Publicat de: damianion | aprilie 8, 2011

Portugalia cere ajutorul internațional

Miniştrii europeni de finanţe se întâlnesc la Budapesta pentru a discuta cererea de ajutor financiar anunțată de Portugalia. Ar fi a treia țară din zona euro care solicită ajutorul internațional.

portugaleuroDupă Grecia și Irlanda, Portugalia a anunțat că va solicita ajutor de la Bruxelles. Țara are de înapoiat 4 miliarde de euro săptămâna viitoare și alte 5 miliarde la jumătatea lunii iunie. Miercuri a reușit să se împrumute de 1 miliard de euro pe termen scurt, cu o dobândă foarte mare. Dobânda la bondurile emise de guvernul portughez a ajuns la 8.5%. Ministrul de finanțe afirmase că țara poate merge înainte doar dacă se menține limita maximă de 7%. Două agenții de rating au retrogradat Portugalia, iar marile bănci ale țării au avertizat că nu mai pot cumpăra datoriile guvernamentale.

„Am încercat totul, dar suntem la momentul în care a nu lua această decizie implică riscuri pe care țara nu ar trebui să și le asume.”, a spus miercuri 6 aprilie premierul interimar Scorates, într-un discurs televizat. Cabinetul Socrates a demisionat pe 23 martie după ce bugetul de austeritate nu a trecut prin parlament. Jose Socrates rămâne premier interimar până la alegerile din iunie. S-a pus problema dacă un premier interimar, fără sprijin parlamentar poate solicita ajutorul extern. Pedro Passos Coelho, liderul principalului partid de opoziție, PSD de centru-dreapta a spus că sprijină solicitarea. „Trebuie văzut ca un prim pas în dezvăluirea adevărului.”

Ministrul de finanțe portughez a afirmat că guvernul va solicita un ajutor „imediat” de la Bruxelles. FMI anunțase miercuri seara că nu a primit o solicitare de ajutor de la Lisabona, deși s-a oferit să acorde sprijin. Președintele European Central Bank Jean-Claude Trichet a încurajat autoritățile de la Lisabona în solicitarea ajutorului financiar, dar un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că nu s-a primit încă o cerere oficială în acest sens. Există un fond de ajutor european disponibil de 440 de miliarde euro, din care Portugalia s-ar putea împrumuta, conform estimărilor, cu 80 de miliarde de euro. Grecia a cerut 110 miliarde, iar Irlanda 85 de miliarde.

Temerea cea mai mare este că Spania ar putea fi contaminată de aceeași criză a datoriilor. Situația din Spania, văzută ca a patra economie a uniunii, ar putea fi mult mai dificil de rezolvat. Ministrul economiei din Spania, Elena Salgado, a exclus categoric riscul de contagiune pentru țara sa. Opinia ei a fost susținută și de ministrul de finanțe francez, Christine Lagarde.

Nici Statele Unite ale Americii nu sunt lipsite de risc după ce datoriile americane sunt la un nivel record iar guvernul are scadența de shut-down în seara aceasta. „Desfăşurarea evenimentelor din Grecia şi Portugalia seamănă foarte mult cu ce se întâmplă în SUA. Doar personajele au nume diferite”, spune John E. Silvia, economist şef al grupului financiar american Wells Fargo.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: