Publicat de: damianion | martie 31, 2011

Un nou leac pentru hepatita C?

Peste 170 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de hepatita C. Stiinta vine cu un tratament nou, menit sa ii salveze.

Cele peste 170 de milioane de oameni din lume care au hepatita C cronica au la dispozitie un singur tratament: o combinatie intre interferon si ribavirina. Cu toate acestea, mai putin de 50% din pacienti raspund bine la acest tip de tratament si procentul este cu atat mai mic cu cat pacientul are genotipul 1 al virusului (forma cea mai comuna si mai dificil de tratat, care afecteaza intre 2 si 4% din populatia spaniola). Pentru toti acesti oameni a aparut un nou medicament care da rezultate buna in cea de-a treia faza a tratamentului, scrie The New England Journal of Medicine.

Noul tratament se cheama Boceprevir si este un ihibitor al proteazei. Atat pacientii care nu s-au tratat pana acum, cat si cei care au primit tratament anterior, li se poate administra acest tratament. Se pare ca raspunsul organismului este unul favorabil: nivelul de virus din sange este foarte scazut dupa numai 24 de saptamani.

„Acesti inhibitori reprezinta un mare avantaj in ceea ce priveste tratarea hepatitei C. Terapia de viitor va fi mai complexa si mai eficienta, cu o rata de succes mai mare la acei pacienti ale caror organisme nu au reactionat la celelalalte tratamente sau cei care nu au urmat nici un tratament”
, explica redactorul Donald M. Jensen, de la Centrul de Boli de Ficat de la Universitatea din Chicago, citeaza El Mundo.es

Produsul a fost testat pe doua grupuri de pacienti. In grupul 1, pacientilor le-a fost administrat timp de patru saptamani interferon si ribavirina si apoi, restul de 44 de saptamani, medicamente cu efect placebo. In grupul 2, pacientilor le-a fost administrat interferon si ribavirina tot patru saptamni, si apoi, 32 de saptamani, boceprevir – medicament oral. In grupul 3, le-a fost administrat interferon-ribavirina si boceprevir 44 de saptamani.

  • Exista si efecte adverse


La studiu au participat 403 oameni, iar rata de succes a fost de 67% in cazul grupului 2 si de 68% din grupul 3. Totusi, efectele adverse au fost mai severe, ei suferind de anemie.

Desi este o veste buna, nu este un panaceu. „In primul rand, acest tratament este bun pentru cei care au genotipul 1 de virus, nu si pentru ceilalti. In al doilea rand, daca este folosit singur, fara interferon si ribavirina, poate apare o rezistenta a corpului. In ultimul rand, produsul are un efect minim in cazul cirozei”, explica doctorul.

www.9am.ro

poza


Responses

  1. asteptam cu nerabdare noi tipuri de tratament pt hepatita C ! speram ca este doar un inceput bun.

  2. pentru mine acest tratament ramane singura speranta pentru ca dupa 12 saptamani de tratament cu interferon si ribavirina mi s/a intrerupt tratamentul pentru ca nu a dat rezultate. Nu stiu daca la noi in tara acest tratament este suportat de casa de sana tate si daca este cum se procedeaza ca sa pot beneficia de el.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: