Publicat de: damianion | aprilie 10, 2011

Coasta de Fildeș: Casa Domnului a devenit adăpost pentru refugiați

Agențiile umanitare nu mai fac față nevoilor celor câteva mii de oameni afectați de valul de violență din Coasta de Fildeș. În orașul Abidjan, bisericile au răspuns strigătului după ajutor transformându-se în tabere de refugiați, adesea supraaglomerate.

Catedrala din AbidjanCatedrala Sfântul Paul din fosta captală ivoriană este doar una dintre casele de închinare devenite adăpost pentru cei care au fugit din calea violențelor. Părintele Augustin Obrou, purtătorul e cuvând al arhidiocezei Abidjan a povestit pentru BBC care este atmosfera din catedrală în ultimele zile.

„Sunt aproape 1.800 de persoane aici, printre care femei și copii care locuiesc în apropiere, lucrători civili și angajați care nu s-au putut întoarce în casele lor din cauza violențelor și nu au unde să se ducă,” relatează preotul.

„Nu am avut apă curentă timp de o săptămână, avem și copii printre noi și oameni care au fost împușcați și femei însărcinate. A trebuit să îi rugăm pe cei de la Crucea Roșie să evacueze una dintre femei care intrase în travaliu,” a mai adăugat părintele Obrou.

În cuvinte cutremurătoare, preotul povestește că oamenii adăpostiți sunt traumatizați și muți de teamă, iar mulți se îngrijorează ca nu cumva în interiorul catedralei să fie oameni care să le facă rău. „Le spunem că nimeni nu are voie cu arme în biserică și că aici nu contează religia – n-are importanță dacă ești musulman sau creștin – și etnia este la fel de irelevantă,” explică Obrou.

Oamenii trebuie să îndure condiții de penurie severă de apă și hrană. Singura sursă de apă este o groapă din care oamenii se alimentează cu ajutorul unei țevi. Cei care au reușit să aducă hrană la catedrală au ce mânca. Cei care nu au ce mânca ies pe străzi în căutarea hranei și se întorc cu ce găsesc tot în catedrală. „Noi, ca preoți, împărțim (…) mâncăm numai cât ne trebuie pentru supraviețuire,” spune părintele Obrou.

Starea critică în care se găsesc ivorienii ar putea continua să degenereze. La începutul lunii februarie, agențiile ONU avertizau că doar numărul refugiaților ivorieni fugiți în Liberia ar putea ajunge până la 100.000 la finele lunii aprilie.

Criza politică din acest stat african este provocată de conflictul dintre cei doi lideri politici Laurent Gbagbo şi Alassane Ouattara. Situația este cu atât mai tensionată cu cât, potrivit şefului Misiunii UE de Monitorizare a Alegerilor în Coasta de Fildeş, Cristian Preda, „armata este scindată, peste 60% din cadrele armatei votând în al doilea tur de scrutin cu Ouattara.” Acesta a explicat că „Gbagbo s-a folosit de subordonarea absolută a Consiliului Constituţional pentru a nega rezultatele publicate de Comisia electorală independentă. Din fericire, tabăra Ouattara nu a reacţionat până acum. Situaţia nu a degenerat până acum într-un război civil, dar acesta nu este exclus”, a conchis Preda, conform euractiv.ro.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: