Publicat de: damianion | aprilie 12, 2011

Economia României merge de parcă stă

Economia României continuă să fie neperformantă. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a afirmat că România, chiar şi după ani cu creştere economică puternică şi dezinflaţie, nu a reuşit să recupereze decalajele faţă de alte ţări. Vasilescu l-a parafrazat pe Nicolae Iorga, care spunea că „noi şi când mergem pare că stăm”.

economicdataConform statisticilor interne oferite de Institutul Național de Statistică (INS), inflaţia din România a ajuns la un maximum neatins din august 2008, după ce în februarie era de 7,6%, iar în martie a ajuns la 8,01%. Produsele alimentare s-au scumpit cu 1.17% față de februarie, mărfurile cu 0,51%, iar serviciile cu 0,34%. Totuși deficitul comercial a scăzut în primele două luni cu 48,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 582,4 milioane de euro. Scăderea a avut loc pe fondul creșterii accentuate a exporturilor faţă de importuri, conform INS. 

Ținta de inflație a BNR este de 3% (+/- 1 punct procentual), iar prognoza este de 3,6% la finalul anului. Estimarea a fost revizuită de la 3,4% după statisticile lunii februarie. „Că minte Statistica, schimbă preţurile, nu ştie nimeni, nici BNR, nici sindicatele, dacă Statistica spune adevărul sau nu. Atunci luăm INS ca atare, ţinând cont de faptul că BNR nu are sistemul care să verifice datele INS”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), la The Money Channel.

O imagine asemănătoare a fost oferită de Capital Economics care susține că relansarea economică a României rămâne o așteptare, întrucât țara noastră merge „în două viteze, pe un teren accidentat”. Conform studiului Capital Economics, „consumatorii din România continuă să fie cei mai pesimişti din UE, potrivit indicatorului de încredere din raportul Eurostat pe luna martie”. Aceeași publicație preconizează o politică fiscală restrictivă, măsuri de austeritate, reducerea numărului de angajați bugetari și creșterea numărului de credite neperformante. 

inflation_400Potrivit FMI, economia românească va creşte cu 1,5% în acest an, una dintre cele mai slabe performanţe din Europa emergentă, unde avansul economiei va încetini în medie de la 4,2%, în 2010, la 3,7% în acest an, pentru a fi accelerată la 4% în 2012. În privinţa inflaţiei, FMI anticipează pentru Europa emergentă un nivel de 5,1% în acest an şi de 4,2% în 2012. În România, indicatorul ar urma să se situeze la 6,1% în acest an, la fel ca în 2010, şi la 3,4% în anul următor. Șomajul din România va fi de 6,6% în 2011 şi de 5,8% în 2012, cele mai reduse dintre cele ale statelor din regiune pentru care FMI prezintă estimări.

Economia globală este deja în al doilea an de revenire, conform FMI. La nivel mondial, ritmul avansului economic va încetini de la 5%, în 2010, la 4,4% în acest an, dar va accelera la 4,5% în 2012. Europa emergentă include, în afara României, Turcia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Lituania, Letonia, Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia şi Muntenegru.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: