind mai degrabă simbolic, însăpierderile financiare şi spirituale au fost considerate prea mari,aşa că ideea a fost abandonată. Nici incidentul grav din1834, când sute de pelerini au murit călcaţi în picioare demulţimea strânsă lângă micuţa biserică, nu a schimbat hotărâreaclerului.

În 2001, un făclier armean care a luat de multe ori parte laceremonia de la Ierusalim a dezvăluit pentru The Telegraphsecretul Luminii Sfinte. „Nu este niciun miracol. Preoţiigreci aduc o lampă – ce a fost folosită în acest scop de 1500 deani – pentru a aprinde Lumina Sfântă. Pentru pelerinii credincioşi,ce vin din ţări îndepărtate, este un foc din rai, un adevăratmiracol. Dar nu şi pentru noi„, a mărturisit el.

Ipoteza unei lămpi cu o vechime de 1500 de ani nu pare a fi preacredibilă. Cea mai plauzibilă explicaţie a fost oferită acum câţivaani de un specialist grec, care a studiat fenomenul timp de maimulţi ani.

Fosforul, cheia LuminiiSfinte?

Pentru că Patriarhul nu poate pătrunde cu surse de foc înbiserică, fiind controlat de autorităţile israeliene, scepticii auexplicat că secretul Luminii Sfinte este ascuns în lumânările pecare acesta le ia cu el în Biserică. Dacă acestea sunt impregnatecu fosfor alb, nu este nevoie de o sursă de foc pentru a leaprinde, deoarece fosforul, în contact cu aerul umed, tindesă ia foc spontan.

Un istoric grec, Michael Kalopoulos, a făcut odemonstraţie în direct la o televiziune din Grecia, arătând cumlumânările folosite de Patriarh se pot aprinde fără a avea nevoiede o sursă de foc.

În imaginile video de mai jos se poate observa cum cercetătorulgrec înmoaie vârful lumânărilor în fosfor, iar acestea se aprindapoi de la sine:

Lumina Sfântă de la Ierusalim – minune sau înşelătorie?

Pentru a amâna aprinderea flăcărilor, lumânările pot fi apoiînmuiate într-un solvent organic, fosforul urmând să ia contact cuaerul abia după ce acesta se evaporă.

Calităţile fosforului erau cunoscute încă din antichitate, spuneKalopoulos, fiind folosit de magicienii din Caldeea în secolul Vî.e.n. De asemenea, Strabon descrie folosirea sa de cătrebabilonieni în Geographica, lucrare publicată în anul 23 e.n.

Lumina Sfântă înviitorul apropiat

Chiar dacă a rezistat timp secole, în ciuda scepticilor care auacuzat fenomenul de fraudă, Lumina Sfântă ar putea fi afectată de oconstrângere practică: necesitatea asigurării ieşirilor deincendiu.

Autorităţile israeliene sunt îngrijorate de faptul că BisericaSfântului Mormânt are doar o singură intrare, nerespectând astfelregulile de siguranţă ce impun prezenţa unei ieşiri de urgenţă caresă poată fi folosită în cazul unui incendiu.

În timpul procesiunilor de Paşte peste 10.000 de credincioşi seînghesuiesc în biserică, alte câteva mii aflându-se în exteriorulclădirii. Autorităţile israeliene se tem că un foc sau o îmbulzealănecontrolată în timpul ceremoniilor de Paşte ar putea duce la oadevărată tragedie. Temerile sunt susţinute de precedentuldin 1834, când sute de persoane au murit călcate în picioare şisufocate atunci când mulţimea s-a speriat şi a încercat să iasă dinbiserică.

Principala problemă este că Biserica este precis împărţită întreortodocşii greci, romano-catolici şi armeni, alte culte (precumcele ale etiopienilor, copţilor şi asirienilor) având de asemeneadrepturi. Fiecare centimetru al clădirii este repartizat uneia dincele 6 Biserici conform unei înţelegeri ce datează de 155 de ani.Construcţia unei ieşiri de incendiu s-ar face doar pe teritoriulaparţinând unuia dintre aceste culte, însă niciuna nu este dispusăsă cedeze.

De asemenea, autorităţile israeliene nu pot impune construireaieşirii de incendiu, pentru că suveranitatea Israelului în OraşulSfânt nu este recunoscută la nivel internaţional, iar fiecaredintre 6 Biserici are susţinerea unui guvern, cel puţin.

Patriarhul Ierusalimului a avertizat autorităţile israeliene căeste extrem de dificil să intervii în echilibrul agreat de cele 6culte: „Biserica este precum o casă în ruine – dacă scoţi o piatră,rişti să se prăbuşească cu totul”. Astfel, problema nu pare a aveao soluţie pe termen scurt, accentuându-se riscul ca, în viitor, unmiracol să se transforme într-o tragedie.

http://www.descopera.ro/cultura/8183128-lumina-sfanta-de-la-ierusalim-minune-sau-inselatorie


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: