Publicat de: damianion | aprilie 4, 2011

Protestele împotriva arderii Coranului cuprind Afganistanul

Afganistanul a fost cuprins de proteste violente în ultimele trei zile. Totul a pornit de la arderea Coranului și de la discursul președintelui afgan, care a cerut arestarea celor implicați în acest act insultător la adresa religiei musulmane.

koran_burningPe 20 martie a avut loc incendierea Coranului într-o biserică din Florida, iar acesta a fost reclamat ca principalul motiv al protestelor. Pe 31 martie, președintele afgan a criticat arderea Coranului și a cerut autorităților americane arestarea celor implicați în acest act insultător la adresa musulmanilor. Talibanii au susținut prin intermediul unui e-mail trimis agențiilor media că afganii „nu pot accepta acest act antiislamic.” Acuzația centrală cade asupra Statelor Unite ale Americii și a altor țări occidentale care, conform talibanilor, au scuzat arderea Coranului drept o libertate de expresie. Președintele afgan Karzai a condamnat joi arderea Coranului și a cerut Senatului, Camerei Reprezentanților și președintelui american „condamnarea publică a gestului, în termeni foarte clari”.

A doua zi, 1 aprilie, mii de demonstranți au protestat în orașul relativ liniștit Mazar-i-Sharif după ieșirea de la rugăciunea tradițională a zilei de vineri. Sâmbătă, în Kandahar au demonstrat din nou mii de oameni, câteva sute ținând deasupra capului copii ale Coranului. Pentru a treia zi, duminică, au continuat protestele fiind cuprins și Jalalabad, cel mai mare oraș din estul țării. Un ofițer a fost ucis și 18 civili au fost răniți. Demonstranții au cerut plecarea trupelor americane, au ars portrete ale lui Barack Obama și steagul american.

Arderea sfintei cărți a musulmanilor a fost un act „plin de ură, intolerant, cu totul lipsit de respect și din nou condamnăm actul în cei mai puternici termeni”, a spus generalul David Petraeus, comandantul forțelor americane din Afganistan. Petraeus și-a exprimat speranța că afganii vor înțelege faptul că acțiunile izolate din SUA, „care au fost total lipsite de respect față de sfântul Coran, nu sunt reprezentative pentru nicio țară sau comunitate” care este în Afganistan, în ajutorul poporului afgan. Republicanul Harry Reid, liderul din Senat, a afirmat că problema va fi analizată. Reid a atras atenția că „oamenii ar trebui să înțeleagă consecințele lucrurilor pe care le fac sub masca religiei.”

Adunarea națională a clericilor din Afganistan a condamnat duminică atât arderea Coranului, cât și uciderea civililor nevinovați, membri ai biroului ONU. Crimele de la Mazar-i-Sharif au atras și critica Organization of the Islamic Conference, un grup de 57 de state, care se autointitulează „vocea colectivă a lumii musulmane”.

Fratele președintelui afgan a infirmat însă motivația protestelor, afirmând că „protestele nu au absolut nicio legătură cu arderea Coranului din America”. Ahmad Wali Karzai a spus la CNN că motivația protestelor este jaful bunurilor private sau ale statului. Este evident că totul are loc pe fondul acumulărilor tensiunilor și nemulțumirii față de intervenția Occidentului. Afganistanul a fost invadat în 2001, iar forțele americane și occidentale au fost criticate deseori de talibani și de populație pentru acțiunile lor. Cel mai recent, un grup de soldați americani a fost acuzat recent de uciderea unor civili afgani. Opinia publică a fost șocată de imaginile în care militarii se fotografiaseră în ipostaze nepotrivite alături de cadavrele celor uciși.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: