Publicat de: damianion | aprilie 15, 2011

CELE CINCI DILEME ALE CALVINISMULUI

CELE CINCI DILEME ALE CALVINISMULUI

Calvinismul a reprezentat teologia predominantă în epoca iniţială a protestantismului. Astăzi, din ce în ce mai multe biserici din această sferă a creştinismului aderă la teologia oponentă, cea arminiană, bisericile de orientare calvină rămânând minoritare. Se ştie că dintotdeauna doctrinele calviniste au fost subiectul unor aprige controverse, afirmându-se că din vremea Reformei, acestea au adus la iveală atât ce este mai bun cât şi ce este mai rău în creştini. Criticii teologiei calviniste se focalizează cu predilecţie asupra anumitor aspecte, ridicând întrebări care întreţin confuzia şi determină oamenii să afirme că doctrinele calviniste nu sunt biblice.

Acesta este şi motivul pentru care Craig R.Brown a scris cartea The Five Dilemmas of Calvinism (Cele cinci dileme ale Calvinismului), publicată de Ligonier Ministries. El insistă asupra faptului că aceste dileme sunt de fapt nişte neînţelegeri. Un aspect extrem de interesant e dat de faptul că autorul nu este teolog prin formaţie şi profesie ci un laic în adevăratul sens al cuvântului, fiind CEO al unei companii din domeniul alimentar. Asta nu înseamnă că lucrarea lui ar fi lipsită de substanţă, promiţând a deveni una din lucrările de referinţă în acest domeniu.

După cum afirmă însuşi Craig R.Brown, cartea sa are două scopuri. Primul ar fi să furnizeze o resursă pentru aceia care se confruntă cu cele cinci aparente dileme legate de calvinism. Al doilea scop: să fie un stimulent pentru gândire.

În prefaţa scrisă de R.C.Sproul, fondatorul şi preşedintele Ligonier Ministries, acesta afirmă: “Craig Brown se bate cu înţelegerile greşite care au hărţuit calvinismul pentru mulţi ani. Pentru aceasta el oferă un preţios ajutor apologetic calviniştilor puşi în încurcătură de întrebările prietenilor lor arminieni. Şi, de asemenea, el aduce mai multă lumină acelora care nu au luat niciodată în considerare perspectiva arminianistă.” Apoi, în partea iniţială a cărţii, autorul oferă o perspectivă de ansamblu asupra teologiei Reformei, schiţând diferenţele între arminieni şi calvinişti, pentru ca greul argumentaţiei să fia alocat în partea unde sunt prezentate cele cinci chestiuni majore tratate de această carte. Acestea sunt:

1. Dilema Responsabilităţii: Dacă Dumenzeu este în control absolut, până la a predestina toate faptele omului, cum mai poate fi omul tras la sooteală pentru acţiunile sale?

2. Dilema Motivaţiei: Dacă noi suntem mântuiţi prin har şi nu prin fapte, de ce ar trebui să mai facem ceva bun? Ce scop mai au faptele bune? Există recompensă în cer pentru ceea ce facem pe pământ?

3. Dilema Ascultării: Dacă Dumnezeu a predestinat orice lucru care urmează a se întâmla, de ce ar trebui să mai cheltuim timp preţios în rugăciune şi în evanghelizare?

4. Dilema celui rău: Dacă Dumnezeu a creat totul şi El nu poate păcătui, cum a apărut diavolul?

5. Dilema Milei: Dacă oamenii sunt din naştere complet depravaţi, după cum spune calvinismul, unde se duc bebeluşii care mor?

Folosind din belşug Scriptura, autorul încearcă să răspundă la aceste întrebări şi să arate fundamentul biblic al teologiei calviniste, accentuând că cele cinci aşa zise dileme nu sunt altceva decât nişte neînţelegeri.

Cartea lui Brown constituie un bun punct de plecare pentru cel care vrea să-şi verifice sau să-şi consolideze propriile puncte de vedere. Ea poate fi achiziţionată doar de pe situl Ligonier Ministries al lui R.C.Sproul, primul capitol fiind oferit spre lectură celor care doresc să-şi facă o idee despre calitatea scrierii.

Filed Under: Recenzii

Tags: arminianism, calvinism, Craig R.Brown, Ligonier, reforma, Sproul


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: