Publicat de: damianion | aprilie 13, 2011

5 pasi spre multumire

5 pasi spre multumire

Poate ati sesizat ca traim intr-o societate a lipsei de multumire. Apostolul Pavel ii scria lui Timotei, ‘… in zilele din urma … oamenii vor fi … nemultumitori… ‘ (2 Timotei 3:1). Este acesta un argument care ma determina sa continui o viata de nemultumire?

Generatiei in care noi traim ii lipsesc multe atitudini bune. Nu mai suntem dispusi sa ne rugam nici acasa, nici la scoala . Din cauza unor esecuri proclamate rasunator prin mijloace moderne de comunicate am ajuns sa concludem usor ca religia nu e ceva ce merge. Lipsa de multumire este o problema care vine si peste crestini : Ii cerem lui Dumnezeu anumite lucruri si cand le avem ne plangem ca trebuie sa avem grija de ele…

Filipeni 4:6  Nu va ingrijorati de nimic; ci in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri.

Daca tu apartii lui Christos, atunci la fel ca si apostolul Pavel tu poti si trebuie sa inveti cum sa fii multumit, cum sa traiesti o viata de multumire. Cand Pavel a scris Negresit, evlavia insotita de multumire este un mare castig. (1 Tim. 6:6) el nu a vorbit filosofic. El a invatat secretul mutumirii in fiecare aspect al vietii sale, in fiecare detaliu. Nu zic lucrul acesta avand in vedere nevoile mele; caci m-am deprins sa fiu multumit cu starea in care ma gasesc; stiu sa traiesc smerit, si stiu sa traiesc in belsug. In totul si pretutindeni m-am deprins sa fiu satul si flamand, sa fiu in belsug si sa fiu in lipsa. Pot totul in Hristos, care ma intareste.  Dar bine ati facut ca ati luat parte la strimtorarea mea, stiti voi insiva, Filipenilor, ca, la inceputul Evangheliei, cand am plecat din Macedonia, nici o Biserica n-a avut legatura cu mine in ce priveste „darea” si „primirea” in afara de voi. Caci mi-ati trimis in Tesalonic, odata, si chiar de doua ori, ceva pentru nevoile mele.

Nu ca umblu dupa daruri. Dimpotriva, umblu dupa castigul care prisoseste in folosul vostru. Am de toate, si Sunt in belsug. Sunt bogat, de cand am primit prin Epafrodit ce mi-ati trimis, un miros de buna mireasma, o jertfa bine primita si placuta lui Dumnezeu si Dumnezeul meu sa ingrijeasca de toate trebuintele voastre, dupa bogatia Sa, in slava, in Isus Hristos. A lui Dumnezeu si Tatal nostru sa fie slava in vecii vecilor!  (Filipeni 4:11-20).

Daca viata de multumire ii surprinde, ii mira pe cei mai multi dintre oameni asta n-ar trebui sa-I surpinda pe crestini.

Pentru fiecare dintre  noi care vrem sa invatam sa fim multumiti iata cinci posibili pasi de urmat:

1.In primul rand sa invatam sa-i multumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile. Pavel a inteles ca multumirea este o kestiune de ascultare  (1 Tesaloniceni 5:18;  Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi.

2. In al doilea rand invata sa te linistesti, sa te odihnesti in ceea ce Dumnezeu iti ofera. Standardul nostru de viata este ridicat si pentru a-l mentine acolo pe buzele noastre se gaseste un cuvant: STRESS. Avem mult, muncim mult, suntem stresati mai mult si cand vrem putin sa ne linistim ne dam seama ca nu mai putem sa avem asa mult si astfel traim o viata de incordare si agitatie. Daca il cunoastem pe Dumnezeu, noi stim care este agenda Sa cuprivire la vietile noastre. El are autoritatea si surpematia de a decide in fiecarea aspect al vietilor noastre si daca acest lucru este adevarat atunci nu ar trebui sa ne miram sau sa fim nemutumiti cand experimentam incercari si probleme. Stim ca El are un scop in toate.

3. In al treilea rand: ce zici sa fii satisfacut cu putin. Pavel a invatat sa aiba aceasta alegere de a fii mutumit cu putin. Ascultati din experienta sa pe care o impartaseste tanarului Timotei: “Caci noi n-am adus nimic in lume, si nici nu putem sa luam cu noi nimic din ea. Daca avem, deci, cu ce sa ne hranim si cu ce sa ne imbracam, ne va fi de ajuns. Pavel a spune cu alte cuvnte faptul ca setea de inavutire si multumirea se exclud reciproc.

4. In al patrulea rand : traieste viata deasupra imprejurarilor. Corintenilor Pavel le scrie din nou despre experientele sale: 2 Cor. 12:9-10: El mi-a zis: „Harul Meu iti este de ajuns; caci puterea Mea in slabiciune este facuta desavarsita.” Deci ma voi lauda mult mai bucuros cu slabiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos sa ramana in mine. De aceea simt placere in slabiciuni, in defaimari, in nevoi, in prigoniri, in strimtorari, pentru Hristos; caci cand Sunt slab, atunci Sunt tare. Am ajuns nebun: voi m-ati silit. Dar voi trebuia sa ma laudati; caci, cu toate ca nu Sunt nimic, totusi cu nimic n-am fost mai pe jos de acesti apostoli asa de minunati.Semnele unui apostol le-ati avut printre voi in toata rabdarea, prin semne, puteri si minuni care au fost facute intre voi”

Pavel nu spune ca a avut o placere in a se pedepsi pe sine insusi dar intelgand scopul pe care Dumenzeu l-a avut in Christos cand l-a pedepsit in locul nostru, dintr-o data orice infirmitate, incerare, durere, persecutie ti se pare altfel. Doar pentru ca ai schimbat punctul de referinta.

5. In al cincilea rand invata sa te relationezi la puterea si resursele lui Dumnezeu. Apostolul spune: Multumiti-va cu ce aveti, caci El insusi a zis: „Nicidecum n-am sa te las, cu nici un chip nu te voi parasi.” (Evrei. 13:5). In orice vreme sa stii ca poti pentru omul launtric sa ai acces la cea mai bogata resursa din lume:” …potrivit cu bogatia slavei Sale, sa va faca sa va intariti in putere, prin Duhul Lui, in omul dinauntru, (Efeseni 3:16)

Recunostinta lucreaza ca un vaccin: ne tine protejeaza sa nu ne infectam cu un duh de amaraciune, bombaneala, nemutumire.

Recunostinta este precum o antitoxina care contrataca efectul otravitor al unei stari de morocaneala.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: