Publicat de: damianion | aprilie 12, 2011

Coasta de Fildeș: criza s-a terminat cu arestarea președintelui

Liderul ivorian, Laurent Gbagbo, a fost arestat luni, 11 aprilie, după aproape o jumătate de an de lupte armate și tensiuni politice și sociale de la alegerile din noiembrie 2010.

gbagbo_400Arestarea președintelui din Coasta de Fildeș a avut loc după ce elicoptere militare au deschis focul asupra forțelor militare fidele președintelui. „Franța a intervenit la cererea secretarului general ONU de a neutraliza armele de calibru pe care Gbagbo le-a folosit împotriva populației civile”, a spus ministrul francez de externe, Alain Juppe. Trupele franceze au avut ca misiune ONU monitorizarea și securitatea străinilor. „După aceea au fost forțele republicane ivoriene, inclusiv forțele lui Ouattara, cele care au intrat în reședința prezidențială și l-au arestat pe Gbagbo.”

Hillary Clinton a afirmat că arestarea lui Gbagbo este un semnal trimis „dictatorilor” cu privire la „disprețuirea vocii propriului popor care cere alegeri libere și cinstite”. La momentul alegerilor din noiembrie, Gbagbo depășise deja mandatul de președinte cu 5 ani, după un deceniu de putere la Abidjan. Contracandidatul său, Alassane Ouattara, care a câștigat alegerile a fost susținut de puterile internaționale care l-au recunoscut ca președinte ales.

În urma crizei care s-a extins din 2010, mai mult de 1 milion de oameni sunt refugiați, peste 100.000 au părăsit țara și peste 1.000 și-au pierdut viața. „Coșmarul s-a sfârșit pentru populația din Coasta de Fildeș”, a spus ambasadorul ivorian la ONU.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: