Publicat de: damianion | aprilie 7, 2011

Controversă în Franța seculară cu privire la practicile islamice

Cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare a legii care interzice purtarea vălului musulman integral în public, Franța a dezbătut public schimbările generate de practicarea islamismului în țară.

protest musulmanPartidul președintelui Nicholas Sarkozy (Uniunea pentru o Mișcare Populară – UMP) a fost gazda unei dezbateri de trei ore privind conviețuirea valorilor seculare ale Franţei cu tradiţiile specifice religiei islamice, transmite BBC.

Printre propunerile discutate marți s-au numărat:
interzicerea purtării de simboluri religioase (precum vălul islamic sau cruci creștine) de către personalul de îngrijire din spitale.
interzicerea purtării vălului islamic de către mamele care își duc copiii la școală
interzicerea posibilității ca părinții să își retragă copiii de la studiul unor materii școlare obligatorii precum Educație fizică și Biologie.

Dezbaterea a fost boicotată de liderii clericali musulmani din Franța și a fost contestată prin proteste de alți lideri religioși. Clerici catolici, protestanţi, ortodocşi, evrei, musulmani şi budişti au publicat o declaraţie comună în care au atras atenţia că societatea franceză traversează o perioadă tensionată şi că o dezbatere despre rolul islamului în societate nu ar face decât să accentueze tensiunile.

Chiar unii membri ai partidului de guvernământ s-au opus organizării acestei dezbateri, motivând că  aceasta ar putea risca să „stigmatizeze o parte a societăţii franceze”, potrivit prim-ministrului Francois Filon.

UMP a replicat că evitarea unei dezbateri privind schimbările provocate în societatea franceză de creșterea numărului de membri ai minorității musulmane ar constitui o iresponsabilitate.

Potrivit estimărilor guvernamentale, în Franța locuiesc aproximativ șase milioane de musulmani – mai puțin de 10% din totalul populației. Comunitatea musulmană din Franța este cea mai numeroasă minoritate islamică, la nivelul Europei.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: