Publicat de: damianion | aprilie 11, 2011

Vălul islamic e interzis de azi în Franța

Începând de azi, 11 aprilie, intră în vigoare în Franța legea care interzice purtarea articolelor vestimentare care ascund fața femeilor. Franța este prima țară în care legea intră în aplicare.

Poster al campaniei de promovare a legiiFranța este țara europeană cu cel mai mare număr de credincioși musulmani, aproximativ 6 milioane. Dintre femeile musulmane, doar aproximativ 2.000 poartă tradiționalul văl care acoperă integral fața, așa cum se poartă în anumite zone din Arabia sau Asia. Deși și în alte țări europene au avut loc discuții și s-au avansat propuneri cu privire la limitarea portului tradițional musulman, Franța este prima țară în care tensiunile au dus la implementarea unor legi prin care să fie reglementate, la nivel național, aceste practici.

Pentru extremiști, inclusiv pentru liderul Al Qaeda, Osama Bin Laden, interdicția asupra purtării vălului este un pretext pentru a susține că Franța este împotriva islamului. Legea însă nu include nicio referire specifică la islam, la vălul islamic, ci doar interzice acoperirea feței. Mulți musulmani acuză în lege și o politică antiimigrație, în timp ce alți observatori cred că legea va fi greu de aplicat tocmai pentru că nu are nicio referire la religie.

Poliția nu are dreptul să dezvelească fața vreunei persoane, dar, dacă persoana nu se identifică și refuză să-și arate fața, atunci forțele de ordine o vor reține și o vor duce în incinta unei secții de poliție. Orice persoană care insistă asupra purtării vălului va fi amendată cu 150 de euro și va trece prin cursuri de reeducare. Pedepsele sunt însă uriașe pentru cei care vor fi găsiți ca făcând presiuni asupra femeilor, soți, frați, tați sau lideri religioși. Pentru aceștia, pedeapsa poate ajunge la amendă de 30.000 de euro și un an de închisoare.

Poliția a arestat sâmbătă 59 de persoane, între care și 19 femei cu fața acoperită integral. Persoanele se adunaseră pentru a participa la un protest care interzice purtarea vălului. Alte două persoane au fost arestate după ce încercareseră să se alăture aceluiași protest, venind însă din Marea Britanie și Belgia.

Parlamentul belgian a aprobat o lege asemănănătoare, dar nu a fost încă aplicată. În Olanda, extrema dreaptă a propus o astfel de lege, iar în Italia, Liga Nordului face lobby pentru un proiect de lege pe modelul francez.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: