Publicat de: damianion | aprilie 7, 2011

Americanii vor vota în funcţie de interes, nu de morală

Americanii vor vota la alegerile prezidenţiale din 2012 în funcţie de ceea ce poate să aibă impact asupra siguranţei personale şi asupra confortului propriu. Chestiunile care ţin de morală vor avea mai puţină importanţă în alegerea următorului preşedinte al SUA.

alegeri vot

Sunt câteva dintre concluziile ultimului sondaj realizat de Barna Group şi publicat ieri. Sondajul a arătat că doar 24% dintre alegători vor ţine cont, în votul pentru preşedinte, de politicile cu privire la minoritatea gay. Doar 26% sunt preocupaţi de politicile pentru mediu, 27% de problema avortului şi 37% de problema sărăciei.

Sondajul a arătat că problema sistemului de sănătate va avea „foarte multă importanţă” pentru 64% dintre americani. Alţi factori importanţi care vor conta în decizia de acordare a votului vor fi politicile fiscale (60% dintre americani), problema terorismului (50%) şi politicile cu privire la ocuparea locurilor de muncă (50%).

Mai puţin importante, dar cu procente semnificative în ceea ce priveşte interesul înregistrat în rândul alegătorilor americani, sunt chestiuni precum politicile privind imigraţia (de interes pentru 45% dintre respondenţi), politicile pentru educaţie (44%), războaiele din Orientul Mijlociu (43%) şi dependenţa Statelor Unite de petrolul din alte ţări (38%).

Importanţa acordată politicilor de interes public depinde şi de apartenenţa religioasă a alegătorilor, conform sondajului realizat de Barna Group. S-au înregistrat diferenţe majore de opinie între creştinii evanghelici (consideraţi printre cei mai conservatori) şi persoanele nereligioase (atei şi agnostici). Spre deosebire de atei şi agnostici, evanghelicii sunt mult mai convinşi că politicile despre care au fost chestionaţi vor avea o influenţă majoră în decizia lor de vot.

Sondajul indică o apropiere între protestanţi şi catolici în privinţa raportării faţă de problemele politice, apropiere care s-a accentuat tot mai mult în ultimele decenii. Singurele două chestiuni în care opiniile protestanţilor şi catolicilor diferă destul de mult sunt problema avortului şi problema căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. În timp ce doar 19% dintre catolici spun că problema căsătoriilor gay va conta în decizia lor de vot, procentul protestanţilor preocupaţi de acest subiect este mai mare: 33%. În privinţa avortului există o diferenţă de 10 procente între catolici şi protestanţi (25% – catolicii; 35% – protestanţii).

Sondajul a fost realizat în perioada 10 – 18 februarie 2011 şi a constat în intervievarea a 1.021 de persoane cu vârste peste 18 ani.

Subiectele importante pentru alegătorii americani la alegerile din 1992 au fost politicile cu privire la traficul şi consumul de droguri (80% dintre americani au considerat important acest subiect), problemele economice (79%), prevenirea şi reducerea criminalităţii (78%), politicile privind educaţia (78%) şi sistemul sanitar (75%).

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: