Publicat de: damianion | aprilie 7, 2011

Patriarhia, nemulţumită de Legea parteneriatului stat-culte

Patriarhia Română atrage atenţia că Legea privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale nu a fost elaborată la solicitarea sa, ci este iniţiativa unui grup de parlamentari. Patriarhia susţine însă că asimilarea tuturor cultelor sub denumirea de Biserică „este forţată şi incorectă”.

Cantina sociala

Patriarhia Română consideră că această asimilare este forţată şi incorectă „mai ales” pentru cultul mozaic şi cultul musulman, informează basilica.ro.

Un aspect considerat „discutabil” al Legii în cauză este faptul că aceasta „limitează drastic” domeniile în care statul sprijină activităţile sociale ale cultelor. Biserica nu desfăşoară activităţi de asistenţă socială doar în favoarea tinerilor, bătrânilor şi victimelor calamităţilor naturale, ci şi în favoarea altor categorii sociale, nemenţionate în lege, precum persoanele cu dizabilităţi, şomerii, persoanele care suferă de anumite adicţii, migranţii etc.

Patriarhia este nemulţumită că Biserica Ortodoxă Română este pusă în concurenţă directă cu minorităţile religioase „care sunt masiv sprijinite financiar din străinătate” şi ar dori ca legea să includă un criteriu al proporţionalităţii, care să reflecte contribuţia la bugetul de stat a credincioşilor diverselor culte. „În actuala formulare a legii, există riscul pentru credincioşii ortodocşi de a fi supuşi prozelitismului altor Culte doar pentru că acestea obţin importante fonduri din străinătate şi au structuri de asistenţă socială mai performante, organizate cu sprijin extern”, se arată în comunicatul de presă al Patriarhiei.

Între aspectele pozitive notate de BOR este faptul că această lege recunoaşte în dreptul cultelor din România rolul de parteneri sociali şi de furnizori de servicii sociale. Legea încurajează astfel cooperarea între Biserică şi Stat în domeniul asistenţei sociale. Distincţia între activităţile sociale ale cultelor, motivate spiritual, şi activităţile sociale ale ONG-urilor, nemotivare religios, este un alt aspect pozitiv al legii, subliniat de Patriarhie.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis, marţi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale. Şeful statului a cerut ca procedura de finanţare a acestor activităţi să fie stabilită prin prezenta lege, în mod clar, şi nu reglementată printr-o hotărâre ulterioară a Guvernului, informează hotnews.ro.

Preşedintele crede că legea creează discriminări şi favorizează cultele. „Conform prevederilor legii transmise spre promulgare, cultele care desfăşoară activităţi de asistenţă socială beneficiază de o subvenţie de până la 80% din valoarea proiectului aprobat. Astfel, legea instituie un tratament diferenţiat în acordarea de finanţare publică între culte, ca prestatori de servicii sociale, pe de o parte şi celelalte organizaţii neguvernamentale care prestează activităţi caritabile din domeniul serviciilor sociale, pe de altă parte”, se precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Legea privind parteneriatul dintre stat şi culte în domeniul serviciilor sociale a fost propusă de Raluca Turcan, deputat PDL, fiind iniţiată de un grup de 90 de parlamentari PDL

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: