Publicat de: damianion | aprilie 8, 2011

Un model matematic prezice viitorul creștinismului

Creştinismul ar trebui să dispară din Cehia până în 2050, potrivit unui studiu realizat de fizicieni şi matematicieni, iar ultimele date indică o scădere semnificativă a numărului credincioşilor catolici din Germania. Sunt şi voci care au respins posibilitatea dispariţiei creştinismului şi care cred într-o revigorare a acestuia.

rugaciune

Creştinismul este în criză în Republica Cehă, conform studiului „Modeling the Decline of Religion”. Autorii studiului estimează că, până în 2050, peste 90% dintre cehi nu vor mai aparţine niciunei religii. Credibilitatea raportului pare consolidată de faptul că nu a fost realizat de atei sau umanişti care prezic mereu dispariţia religiei, ci de trei fizicieni şi matematicieni care nu au făcut altceva decât să noteze date, cifre şi să aplice formule de calcul, notează faithfullnews.com.

Recensământul din 2001 a indicat că procentul celor care s-au declarat neafiliaţi unei biserici a ajuns, în Cehia, la 59%, comparativ cu procentul de 39%, înregistrat la recensământul din 1991.

„În primii ani după căderea Cortinei de Fier, au fost mulţi oameni în ţara noastră care au avut aşteptări nerealiste de la biserică”, a declarat Ales Pistora, purtător de cuvânt al arhidiocezei din Praga. În opinia sa, aşteptările nerealiste au condus la dezamăgire şi, în cele din urmă, la părăsirea bisericii.

„Oamenii au fost dezamăgiţi, dar au fost, de asemenea, şi politicieni cărora le-a fost teamă de influenţa bisericii în ţara lor şi care s-au folosit de scandalurile şi problemele legate de proprietăţile bisericii şi restituirea lor pentru a întoarce opinia generală [împotriva bisericii]”, a declarat Tomas Halik, profesor de sociologie şi religie la Charles University. Halik atrage atenţia că deşi oamenii nu cred în Dumnezeu şi nu prea frecventează biserica, cred totuşi că trebuie să existe „ceva”. Ei rămân preocupaţi de spiritualitate, dar suferă de analfabetism religios.

 Concluzia studiului privind dispariţia religiei până la jumătatea acestui secol este respinsă de Halik, care crede că studiul nu poate să fie luat în serios. El citează perioade din istoria creştinismului când se părea şi se prezicea că religia creştină o să dispară. Totuşi, perioadele de declin au fost urmate întotdeauna de redeşteptări religioase. „Religia era în declin în secolul al XVIII-lea, dar în secolul al XIX-lea a avut loc o mare redeşteptare în America, iar religia a devenit populară iarăşi. Are suişuri şi coborâşuri”, subliniază Halik.

 Soluţia pentru ca biserica să redevină importantă în viaţa poporului ceh este, în opinia lui Halik, ca aceasta să înţeleagă schimbările de mentalitate care s-au produs în ultimele decenii, când religia s-a retras mai mult în sfera vieţii private, şi să se adapteze schimbărilor, găsind canalele potrivite pentru comunicarea cu credincioşii.

 Daniel Abrams, unul dintre realizatorii studiului, a recunoscut că lipsesc date privind recensămintele din perioada 1950-1991, fapt ce înseamnă că „puterea de predicţie este mai slabă” cu privire la Cehia, comparativ cu celelalte ţări care au fost incluse în cercetare (Australia, Austria, Canada, Finlanda, Irlanda, Olanda, Elveţia şi Noua Zeelandă).

 Datele indică faptul că şi Biserica Catolică din Germania se confruntă cu o situaţie de criză. Numărul catolicilor germani care au părăsit Biserica Romano-Catolică a crescut cu 40% în 2010, comparativ cu anul 2009. Raportul citat de publicaţia Die Zeit se bazează pe statistici din 24 dintre cele 27 de dioceze din Germania. Conform datelor, 180.000 de catolici au părăsit biserica în 2010, cu 50.000 mai mulţi decât în 2009.

 „Creşterea se datorează parţial faptului că biserica a pierdut încrederea oamenilor ca urmare a cazurilor de abuz [sexual]”, a declarat Dominik Schwaderlapp, vicar general în Köln. „Este un lucru dureros pentru noi, întrucât, în mod evident, mulţi oameni au ales să renunţe la calitatea de membri ai bisericii ca formă de protest personal şi pentru ca să arate oroarea lor faţă de acest scandal.”

Die Zeit notează că pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, pierderea de membri în rândul protestanţilor germani a fost mai mică decât aceea a catolicilor. În 2010, aproape 150.000 de protestanţi au renunţat la calitatea de membri ai bisericii din care făceau parte.

Criza prin care trece Biserica Catolică din Germania reprezintă o provocare pentru liderii bisericii, mai ales în contextul vizitei pe care Papa Benedict al XVI-lea o va desfăşura între 22 şi 25 septembrie în ţara sa natală. Biserica Catolică este frământată nu doar de problema scandalurilor privind abuzurile sexuale, ci şi de alte controverse, precum chestiunea celibatului preoţesc. Recent, peste 300 de teologi catolici germani au cerut Vaticanului să renunţe la cerinţa celibatului pentru preoţi.

Scăderea numărului de credincioşi printre catolicii şi protestanţii din Germania nu este totuşi atât de dramatică, raportată la numărul total al membrilor: 25.442.000 de catolici şi 26.449.926 de protestanţi.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: