Publicat de: damianion | aprilie 8, 2011

Contractul colectiv de munca va disparea

Lovitura de gratie: Contractul colectiv de munca va disparea

INTACT IMAGES/Bogdan Chesaru

Pe principiul divide si cucereste, Ministrul Muncii a hotarat sa dea o lovitura „mortala” sindicalistilor si a desfiintat contractele colective de munca.

Astfel, bugetarii vor avea posibilitatea sa isi negocieze singuri cresterile salariale, fara a mai depinde de sindicalisti. Pe cat de bine suna acest lucru intr-un fel, pe cealalta parte bugetarii nu vor mai avea parte de „protectia” liderilor de sindicat si nu se vor mai mobiliza nici macar cat au facut-o pana acum, pentru a protesta impotriva nedreptatilor guvernului – de acum fiecare va lupta pentru el.

  • Care este strategia Guvernului

Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta prin Codul Social, iar salarii mai mari decat salariul minim garantat in plata aprobat de Guvern vor putea fi negociate la nivel de unitate, liderii sindicali nationali pierzand astfel „obiectul muncii”,a afirmat ministrul Muncii .

Contractul colectiv de munca la nivel national isi inceteaza existenta (…) Va fi un salariu minim brut, prin hotarare de guvern, si peste acest salariu se va negocia la nivel de unitate salarii care pot fi cu mult sau cu putin mai mari decat salariul minim garantat in plata. Va fi un avantaj imediat, care se va vedea in urmatoarele luni, faptul ca unele sectoare isi vor permite salarii mai consistente, mai mari. In aceste conditii, cred ca este un principiu corect acela pe care l-am promovat, ca in viitor sa avem contracte colective de munca semnate la nivel sectorial„, a spus ministrul Muncii, Ioan Botis, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, transmite MEDIAFAX.

  • Obiectivul: Anihilarea sindicalistilor

El a aratat totodata ca astfel vor fi slabite pozitiile liderilor de rang national, care pierd „obiectul muncii” legat de semnarea contractului colectiv la nivel national, dar liderii sectoriali, „de linia a doua si a treia” vor avea de castigat si isi vor intari foarte mult pozitiile, fiind mai apropiati de membrii de sindicat.

Un lucru pe care as vrea sa-l precizeze, pentru ca a fost vehiculat foarte mult de liderii de sindicat in ceea ce priveste aplicarea principiului «erga omnes» – extinderea unor negocieri colective la nivel national tuturor salariatilor. Economia Romaniei, la fel ca oricare alta economie, are nevoie sa respire pe tonalitati diferite, este o alta forta in zona industriei textile fata de ceea ce inseamna industria IT. Din acest motiv, am considerat ca este oportun sa lasam negocierile la nivel de sector, astfel incat sindicate puternice sa negocieze cu patronate puternice la nivel de sector si sa convinga partenerii care este forta lor de dezvoltare„, a adaugat ministrul.

Codul de Dialog Social mai prevede ca Guvernul se va retrage din Consiliul Economic si Social, organism din care vor face insa parte si organizatiile de pensionari.

www.9am.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: